Създават нова свръхмодерна лаборатория в ТУ

"В последните години в България не беше добре финансирана за научните изследвания", каза проф. Тодоров
18 дек 2020 14:43, Ния Христова
11
 
Едно от най-старите висши училища у нас - Техническият университет в София съвсем скоро ще се сдобие с свръхмодерна лаборатория с оборудване, което ще помага на учените да имат принос в сектори като строителство, медицина, енергетика и екология. Всичко това, благодарение на европейско финансиране по програма "Наука и образование". 
 
"Изгражда се лабораторен комплекс, който съставлява 16 различни лаборатории в областите, в които Техническият университет оперира, съвместно с нашите партньори от другите две организации. Партньорите са общо 17, като имаме и такива от Европа. Това, което изграждаме, е ново за страната - най-големият център за интелигентен растеж в България и посветен на тематиката върху мехатроника и чисти технологии, които търсят енергиен ефект помежду си", каза ръководителят на кампус "Студентски град" на проект "Национален център по мехатроника и чисти технологии" проф. Георги Тодоров в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
Той сподели, че искат да дадат възможност да се изгради едно ново ниво на научната среда в страната ни.
 
"В последните години в България не беше добре финансирана в отношение на научните изследвания. Сега тази посока е сменена. Надяваме се, че с този проект ще имаме видим отпечатък върху научната среда в България. Това се отнася в пълна степен и за ТУ - София. Искаме да постигнем резултати, които са съизмерими в отделни направления с европейската и световната наука", допълни проф. Тодоров.
 
Експертът подчерта още, че лабораториите, които изграждат, имат три цели.
 
"Първата е средата, за която споменах. Втората е да създадем условия за обучение на нашите студенти, бъдещите специалисти. И не на последно място - да подпомагаме бизнеса с нови решения, изследвания, които да доведат до нова добавена стойност на това, което се създава у нас и по света", категоричен е професорът.
 
Той смята, че в сегашната ситуация обществото през последните месеци са разбрали, че учените не са само хора, които правят неразбираеми неща, а реално помагат на хората. Като пример посочи създаването на ваксина.
 
"При едно събиране в Министерството на икономиката се постави задача пред българските предприятия да разработят шлемове и очила. Тогава ние, снабдени с оборудването, което до момента сме успели да доставим, успяхме за рекордно кратко време да създадем първите български предпазни очила. Нещо, което в Европа не беше направено", каза още проф. Георги Тодоров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
2
 
! Отговори
българин преди 3 години
До: номер 10Вероятно визираш Масачузетския Технологичен Институт (MIT) в САЩ, еквивалента на българския "Технически Университет"?И защо му смениха името - от институт на университет?Американският институт си остава институт, и пак не можем да му стъпим на малкото пръстче, нищо че се водим вече "университет"!Помня, като учих във ВМЕИ София, на лабораторно по аудиовизуална техника се мъчихме над един стар очукан видеокасетофон (не ставаше и за музея!)
8
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сериозните университети получават пари за работа по проекти, а не чакат на Държавата да ги издържа!МТУ в Щатите получава милиарди долари за свършена работа!
7
1
 
4
 
! Отговори
Робко-1 преди 3 години
Е чак свръхмодерна...Те поне една модерна да създадат, че скоро ще настигнем Бангладеш и Папуа.
6
0
 
4
 
! Отговори
az преди 3 години
Тоя като гледам и ппрезерватив не може да създаде. Оди из техническия като некъв онбашия и само се пуйчи.
5
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Успех,това е нужно!Създавайте иновации за потреблението,за бъдещето,креативност и силен дух.Да,не е досратъчно,само да се зубри ,а и да се създава,да имат хъс и амбиции за нови неща!
4
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Идеята на науката е различна. Ние нямаме пари за фундаментална наука, за това е по - добре да развиваме приложните направления., За да се случи това е нужно частните фирми да се доверят на университетите и да ги финансират в създаването на определени продукти. За съжаление, единствения такъв случай, за който си спомням, беше някаква вита баница. И като четях мазнините, които е влижил професора дето беше измислил рецептата, се отказах да я ям. Те това е науката в България, за съжаление.
3
1
 
1
 
! Отговори
Само питам преди 3 години
А,в ТХ кога?
2
1
 
9
 
! Отговори
vlady преди 3 години
Инвестира се сериозно в наука - примерно наскоро завърши голям съвместен проект на НСА и турски университет за изследване на мазните борби, преди около две седмици Каролина Грозданова стана учена борца с дисертация по борба, след по-малко от месец ще бъде защитена нова дисертация по културизъм.
1
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Свръхмодерна лаборатория за плексигласови очила?