Вълчев: Необходими са 100 000 електронни устройства за учениците

Училищата са предоставили над 15 000
5 дек 2020 18:37, Анисия Иванова
72
Вълчев: Необходими са 100 000 електронни устройства за учениците
Снимка: БГНЕС

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев коментира пред БНР проблемите с доставката на електронни устройства за учениците, които не достигат и в световен мащаб заради масовото преминаване към дистанционно обучение. По думите му са ни необходими 100 000 устройства.

Към днешна дата училищата са предоставили над 15 000 устройства на ученици, но имаме над 30 000, които са декларирали, че не учат заради липса на устройства. В ход е купуването на близо 100 000 устройства. 8000 вече са доставени. Забавянето е заради процедурите за обществени поръчки, най-вече заради липсата на устройства в глобален мащаб“.

Министърът на образованието каза още, че дистанционното обучение, синхронно или асинхронно, не може да замести напълно присъственото обучение, но заради мерките и повишената заболеваемост сред учители и особено директори на училища се налага засега да се работи по този начин.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
0
 
0
 
! Отговори
Хм !? преди 3 години
100 000 по 100 лева са 10 милиона - чудесна поръчка за бюджета на МОН. Ще осигури поне милион комисиона ако е 10 %. А при по-голям комисион? Мда-а-а, трябват спешни грижи за децата.
64
0
 
3
 
! Отговори
К. Охридски преди 3 години
Предлагаме съндъчета с пясък! То и без това всичко е прах в очите....
63
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 59 "150 лв за таблет Леново" да помогнем : ако таблета (разбирай голям телефон) се ползва само за видео комуникация е добра цена, но хора на вашите деца малки или големи им трябва нещо повече от таблет без значение има или не онлайн обучение. Ще се наложи в училище да правят някакъв вид презентация и с таблета бяхте до тук. Затова на учениците им трябва пълноценно ПЦ за да свикнат със софтуера, а и на 10 инча екран, за мен (освен някоя осакатена игра) нищо сериозно не може да се прави.
62
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Министерството на образованието е опасно за нашето здраве.
61
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този носи отговорност за хуманитарна криза.Опозицията е подстрекател, ама тоя е виновен.Какво присъствие?Още учители да загинат ли иска???
60
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
100 хиляди по 100 лв са 1 милион лева.А толкова пари се дават за лечение и то с лоши резултати.
59
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя съсел да осигурява онлайн обучението,че експерименти с хора са забранени.Не му ли е неудобно от починалите му колеги.
58
1
 
0
 
! Отговори
Иван преди 3 години
Е за кога да ги взимат вече. Нали от 4 януари децата пак са на училище. Какъв е смисъла да се дават толкова пари за оставащи 2 седмици онлайн обучение?
57
0
 
4
 
! Отговори
До 59 преди 3 години
,,ментел...,,Вярвам ти за лошото мнение за А1. Питам друго. 150 лв за таблет Леново от Технополис скъпо ли е?Спрямо чанта, тетрадки, облекло и обувки за ученик на присъствено обучение.
56
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен "А1 предостави таблети за учене по 1 лев" за А1 въобще не лъжете МЕНТЕЛ с план 50+ кинта и смотания пристижио ще ви излизе като мак бон+. Има 2 употреба лаптопи или чисто ново ПЦ без монитор за 300, никакви ментел четете целия договор. В мътна вода шарани ловят.
55
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нулева учебна година.
54
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя се разсъни.,, Генерал без армия,, е вече.Г л у п а к.Цяло лято разправя, че ще пуска учениците присъствено и сега вместо да подаде оставка, изправя се с цялата си наглост и иска пари.Лично той трябва да купи тия таблети,щом не ги е осигурил досега.Заради кефа му да нарежда присъствено обучение, сега измират стотици хора.
53
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Докога децата ще ходят на изправителна гимнастика, заради тежките си чанти с учебници.Дигиталната ера отдавна настъпи.Просто даскалите са стари хора.И без пандемия, досега трябваше да се учи от таблети.Десет файла за тетрадки за работа в клас и още толкова за домашна работа.Във Фейсбук стоят по цял ден, в учебната платформа било скучно.Министър - старчок.
52
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Заради тоя мушморок сега сме първи по смъртност.Сега ли се сети да прави тия ,, тънки сметки,,А1 предостави таблети за учене по 1 лев на учениците.На кого разправя за някакви ,, затруднения,,.Заради делегираните бюджети в училищата пребивават хора, които никога не са имали намерение да учат.Щом няма да учат, получават двойка и на родителите им се спират помощите.Догодина да опитат пак да откажат да учат.Заради една шепа останали пламна цялата страна в инфекция с нечувана мощ
51
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
декларирали, че не учат, пише се двойка 2 - елементарно Уотсън
50
1
 
0
 
! Отговори
Обяснявам 13: преди 3 години
Ама ние уж да ги поступаме малко и да си платят .... ама те били прецакали цялата пивоварна и винпрома и всичко и като се паникьосаха и почнаха да правят глупости ...
49
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За роменетата.
48
1
 
1
 
! Отговори
Обяснявам 12: преди 3 години
Не псуваме вас министър Вълчев , а на Сакси и на Джаки хората ....
47
1
 
0
 
! Отговори
Обяснявам 11: преди 3 години
Значи те така стана:https://youtu.be/fdIrilPyCwQСедим си ние аз и шефа и още едни хора и сме решили да си оправим училището и пет години зверска работа и накрая си отгледахме ракия така да се каже и тамън да стане S.T.E.M ракията дето яко сме се потрудили за нея и иде некъв и вика вашта ракия йок няма стане. Да де вечния въпрос Кой? Защото сме го подали в срок и всичко беше спазено и нямаше как да не мине, друго подадохме за спешен ремонт пак йок....Еееееее и после що вштм и мртв и псувни ...
46
0
 
0
 
! Отговори
Обяснявам 10: преди 3 години
И ГДБОП си имат такъв бюджет за покриване на такива погрешни работи, ама тука при мене аз какво да правя освен да се оплача на отдел антикорупция шеф да се види защо при условие, че покриваме всички критерии, спазили сме подготвителен етап даже, имаме уникално постижение и сме доказали, че работим точно по критерия S.T.E.M ни показаха среден пръст!