Наша студентка направи робот и отвя конкуренция от 8 млн. души

Роботът на Ралица сам сади зелечуци в градината
22 дек 2020 22:49,
50
Наша студентка направи робот и отвя конкуренция от 8 млн. души
Снимка: 24 часа

Третокурсничката Ралица Костадинова от Техническия университет заслужи златно ниво на наградата на херцога на Единбург с постиженията си в технологиите и програмирането. Тя и екипът й са създали робот, който сам сади зеленчуци в градината.

"Роботите няма да изместят човека. Мисля, че новият вид работна станция ще изглежда така - човек, окомплектован с роботи, които му помaгат", споделя Ралица пред "24 часа".

Призът всъщност е програма за личностно развитие под егидата на Обединеното кралство. В нея участват над 8 млн. младежи от 130 страни, които обменят знания и опит помежду си и със своите ментори. Освен това представят постиженията си в специална платформа.

Досега Ралица има сребърно и бронзово ниво на наградата. Те помагат да бъде мотивирана и да се развива в посоките, които желае – фотография и видеообработка.

Златното ниво вече дава шанс да се занимава с роботи. За да го достигне, освен с развиване на умения, тя набляга и на физическата активност и доброволчеството.

През тази година Ралица успя да спечели и стипендия от фондация "Юрген Дорман" в надпревара с конкуренти, изучаващи инженерните науки. В момента третокурсничката и колегите от университетския клуб по роботика създават машина, с която да се явят на международното състезание IRC ("Интернешънъл роботс компетишън").

Заданието, поставено пред 250-те участници от цял свят, е Robot, help us! (“Робот, помогни ни”). За разлика от повечето, които са заложили на пандемичната карта, Ралица, Емил и Станислав са решили да сътворят градинарски робот. "Идеята даде едно от момчетата, което каза, че е градски градинар и си отглежда пресни зеленчуци на терасата. В паметта на роботчето ни ще вложим информация кога се сеят определени култури и то ще напомня: днес трябва да засадите чушките или граха. Програмирали сме робота да е с възможност сам да се разхожда из градината и да засява тези култури", обяснява тя.  

Частите на градинския робот студентите вземат от лабораторията по роботика и ги сглобяват у дома. Добавят и свои собствени електронни и механични елементи. В международната надпревара те се борят за премия от 1000 долара, която най-вероятно отново ще инвестират в части за роботи.

Ралица посочва, че от малка се е запалила по инженерните науки благодарение на дядо си и баща си. Баща е електроинженер и в нейното детство често я водел по различни обекти. Момичето му помагало в работата - подавало му инструменти и слушало обяснения кое как работи. Постепенно се увлякло по техниката.

Тази страст води Ралица до Професионалната гимназия по електроника и електротехника в Пловдив, докато нейните връстници предпочитат да заемат чиновете на елитните езикови училища.

Там момичето се включва активно в Ученическия парламент, в различни състезания и жадно попива всички новости в сайтовете за технологии.

Заради пандемията клубът по роботика не може да провежда седмичните си срещи, но студентите продължават дистанционно да изработват състезателни роботи.

Според Ралица причината, че малко дами навлизат в техническите специалности, се дължи на разпространеното схващане, че работата с машини и управлението им представлява тежък физически труд.

"Трябва да се мъкнат тежки части, да навиват големи болтове, което е мъжка работа. Сега вече не е така и все повече жени започват да навлизат в тези професии", отбелязва бъдещата инженерка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
3
 
8
 
! Отговори
Вест от Белгия преди 3 години
Познавам българка в Белгия , която програмира роботи за мини. Тя програмира робота, който търси лекарство за Ковид сред вече съществуващи. Това се случва от март в най- престижния мед. университет в Лювен . Завършила е в ТУ Варна.
5
8
 
5
 
! Отговори
V преди 3 години
Руснаците затова направиха онова филмче за роботизираното село.У Русията постоянно пускат разни щуротии по техните пропагандни медии.И те (руснаците де) зеха да се базикат вече с властите. Гледах една такава щуротия.Някъв АЙ Ти ***.от написал програма която разпознава плевелите от растенията и направили един слоожен робот дето сигурно струва 50 000 $ най малко и буче с едно нещо около плевелите и ги изтръгва .Как няма да ги базикат с филмчета хората.Кой ще си купи робот за много пари да му плеви
4
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Прекрасно и ползотворно бъдеще, Ралица!Все напред и нагоре с мисъл и усмивка!
3
14
 
4
 
! Отговори
Ай ти Пец преди 3 години
Я бързо мотичката и следски доматки да сееш бързо!!!
2
0
 
27
 
! Отговори
Читател преди 3 години
Браво, страхотна новина. Късмет и само напред.
1
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На мен градинарството ми е хоби. До къде я докарахме? Хората да висят пред компютрите докато роботите се радват на свеж въздух и слънце!