Учениците в класните стаи на 4 януари - огромен риск

Само за месец около 50 000 носители на COVID-19 не са били под карантина
Обновена: 31 дек 2020 17:27 | 31 дек 2020 15:30, Камелия Цветанова
181
Учениците в класните стаи на 4 януари - огромен риск
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Връщането на учениците в клас е огромен риск, коментира пред БНР математикът Петър Велков, преподавател и експерт по управление на кризи.

Към момента не можем да правим ясни изводи за ситуацията на базата данни от последните дни. Важно е какви ще са данните след празниците, тогава ще може да се оцени реалната ситуация, посочи той.

Още по темата

„Системата на проследяване и тестване показва, че през последния месец около 50 000 души - позитивни, не са карантинирани. Това е ключово, защото, когато системата ти за проследяване не работи, ти не управляваш пандемията. Не знаейки реалната ситуация, с връщането на учениците в клас рискуваме да подминем предните нива с гръм и трясък. Това е огромен риск и може да ни изиграе лоша шега“, предупреди той.

По думите на математика ключов момент е процесът по ваксинация, който трябва да бъде съпътстван с по-ниски нива на заболеваемост.

„Много важно е да направим кампания сред учителите за ваксинация. Това ще позволи училищата да бъдат отворени максимално дълго време“, допълни Велков.
 
Според него дистанционната форма на обучение и технологиите са ключови за бъдещето.

Преподавателят изрази надежда, че занапред хората все повече ще се подкрепят и ще оценяват важните неща.

„Трябва да повярваме и в доброто, и в науката. Науката ще ни спаси и ще ни върви нормалния живот в кратко време“, обобщи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


181
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
119
0
 
8
 
! Отговори
Bili преди 3 години
до Франки - може би имаш право, не зная не съм виждал доказателство. само голи приказки по масмедии. аз правя референция към деца под 14 год. за мен добре рефериран източник на инфорамция е суис полиси рисърч. тук линкове се цензурират, тъй че ...ползвай търсачка и моля сподели твоите ресурси. лични наблюдения имам върху 3 държави и 5 училища.
118
5
 
27
 
! Отговори
Франки преди 3 години
Bili за съжаление са вече е и доказано, че децата са доста големи разпространители, не случайно даже и преди ги пускаха грипни ваканции. Пък и за съжаление все още няма достатъчно информация как ще се отрази болестта на организма дори и на леко преболедувалите го в дългосрочен план.
117
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
къде е тифън доувър?
116
7
 
2
 
! Отговори
Активист на БСП преди 3 години
Шоуто с чекмеджетата трябва да продължи !!!
115
28
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като им толкова трудно на даскалите онлайн обучението,да искат от Боко тиквата по още 1000 лв.,а пък ако не искат да се върнат пак да искат толкова,за да влязаъ в час...сега е моментът...преди изборите...тикварят с шкафчето ще си осигури още гласове освен ромските...
114
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво връщане на учениците в клас. Нали наръсиха с новия щам нощеска по небето, новия английски щам, който прихващал по-лесно децата. Нов съд за новите мислещи се за избраната раса, народ, които си мислят, че всички други са животни и тор и ще им лижат обувките.
113
3
 
33
 
! Отговори
ЮриГаргарин преди 3 години
До демагог си то е ясноУчителите не са виновни, а семейното възпитание на децата, те отива в училище като завършени гамени, и никой даскал не може копче да им каже, защото ще го изритат от работа. Да реално полза от училищата в момента няма, с оглед получаването на знания, така че реването че тази година щяла да е " дупка" в обучението на децата е абсолютно идиотска. Децата ходят на даскало за да си правят кефа, не да учат! Така че даскалите са прецакани, дори без пандемията, тя е " бонус"
112
25
 
12
 
! Отговори
Bili преди 3 години
мойто хлапе прочете 10 книги март-април щото затворени училищата...4ти клас.аз го научих да си смъква маската под-носа за да може да диша и намали риска от инфекции както и увреждане на белия дроб. маските са фатални за децата затруднявайки развитието на тялото и в частност мозъка...
111
14
 
12
 
! Отговори
Bili преди 3 години
няма деца боледуващи тежко или предаващи този вирус на родители или учители. в сащ натиска за затваряне на школата идваше от учителските синдикати които използваха вируса като повод за дивиденти...ние разбрали-недоразбрали, аре като "на запад"...учете си децата вкъщи. това е работа на родителите. просто осигурете достатъчно време за игра с връстници - друго не им трябва.
110
5
 
25
 
! Отговори
ЮриГаргарин преди 3 години
до 118 Е кое е демагогията в случая? Че никой не ти е длъжен да ти гледа заразените деца ли? Или че родителите са пълни бок...лу...ци? В момента реално страната няма образователна система, това не е училище, в което децата имат право да се дървят на даскалите, това не е училище, а извън домашно разкарване из коридори и стаи, в които децата нямат никаква представа защо присъстват, освен да се задяват на сексуална основа, това е реалността! Да оставиме настрана пандемията, децата нищо не учат!!!
109
8
 
25
 
! Отговори
Нисък поклон преди 3 години
Нисък поклон за българските учители! Съвременните будители! На тях трябва да се дават допълнителни стимули за адските условия в които работят, а не на някакви дето ти казват, че ще те приемат само ако искаш в ковид отделение понеже повечето от другите били закрити.
108
8
 
37
 
! Отговори
нов преди 3 години
до този 109, заради когото се срамувам.Не може да си толкова ***! Знае ли този 109, че нашите учители онлайн работят повече, отколкото когато са в училище?Той не е стоял при детето си, когато му преподават онлайн. Всички учители работят, за което само можем да им се поклоним! А колко време подготвят уроци и после колко време проверяват домашни? Космически заплати. *** глупав!В другите държави им пращат уроците и упражненията по 1-2 пъти седмично, а нашите са в часовете. Благодаря им!
107
22
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Обявявайте нулева учебна година веднага престанете с тия глупости!
106
3
 
43
 
! Отговори
това не са родители преди 3 години
Единствените отговорни за възпитанието и реализацията на децата им са техните родители, никой друг няма тази отговорност, нито " държавата", нито " образователната система", цинизъм е като се изтъпанчи някаква си фльорца..." родителка" и почне от екрана да реве, че нямала време за децата си, че нямала какво да ги прави в къщи, че нямала как да ги накара да четат уроците си...Това е интелектуалната дупка, в която попаднахме с извратения престъпен " преход" от идиотския комунизъм, към чалга олигар
105
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонимкоВикаш крещенето и смехът са най-големите причинители. Вече не може да си дете или подрастващ. А това с 50см разстояние как пазели..... Иначе да на акъла си на първолак
104
4
 
11
 
! Отговори
мак преди 3 години
Жалко за учениците, няма по-добро от нормално учене в клас, а загубеното време няма да наваксат. Но какво да кажат тези, които работят и имат контакт с много хора? А за карантината, наивно е да се смята, че всеки носител ще я спазва, има безотговорни хора и такива, които смятат, че никой не може да ги задължи да стоят в къщи, никой не може да им забрани да пътуват където си искат, пример - онези дълги уикенди напролет. Явно скоро ще ни обявят ента вълна.
103
18
 
2
 
! Отговори
Нервен преди 3 години
ВЕДНАГА ОБЯВЯВАЙТЕ НУЛЕВА УЧЕБНА ГОДИНА И ВСИЧКИ НА УЧИЛИЩЕ СЕПТЕМВРИ 2021Г. ТРЯБВА ДА СЕ СПРЕ ТОЯ ТЕРОР.
102
7
 
43
 
! Отговори
ЮриГаргарин преди 3 години
Безмерна наглост е да искаш учител да ти гледа детето в училище, след като учителя рискува собственият си живот и живота на своето семейство за да угоди на наглостта ти! Училищата от 1- 11 клас трябва да останат затворени до края на пандемията! Децата в огромния процент карат Ковид 19 с незначителни симптоми и са развъдник на заразата, а учителите умират заради бездарните и нагли " родители", възпитавайки децата им, които те самите не са в състояние да възпитат и са вдигнали ръце от тях!
101
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Подрепям анонимен 107
100
3
 
23
 
! Отговори
Ванката преди 3 години
Нищо не губят децата дори и при две нулеви години /все едно са били в казарма, например/. Спокойно може да се побере уч. материал до 10-ти клас. Началното образование може да се преструктурира с повече паралелки, да са по 8-10 деца в клас, да се учи в топлите месеци и в съботите. Всъщност както и да се учи - т*ъпите ще си останат т*ъпи.