Плащат ни всеки ден COVID помощ, докато сме "на училище" с детето

Няма ограничения, можем да стоим у дома колкото е необходимо
18 дек 2020 06:30,
39
Плащат ни всеки ден COVID помощ, докато сме "на училище" с детето
Снимка: БГНЕС

Децата от детските градини и учениците от начален етап ще се върнат в класните стаи след Нова година, но за тези от 5-и до 12-и клас дистанционното обучение продължава.

Децата от прогимназиален етап (от пети до седми клас) не могат да стоят вкъщи сами, тъй като са малолетни. Техните родители ще могат да се възползват от COVID помощта за деца до 14 години, като тя ще се изплаща на родителите спрямо дните, в които децата не учат. Няма ограничение това да са повече от 10 дни, заявиха от Агенцията за социално подпомагане пред "Монитор".

За учениците от 5-и до 12-и клас ще започне поетапно връщане в класните стаи, като за това ще се реши след Нова година. Това означава, че ако прогимназистите останат у дома до средата на януари, техните родители ще имат право на месечна помощ за 10 работни дни, ако са в неплатен отпуск и отговарят на изискванията.

Родителите, които се притесняват за здравето на децата си, имат възможност да подадат заявление те да преминат към дистанционно обучение и да ги задържат в къщи. От началото на година вече са подадени над 1000 такива. Преминаването към дистанционно обучение по желание на родителите става след разрешение от регионалния образователен инспекторат.

За детските градини също има възможност малчуганите в предучилищните групи, за които посещението е задължително, да останат и дома. След молба от страна на кмета до образователният министър, той може да разреши на 5 и 6-годишните от дадена община да не се пишат отсъствия, а техните родители също ще имат право на помощ ако са в неплатен отпуск и отговарят на изискванията. Преди забавачките да бъдат затворени централно Вълчев бе издал заповеди за 11 общини, с които децата в задължителна предучилищна възраст могат да отсъстват от детска градина или училище по решение на родителите и отсъствията им след това да бъдат извинени. Всички те обаче изтичат преди детските градини отново за заработят, затова кметове на общините, които искат да приложат тази практика, трябва да подадат отново молби до образователния министър. децата в забавачките – за дните, в които те останат

От социалното министерство обясниха, че ако въпреки отварянето на забавачки и школа, детето учи в дистанционна форма на обучение, а родителят е в неплатен отпуск или е безработен от началото на пандемията, също има право да получи помощ.

Социалният министър Деница Сачева обяви, че COVID помощта за родители на деца до 14 години ще продължи да действа през цялата 2021-а. Миналата седмица просветният министър Красимир Вълчев заяви, че не очаква цялостно подобрение на ситуация до края на пролетта и до април-май в училища ще се прилага ротационни принцип и учениците редуват присъствени и онлайн часове. Това означава, че родителите на хлапета от пети до седми клас ще могат да кандидатстват за помощ спрямо дните, които се налага децата да са в къщи.

Още по темата

От МОН вече бяха изпратили примерни графици за ротация на класовете и спрямо тях учениците от даден випуск не се задържаха у дома за повече от две седмици. Причината за това, че на третата седмица спадала мотивацията за учене онлайн уроците.

При карантиниране на група в детската градина или клас в училище и преминаване към онлайн обучение, роделите могат да кандидатстват за помощта. Размерът й се определя от броя на децата до 14-годишна възраст и броя на работните дни, в които те не посещават училище или детско заведение.

Така наречената ковид помощ може да се използва няколко пъти, ако се налага детето да бъде карантинирано или пък в онлайн обучение, т.е. не е с фиксиран период.

Ако детето не посещава училище, детска градина или ясла поради въведени ограничения за срок над 10 работни дни от месеца, то семейства с едно дете до 14-годишна възраст, размерът на помощта е равен на размера на месечната минимална работна заплата (610 лв. за 2020 г.), а от началото на следващата година – 650 лв, поради увеличение на минималната работна заплата. За семейства с две и повече деца до 14-годишна възраст, не посещаващи училище или детско заведение, размерът на помощта е равен на 150 на сто от размера на месечната минимална работна заплата (915 лв. за 2020 г.).

Така, при въведени ограничения в училище или детското заведение за срок от 6 до 10 работни дни от месеца помощта за семейства с едно дете до 14-годишна възраст, ще е 305 лв. за 2020 г. или 325 лв. за 2021г., спрямо увеличението на минималната работна заплата.

Семейства с две и повече деца до 14-годишна възраст пък ще получат помощ в размер на 457,50 лв. за 2020 г. ако малчуганите са у дома от 6 до 10 работни дни.

При въведени ограничения за срок до 5 работни дни от месеца, за семейства с едно дете до 14-годишна възраст, не посещаващо училище или детско заведение, размерът на помощта е 152,50 лв. за 2020 г., а за семейства с две и повече деца размерът на помощта е 228,75 лв. това показват изчисленията на АСП.

Доходната граница за получаване на средствата е 915 лева на член от семейството. Това означава, че семейство с едно дете ще има право да получи помощта, ако месечният му доход е до 2745 лв. Семейство с 2 деца ще има право да получи помощта, ако месечният му доход е до 3660 лв.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дори и до 12 години е позволено да се оставят вкъщи деца сами, няма законова забрана за това, която да носи административно-наказателна отговорност. От значение е само това, дали с това се застрашава живота и здравето на детето, а при нормално развити 12-годишни деца това не е така, когато се оставят вкъщи.Проблемът е, че се прекали с дистанционното обучение у нас и е крайно време децата да си влизат в клас, защото утре ще ми ядете цървулите-от необразовани и лениви не знам какво ще чакате!
31
0
 
7
 
! Отговори
Фалшива новина преди 3 години
Цитат: Децата от прогимназиален етап (от пети до седми клас) не могат да стоят вкъщи сами, тъй като са малолетни.*Това разбира се не е вярно. Никъде в Закона няма такова изискване. При това има още фалшиви новини тук. В законът пише за деца до 12 години, а не до 14 години, т.е. това, което пише в Закона се отнася за всички деца до 12 години, а не само най-големите между тях, но и те МОЖЕ ДА ОСТАВАТ САМИ ВКЪЩИ, АКО ...прочетете Закона за продължението.
30
0
 
3
 
! Отговори
32 преди 3 години
До Анонимен 33Именно.
29
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Почват да плащат на виолетовите предизборно.
28
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
като добавим и "селфито" на "фейса" където ще се "хаштагнат", можем спокойно да "делийт" бг език.
27
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ...29Това защото да правиш секс се искат някакви специални познания, или пък високо IQ? Или защото днес "компютърно грамотен" е синоним на "да си пратя селфито на фейса и да се хаштагна..." Двете заедно обясняват защо хората сме на този хал. Обясняват и защо нещата няма да се подобрят, а само ще вървят към по-лошо. Цялото човечество скоро ще е сбирщина "компютърно грамотни", които само се хаштагват и правят секс от 12 годишни. Или се хаштагват, докато правят секс (без значние от възрастта).
26
3
 
4
 
! Отговори
Активист на БСП преди 3 години
Лъжат ви,бе хора ??? Това е поредният начин да отиват пари при бай Чекмеджаноглу ...
25
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Плащат ни, но има условие. Разбирайте - ще се дават там едни пари колкото да покажем загриженост само гледайте да са колкото се може по-малко.
24
1
 
10
 
! Отговори
... преди 3 години
Абе малко ми е *** този закон "дете" на 14 години да не можеш да го оставиш само в къщи и да не може да се справи само с ученето. На тази възраст доста вече секс правят и са много по компютърно грамотни от родителите си. Иначе парите ще ги вземат пак тези, които работят в сивия сектор и получават заплата в плик или въобще не работят, а се водят някъде, за да им текат стаж и осигуровки.
23
1
 
10
 
! Отговори
Некъф преди 3 години
Недейте да лъжете *** герберски. Ще се дават помощи само на тези които са останали без работа след март месец заради измислената ви корона, а като се свият и до хората с деца от 5 до 7-ми клас ще вземат помощи едва около 1000 души !!!
22
0
 
22
 
! Отговори
.. преди 3 години
Да,а като отидеш до социалните ти въртят всякакви номера само и само да не ти дадат помощ.
21
1
 
19
 
! Отговори
ДДРОнег преди 3 години
До TitoВсеки се е юрнал да става "софиянец" (не и аз), щото в родните им места заплащането е в пъти по-малко от София или пък няма работа !И това пак е престъпление на политиците - за малка страна като нашата да има такава огромна разлика между София и останалаа част от страната !!!
20
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не знаете ли какво ще стане сега? Ами "Аз отварям, те затварят". В България на това му се казва "правене на политика" - не да убедиш и да поведеш, а да пробуташ пиниз.
19
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
АБЕ ЗАЩО САМО В 1 ВТОРОСТЕПЕННА ТВ ВИДЯХ НОВИНАТА,Ч Е БОКО ТЕГЛИ НОВ 500 МЛН ЗАЕМ ОТ ЕВРОПЕЙСКАТА БАНКА/?ЕТО ОТКЪДЕ ДАВАМЕ!
18
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тъжно....Така наречения матрял не вярва във вирус, дистанция, маски и мерки до деня в който не почне спешно да търси плазма за близък. А може би и след този ден? Може би търсенето На плазма е само прах в очите на собствената съвест? И като добавка на деградацията на матряла са противоречивите и популистични сигнали от управляващия матрял.
17
1
 
3
 
! Отговори
анономен преди 3 години
До 11Малкия - събуди се. После пиши глупости
16
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Внучката на наши близки зарази цялото семейство с Ковид. Тя го прекара леко и за няколко дни, но бабата два пъти влиза в болницата, дядото се отърва на косъм. Дъщеря им го изкара у дома, но зет им видя голям зор в болницата! Добре, че преболедуваха Ковид в края на октомври, защото сега болниците са натоварени и резултатите, щяха да са много по-лоши! Още не са се възстановили и понасят тежки последици! Внучката им донесе заразата от училище така, че внимавайте, какво си пожелавате.
15
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Все повече експерти призовават училищата да бъдат затворени до края на януари. Според имунолога Ханс-Вилем Сноек децата играят различна роля в пандемията с коронавируса, отколкото се предполагаше преди.
14
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мисля, че училищата са подценен фактор. Децата под 10 години не са голям проблем, винаги сме мислили. Сега виждаме най-силното увеличение именно от там. Без да затваряме училищата, ще се борим в третата вълна, преди втората да приключи
13
2
 
9
 
! Отговори
анономен преди 3 години
А тролчетата ще вземат ли парички?))))))))Мнеееее