Образование онлайн: Ще отрежат ли класици от матурите за втори път?

Под въпрос са Никола Вапцаров, Димитър Димов и на Димитър Талев
12 дек 2020 07:30,
53
Образование онлайн: Ще отрежат ли класици от матурите за втори път?
Снимка: БГНЕС

Произведения на български класици могат за втора поредна година да отпаднат от матурите и Националното външно оценяване за 7-и клас.

Това стана ясно от думите на образователния министър Красимир Вълчев, който участва в дебат за дистанционното обучение, иницииран от омбудсмана Диана Ковачева.

"Не е проблем някои от последните теми за изпитите след 7-и клас и за матурите да отпаднат. Следим темпото на преподаване в ситуацията на електронното обучение", заяви Вълчев. Окончателно решение кои произведения ще влязат ще се вземе през март и април. Вълчев посочи още, че ако кризисната ситуация продължи прекалено дълго, след 7-и клас ще се включва само материалът, взет първия срок.

Пред "Телеграф" учители по БЕЛ съобщиха, че последните произведения, които седмокласниците изучават, са "По жътва" на Елин Пелин, "По жицата" на Йордан Йовков и "Заточеници" на Пейо Яворов. За матурите пък под въпрос са Никола Вапцаров, "Тютюн" на Димитър Димов и "Железният светилник" на Димитър Талев. Именно тези автори отпаднаха и миналата година. Вълчев бе категоричен, че ще има национално външно оценяване след 7-и и матура след 12-и клас. Изпитите след 4-ти и 10-и клас обаче не били задължителни.

Министърът призна, че 30 000 деца не са включени ефективно в електронно обучение от разстояние и каза, че ученици, които нямат дигитални устройства, също ще приключат годината. По време на дискусията майка на първокласник се оплака, че учители преподават без камери, а за малките показват ченгели пред черен екран. Министърът изрази учудване и обеща да направи проверка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
7
 
10
 
! Отговори
Николов преди 3 години
Благодарение на неграмотните и невежи ***, които си позволяват да коментират и оплюват такива титани като Димитър Талев и Никола Вапцаров, герберите съсипаха и унищожиха българските деца и образование!!! Нека техните деца да си стоят вкъщи и да тъпеят и за тях да отпадне 100% от материала, за да са сигурни и спокойни, че ще си останат достатъчно *** и неграмотни! Докога ще ги търпим и ще гледаме безучастно как съсипват децата ни???!!! Герб вън от властта, всички деца на училище!!!
47
0
 
16
 
! Отговори
Хахахахахахахахаха преди 3 години
За тия 30 000 деца не можаха ли да се закупят таблети, дори и втора ръка за по 100 лева, интернетът да се плаща от Министерството?1. Нали се сещаш за кои махали става въпрос, български деца без лаптопи няма.2. Тази година през пролетта като затвориха училищата за първи път, дадоха безплатно от министерството лаптопи на една група деца по етнически признак - да не са българчета. Точно след 1 седмица 5000 държавни лаптопи бяха в заложните къщи.Как се обучават такива?
46
5
 
5
 
! Отговори
Словянин преди 3 години
Димитър Димов не е "почти" комунист, а 100 % комунист. А дъщеря му е безсъвестна свали-*** на Запада, браво на майка й. Двета са крайно капризни женички.
45
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да режат руската червена *** Никола Вапцаров
44
3
 
7
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 години
Догодина ще ..забравят изучаването на български език ,ей така,заради "пандемията",после ще изучават един приятелско-присъствен език...,сещате се кой,нали?
43
11
 
13
 
! Отговори
Гербаджия преди 3 години
Искате капитализъм, получихте го...Димитър Талев - е антимакедонист - всички македонци са представени за Българи... Димитър Талев очевадно обича България затова трябва да се забрани, по възможност забрави.Никола Вапцаров - комунист осъден на смърт в името на Негово Величество, или както казват според Закона за защита на държавата.... Да се забрави още сега.Димитър Димов - почти комунист, прочети само "Тютюн". Да се забрани и книгите му да се изгорят до една.
42
0
 
8
 
! Отговори
Винету преди 3 години
36.....*** ...., другарю, камарад и прочее....Много си зле със четенето. Бас пък държа , че не си чел ,,Повест за истинският човек"......За летец става дума , но ...никаква политика, съветска,западна,източна....Прочети книгата бе др. 36...Дано я разбереш...Или ...на писателят Д. ДЕФО за дивака Петкан....Чети!!!. А романите за индианците също са хубави...Чети, бе 36.Открий себе си ДНЕС. Никога не е късно.
41
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да въведат задължително изучаване само на 1 глава от "Винету" и проблемът се решава.Всеки е готов за мензистер прецедател.И елементарно и евтино.Нищо,че е единственото четиво,върху което е хвърлил поглед един общ познат,кумунис,с членска книШка.
40
5
 
6
 
! Отговори
АБЕ... преди 3 години
БАРБА ГАНЬОС, МОЖЕ ДА СИ БЛИЖЕ, КВОТО ИСКА.... ХАХАХАААНЕ ВИЖДАМ, ЗАЩО ТРЯБВА И МОИТЕ ДЕЦА, ДА ГО ПРАВЯТ....??!!!КОМУНИСТИЧЕСКИТЕ ТЪПИЗМИ---НЕ МОГАТ ДА СА ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ!!!!
39
4
 
4
 
! Отговори
Барба Ганьос преди 3 години
Въпрос на всус-казало кучето и си облизало...Всеки чете това,от което има нужда.Едни-Вапцаров,Ботев,Димов...друг-сегашните "класици"-конграчулейшъните.Тяхна си работа.Зорлем гюзел олмаз...
38
5
 
3
 
! Отговори
АБЕ... преди 3 години
"ПРЕДАТЕЛСТВОТО" - - НАЦИОНАЛНА КЛАСИКА ЛИ Е ВЕЧЕ..... ХАХАХААА....
37
20
 
4
 
! Отговори
АБЕ... преди 3 години
Поета Вапцаров, е национален предател!КЪВ, класик е тоя..... ХАХАХААА...??!
36
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АБЕ...А ко ша каиш за "Осъдени души" и "Поручик Бенц"???Ескюзми,забравих,че нищо не си чел.
35
25
 
5
 
! Отговори
АБЕ... преди 3 години
"ТЮТЮН" - - НЕ Е НИКАКВА КЛАСИКА, АКОМУНИСТИЧЕСКА ИЗМИШЛЬОТИНА!МАХНЕТЕ ГО!!!!
34
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Albanian, PlovdivТака е.По-добре да учим поезията на М утри:Конграчулейшън,шменти и капелиШе се упраиме,ако не учите.Кофа,тиква и каскетводят ни към просперитет...
33
1
 
18
 
! Отговори
ikar преди 3 години
До Т.ШакА ако изобщо закрием училищата колко пари ще се спестят, а? Много станаха тези, които нямат нужда от образование.
32
18
 
7
 
! Отговори
Albanian, Plovdiv преди 3 години
Болшевишкият трубадур Вапцаров отдавна трябваше да бъде премахнат от учебната програма, за да не се зарибяват децата по червената идея. Ще стане и това, просто в България нещата стават малко по-бавно. Гео Милев също трябва да бъде изхвърлен и, ако може, забравен. За тия 30 000 деца не можаха ли да се закупят таблети, дори и втора ръка за по 100 лева, интернетът да се плаща от Министерството.
31
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ето аз дишам,работя,живеяи стихове пиша(тъй както умея).С живота под веждисе гледаме строгои боря се с него,доколкото мога.
30
4
 
31
 
! Отговори
Димитър Димов преди 3 години
Тютюн, XIII главаИмаше някаква мафия, която управляваше невидимо държавата. Имаше някакъв съюз от много богати хора, от търговци, индустриалци и банкери, който беше подчинил правителството, полицията, войската, който решаваше и направляваше всичко, който нямаше милост и не се спираше пред никакви средства, за да запази властта и грабителството си.Затова махат Димов от матурите
29
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да вкарат Джор Оруел в матурата.