Вълчев: Училищата малко или много са рискова среда!

Системата - готова за превключване в електронна сред
28 ное 2020 13:24, Петя Славова
46
Вълчев: Училищата малко или много са рискова среда!
Снимка: БГНЕС

В момента основният ни проблем е коронавирусът, образователните дефицити можем да ги компенсираме, но не можем да компенсираме живота на хората. Това заяви пред БНТ министърът на образованието Красимир Вълчев.

Още по темата

 "Училищата малко или много са рискова среда. Те са среда на многочислено и многочасово взаимодействие на множество хора. Сега най-важното е да съхраним здравето и живота на нашите съграждани, и в това число и на учителите, най-важното е да намалим натиска върху здравната система", категоричен бе Вълчев.

Министърът на образованието каза, че системата е била готова за превключване в електронна среда, но все пак дистанционното обучение не компенсира на 100% присъственото обучение.

Министърът на образование посочи минусите на дистанционното обучение - неефективността на педагогическото взаимодействие, натрупването на психологическо напрежение върху децата, обездвижване, десоциализация, и минуси в чисто обучителната част.

"Колкото са по-големи учениците, колкото са по-ангажирани с ученето, толкова са по-малки загубите и обратното. При по-малките ученици, по-малките деца е неефективно да стоят много време пред екрана, трудно е да ограмотяват децата в първи клас ефективно от разстояние", каза Вълчев.

Той отбеляза, че обучението от вкъщи изисква участието на родителите, когато става дума за малки деца, но това невинаги е възможно. Вълчев подчерта, че и за учителя е трудно да осъществява ефективно педагогическо взаимодействие.

Министърът на образованието посочи, че дистанционното обучение също има своите предимства и учителите са се научили да ги използват. Голяма част от учителите са започнали да използват много по-иновативни методи, защото ситуацията го е наложила.

"Ако гледаме само от гледна точка на правото ни на здраве, решението е едно - затваряме всичко, за съжаление живеем в свързано общество, в което имаме много цели, не искаме да убием икономиката, не искаме да обречем децата на образователни недостици. Аз като министър на образованието съм длъжен да бъда гласа на образованието, на правото на образование, да кажа, че най-ефективно е присъственото обучение, но доколкото е разумно. В момента основният ни проблем е коронавирусът, образователните дефицити можем да ги компенсираме, но не можем да компенсираме живота на хората", каза Вълчев.

Министърът подчерта, че училищата събират много хора на едно място, свързват малки мрежи в голяма мрежа, но това се случва и в големите предприятия.


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
0
 
! Отговори
Родител преди 1 месец
Абе ...сети ли се най-сетне че училищата са рискови. Защо не го каза досега, а казваше че са много сигурни. Май ти си учил цял живот в изгорялото училище. А и защо не кажеш, с колко подкуп си взе всички изпити. Всеки знае, че си бил готвен за държавна хранилка още преди да запишеш счетоводство. Поне кажи, как си взе изпитите, защото очевидно не е с учене. А нещо да кажеш за далаверите на жена ти? Надипли ли парите в шкафчето?
44
0
 
1
 
! Отговори
Училища и ДГ преди 1 месец
Добро утро. Признаха най-сетне че са бациларници.
43
0
 
6
 
! Отговори
Прокурор преди 1 месец
Няма ли за тоя ммръсник. Масов убиец! И неговия подбудител.
Очевидно знаеха от по-рано - преди 15.09 че децата ще разпространят вируса, ама се правеха на разсеяни. Разбрах и малко след това. Сигурно са правили някъде от бързите тестове, за да спрат всички ученици сега, вкл. 1-4 клас. И сега ни лук ял, ни лук мирисал.
Пазят се един друг!
42
1
 
2
 
! Отговори
Интересно преди 1 месец
Ковида пази Филиповци, Столипиново и много други римски махали. Явно не ги харесва и затова не ги и напада.
41
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А шивашките предприятия, където работят по 50 жени в едно помещение и климатиците раздухват вируса няма ли да затворят? Ами има и много други професии където в едно помещение работят по 50, 60 100 човека. Или това не е опасно.?
40
0
 
7
 
! Отговори
и тоя пее преди 1 месец
Каквото му кажат ! Поредния ретранслатор ! Върти се като фурнаджийска лопата и само се излага !
39
0
 
11
 
! Отговори
Тончо преди 1 месец
До вчера тръбеше, че училищата са безопасно място, некадърни смешници.
38
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Върхът на хъпотията беше да твърди че трябва присъствено обучение и след гибелта на много учители и доктори вече си смени мнението и упорето твърди че децата са най-големите преносители на вируса.
37
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Някои така и не искат да разберат едни прости неща. Заразяването става най-често в рамките на 60 - 80 минути, когато заразено и незаразено лице са заедно в закрито помещение. Точно такива са училищните класни стаи. Стоят учители и ученици по 5 -6 часа и малките безсиптомници първо заразяват учителите, после в къщи
Ако в хипермаркет човек пазарува за 15 -20 минути, без да се навира в другите хора, спазва дистанция и след излизане си дезинфекцира ръцете вероятността да се зарази е много малка.
36
10
 
8
 
! Отговори
Най-същественото!!! преди 1 месец
Ало най-рискови са хипермаркетите. В училищата са едни и същи децата постоянно. В хипермаркетите има постоянен поток от нови и нови хора там, дефакто целият град минава през тези затворени пространства пълни с вируси. А защо са пълни с вируси? Защото половината българи се размотават вътре с изваден от маската нос. А това е така защото няма контрол от тези които отговарят за това.
35
2
 
10
 
! Отговори
GB0 преди 1 месец
До 16:

На детето ми сега е по-добре.

Няма вече гадна воня от некъпано тяло и непрани дрехи!! Сложена е да седи близо до детето, което визирам. Едно е в класа, но стига за всички.
Или гледки и воня от непочистени тоалетни, умивалници!!


Вкъщи проветряваме често, има време за много, макар и не дълги разходки, вечер малко игра с приятелчетата от блока (училището).

Също така печели 45 мин. повече сън. Ние също.
Не се налага това безбожно ранно ставане, сякаш света ще свърши, ако не станеш в 6 ч
34
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
8 месеца време от ушите до ЦПУ то
33
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Сети се най накаря нали дядо Пешо
32
0
 
24
 
! Отговори
На 15септември преди 1 месец
Не бяха рискова среда,а сега са?Но какво да очакваш от "мякащ"министър,завършил счетоводство във Варна.
31
2
 
17
 
! Отговори
Аха преди 1 месец
Ааа, добро утро, бабо Пено!
30
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Късно е либе за китка! Да си се сетил по-рано! Сега, каквото и да говориш, много смърт тежи на съвестта ти!
29
7
 
3
 
! Отговори
До 26 преди 1 месец
Ти пък кой си ,че да даваш крайни констатации?!
28
0
 
17
 
! Отговори
Лелеееееее преди 1 месец
Извадете изказвания на тоя смачканяк от август от септември от октомври. ОТРИЧА ДО ДУПКА ЗА РИСКОВЕ. естествено, защото шефчето така му е наредил. Леле какво безгръбначно какъв наглец какъв смотльо взимаш хиляди заплата като Министър за ЛЯЛЯНЕ И НИЩОПРАВЕНЕ!!!!!!
27
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Заради този сме на това дередже. Завършил средно в село Гълабово, после строителен техникум и УНСС и директно чиновник в министерството.
26
1
 
24
 
! Отговори
Не са малко преди 1 месец
Или много, а са много рискова среда. Но чак сега го казва. Досега се държеше като магаре на мост и искаше само присъствено, дори с цената на жертви. Беше ужасен! Защо трябваше да чака да се разболеят толкова много учители! Умишлено го направи и сега се чуди как да се оправдава.