Учениците в класните стаи на 4 януари - огромен риск

Само за месец около 50 000 носители на COVID-19 не са били под карантина
Обновена: 31 дек 2020 17:27 | 31 дек 2020 15:30, Камелия Цветанова
181
Учениците в класните стаи на 4 януари - огромен риск
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Връщането на учениците в клас е огромен риск, коментира пред БНР математикът Петър Велков, преподавател и експерт по управление на кризи.

Към момента не можем да правим ясни изводи за ситуацията на базата данни от последните дни. Важно е какви ще са данните след празниците, тогава ще може да се оцени реалната ситуация, посочи той.

Още по темата

„Системата на проследяване и тестване показва, че през последния месец около 50 000 души - позитивни, не са карантинирани. Това е ключово, защото, когато системата ти за проследяване не работи, ти не управляваш пандемията. Не знаейки реалната ситуация, с връщането на учениците в клас рискуваме да подминем предните нива с гръм и трясък. Това е огромен риск и може да ни изиграе лоша шега“, предупреди той.

По думите на математика ключов момент е процесът по ваксинация, който трябва да бъде съпътстван с по-ниски нива на заболеваемост.

„Много важно е да направим кампания сред учителите за ваксинация. Това ще позволи училищата да бъдат отворени максимално дълго време“, допълни Велков.
 
Според него дистанционната форма на обучение и технологиите са ключови за бъдещето.

Преподавателят изрази надежда, че занапред хората все повече ще се подкрепят и ще оценяват важните неща.

„Трябва да повярваме и в доброто, и в науката. Науката ще ни спаси и ще ни върви нормалния живот в кратко време“, обобщи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


181
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До РискованНикой не "загнива" беТъпан...Което дете иска да се развива и учи му е заложено генетично и също от първите години на възпитание в семейството...Стига си ръсил глупости на килограм!
78
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А, защо преди да се борим за образование и грамотност не се борим за здравето на децата. Не мислите, че здравето е в основата на всичко. И всичко останало е негово производно!?
77
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 75, то дистанционото обучение е главно за да се прекъсне един невъзможен за контролиране поток на зараза, какъвто са училищата и предпазва много повече хора от заразяване ежедневно пътуващи с градски транспорт, които нямат възможност за дистанционна работа, а не само учителите.
76
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонимкоТе в банките,рпу-тата и магазините не са заедно пи цл ден, нали? Или тях вирус не ги лови? Вируса удря само образованието и спорта, но корпоративни и държавни институции не закача.... ЛОГИКА ааа
75
8
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мисля, че училищата са подценен фактор. Сега видяхме най-силното увеличение именно от там. Ако отворим училищата, ще се борим в третата вълна, преди втората да приключи .
74
3
 
17
 
! Отговори
Анонимко преди 3 години
До 76Да, би било добре, но не правят тестове на учителите.До оня с меекотелотоЛичи, че си амеба! Банките си правят тестове, и вярното е, че хората стоят малко време там. Изместваш въпроса. Коментирахме училището като място, където учениците стоят дълго време и без маски.Ти си знаеш и си повтаряш, че вирусчето/ както умалително го наричаш/ не подбирало.Типично по български- може доводите да са резонни, ама те ще ми казват на мене ...
73
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До РискованПроблема е, че още си е караме по старому, разбира се учителите имат малка вина за това, все пак са пенсионерки повечето :) Това че учили онлайн си е плюс за децата, разбира се граматиката трябва да се учи "натурално", но като гледам какви мениджерчета с по 2 висши са се пръкнали, не могат 2 думи на кръст да напишат, по добре онлайн :))
72
3
 
4
 
! Отговори
да де преди 3 години
До Анонимен73Клаус Швааб го е измислил!Телефоните ще берат кайсии и корнишони.с айфона саамо ще те следят да не пикаеш по автобусните спирки и ще си поръчваш манжа!3-д принтери ще ти печатат надуваеми мадами,квато ти е кеф.Искуствения акъл ще мисли вместо чекистите щот естествен нямат.......Аме СОЦИАЛИЗЪМ ОТ ВСЯКЪДЕ!
71
8
 
16
 
! Отговори
до 72 преди 3 години
Казвате:"Да, шепа защото болшинството от учителите си искат присъствено"Така е. Искат присъствено само по-възрастните учители защото са на вързраст преди пенсия и повечето дори нямат устройства.Компютрите някои от тях ги отвориха за първи път при ел. дневници и се понаучиха колкото успяха.Но тези хора искат присъствено единствено заради трудностите на онлайн обучението.Защото по 12 ч. им отнема да подготвят за следващ ден материалите.Факт е,че са мн.добри методисти,но онлайн срещат затруднения.
70
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Koйто умре, умре! Нали тъй? Всеки сам се спасява. Индивидуализъм до дупка! Виждам егоизмът като ценност добре сте го развили за 30 години демокрация.
69
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще ги пуснат , ще скочат случаите , след 2/3 седмици пак ще ги спрат какво друго да се очаква от хора , които не знаят какво правят и се чудят на кого да угаждат - за Борисов и компания се отнася
68
34
 
14
 
! Отговори
Рискован преди 3 години
Че кое не е риск? Не може над 70 000 ученици да загниват затворени по домовете си месеци наред заради шепа наплашени учители! Да, шепа защото болшинството от учителите си искат присъствено . Нормално . Тия дето кряскат ,че са уплашени първи да се ваксинират. Ама май не щат...Щото и ваксината като вируса - човешко изобретение с неясно съдържание.Та - ваксина за даскалята. Задължително. И децата обратно е клас. Станаха социопати и безхаберници до едно! Казах!
67
5
 
22
 
! Отговори
Анонимко преди 3 години
До 63Да, наистина с какви хора трябва да се спори.Ти си елементарен като амеба,бе! Не знам какво познава и какво не вирусът, но нали времето, прекарано с вирусоносител, е решаващо. Обясних човешки, че учениците са заедно по 6-7 астрономически часа заедно - малка стая, при евентуален носител, висока концентрация на вируса, защото е студено и повече от 5-6 мин не може да се държат отворени прозорците.
66
17
 
10
 
! Отговори
да го знайте преди 3 години
целта с онлайн обучение е,затъпяване и лесно управляеми.С тия технологии,ще съсипят човечеството
65
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 62Когато се срещнат 2-*** българи в чужбина, почва война, това да ти говори нещо :) Това че сме пр*сти е известно отдавна, не е нужно да се пише, ще вземат умните австралопитеци да се обидят :))
64
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хаха 61 ме разсмя от сърце се смея.."само някакви бабишкери даскалици" :D Аз съм на 52г. и съм учител от 30г.Няма през последните години млади учители.Когато започнах 1990г. заплатата ми беше 1850лв. или сегашни 185лв.Така беше дълги години малки бяха заплатите,но мотивацията на хората не бяха парите.Колегите идваха с желание и никой не коментираше парите.2004г.беше 229лв.2010 беше 513лв.2016-640лв.2019-955лв.2020-1120 на Старши учител.Младите не искат.Чисто им остават 700лв.Учете да ни смените!
63
5
 
11
 
! Отговори
Jeff преди 3 години
5 милиарда окрадоха от КТБ народна пара, фалираха ви 1000 пъти от 89-та година насам, вие за един вирус се карате и живота много го пазите?!То живот ли е вашето бе?! Кво ви пука изобщо дали сте жива или умрели? Все тая е!
62
2
 
10
 
! Отговори
да де преди 3 години
До Анонимен67Диктатурата на социалистическата идея в държавата е нашето бъдеще./Гьобелс/Със средствата за масова информация всеки народ бързо може да бъде превърнат в стадо ***. /Гьобелс/Колкото по-чудовищна е лъжата, толкова по-лесно тълпата ще повярва в нея./Гьобелс/
61
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нямате акъл коментиралите. Срам ме е, че живея сред такова племе.
60
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимко Той вируса познава кой е смаска и кой не и колко време са били заедно..... Боже мили с какви хора се спори......