Учениците в класните стаи на 4 януари - огромен риск

Само за месец около 50 000 носители на COVID-19 не са били под карантина
Обновена: 31 дек 2020 17:27 | 31 дек 2020 15:30, Камелия Цветанова
181
Учениците в класните стаи на 4 януари - огромен риск
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Връщането на учениците в клас е огромен риск, коментира пред БНР математикът Петър Велков, преподавател и експерт по управление на кризи.

Към момента не можем да правим ясни изводи за ситуацията на базата данни от последните дни. Важно е какви ще са данните след празниците, тогава ще може да се оцени реалната ситуация, посочи той.

Още по темата

„Системата на проследяване и тестване показва, че през последния месец около 50 000 души - позитивни, не са карантинирани. Това е ключово, защото, когато системата ти за проследяване не работи, ти не управляваш пандемията. Не знаейки реалната ситуация, с връщането на учениците в клас рискуваме да подминем предните нива с гръм и трясък. Това е огромен риск и може да ни изиграе лоша шега“, предупреди той.

По думите на математика ключов момент е процесът по ваксинация, който трябва да бъде съпътстван с по-ниски нива на заболеваемост.

„Много важно е да направим кампания сред учителите за ваксинация. Това ще позволи училищата да бъдат отворени максимално дълго време“, допълни Велков.
 
Според него дистанционната форма на обучение и технологиите са ключови за бъдещето.

Преподавателят изрази надежда, че занапред хората все повече ще се подкрепят и ще оценяват важните неща.

„Трябва да повярваме и в доброто, и в науката. Науката ще ни спаси и ще ни върви нормалния живот в кратко време“, обобщи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


181
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари