Връщането на децата в клас е голяма грешка

Бягаме от електронното обучение, смята доц. Силвена Ставрева
4 яну 2021 09:30, Анисия Иванова
67
Връщането на децата в клас е голяма грешка
Снимка: Bulgaria ON AIR

Полюсни остават мненията сред родителите дали децата трябва да се върнат в класните стаи. Част от тях излязоха с петиция срещу връщането на децата в училище, а инициатор е университетският преподавател доц. Силвена Ставрева.

"Аргументът, че епидемиологичната обстановка е по-добра, ми се струва несъстоятелен. В поредицата празнични дни няма как да получим реална представа за броя на новозаразените и тежко боледуващите - хората си остават по домовете. Нашето мнение е, че отварянето на училищата веднага след празниците е голяма грешка", обясни тя в сутрешния блок "България сутрин".

Доц. Ставрева очаква в следващите 2 седмици тезата им да бъде доказана и броят на случаите да се повиши.

Още по темата

"В писмото, което изпратихме до министрите на образованието и здравеопазването, цитираме мащабни проучвания, включително най-новото от 15 декември. Те правят изводи, че децата може да не боледуват тежко, но са разпространители. Застрашени са те, техните семейства, учителите и техните семейства", подчерта тя.

Не е прецедент някой да се обучава онлайн. Проблемът е, че в документите на МОН все още не съществува стандарт за електронно обучение от разстояние. Беше пропуснато изключително много време. Имам чувството, че бягаме от електронното обучение, защото не го разбираме, каза още доц. Ставрева.

По думите ѝ биха могли да се използват стаите на големите ученици и да бъдат разредени тези от малките класове. Доц. Ставрева обаче не вижда как един учител би могъл да прескача в две класни стаи.
"Задължително и малките ученици трябва да носят маски в закритите помещения в училищата. Дистанцията няма как да се спазва в класна стая от 20 кв.м, в която има 30 деца", заяви преподавателят пред Bulgaria ON AIR.

До момента около 700 родителите са подали заявления децата им да продължат с онлайн обучението. Според доц. Ставрева това са заявленията, които са подадени около празниците, а преди тях те са били 1000. Тя е убедена, че заявленията са много повече.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хайде стига сте истерясвали! Досега не е доказано с изследване на еди какъв брой деца, че са разпространители на вируса. Някой някъде го подметнал и хайде всчки бее-бее в един хор. За осем месеца в детската градина не се разноля никой. Ако бяха чак такива потенциални убийци децата, не трябваше да е останал здрав човек от персонала или родител!
51
1
 
10
 
! Отговори
Ъхъ преди 3 години
Един приятел от месеци мърмореше, а такъв вирус няма, аз маска няма да нося и като се тръшна точно по Коледа, нито обоняние, нито вкус, много бързо смени боята на конспиратор.
50
0
 
8
 
! Отговори
До Ало Хахавици преди 3 години
На такива като тебе съдбата им дава урок. Сега започва сезонът на шарките и мононуклеозата, все често срещани в детските градини и училищата, а в коктейл с Ковид дълго ще си ближете раните...
49
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На 13 септември 2020 имахме по 119 новозаразени средно на ден за седем последователни дни, на 13 октомври новозаразените вече бяха 496, на 13 ноември 3256 и пикът беше на 19 ноември 3387 новозаразени средно на ден за седемте дни 13-19 ноември 2020. При сегашите около 1200 новозаразени на ден, излиза, че сега като пратят децата на училище, около 10 март ще има пик от около 33000 новозаразени на ден. Броя на починалите зависи от броя на заразените и го следва с около 17 дни закъснение.
48
14
 
5
 
! Отговори
обикновен преди 3 години
Ама разбира се, че не е правилно да се връщат в клас, трябва да ходят да бачкат, да крадат, да се шляят, да тролят безсмислици в нета, да се научат да вършат много за малко поради незнание и изобщо, ***..ми.ца.та ви консултантска!
47
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много *** много нещо Ей . Образованието не е задължително, нито градините. Като ви е страх си стойте вкъщи, също дръжте и децата си вързани завинаги. От целувка пък какви болести се хващат , леле от френска се умира. Стойте си девствени и само дистанционно на хххл каналите. Дистанционно , с дистанционното , и си мийте после добре ръцете и дистанционното измийте с белина , че следващия като го хване ще ви хване интимния ковид . Зомбирани папагали сте . Няма нищо по страшно от неук човек.
46
5
 
18
 
! Отговори
2Loop преди 3 години
Връщането на децата в училищата преди да е завършена ваксинацията на народа е пълно малоумие. Сега отново ще станем Световни Шампиони по смъртност на глава от населението, както бяхме преди един месец.
45
6
 
14
 
! Отговори
Die fahne host! преди 3 години
*** комун.***! Първо ваксинирайте учителите и после пускайте децата присъствено.
44
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От 15 септември 2020 до 15 ноември 2020, заразените от 200 на ден, скочиха на 4500 на ден. Не е трудно да се досети човек, че от 4 януари 2021 до 4 март 2021 ще се получи същото. Обаче защо да не опитаме и да пожертваме живота и здравето на хиляди? Няма лошо, нали
43
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
37 при вас са 12, но в нашата група са 32. :(
42
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трябваше да направят, както в белите държави, безплатно тестване на деца и персонал преди започването, както и след това при съмнения или симптоми отново тест, както и на контактните им ако дадат положителен.
41
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ей тъпоъгълници, как не разбрахте че училищата и градините са основни звена в разпространението на заразата, децата прекарват инфекцията леко и дори безсимптомно, проблема е че те се превръщат в тихи разпространители и заразяватдруги хора, така не се прекъсва кръга на заразата и тя циркулира в обществото. Не разбрахте ли, че няма и няма да има колективен имунитет, по простата причина, че тигъра на антителата пада и след 10-11 месеца може да се заразите отново. Така е и при грипа.
40
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Простолюдието винаги е мислело, че някой му е длъжен . Тоя оня правителство съседа .Истината е че вие сами си творите съдбата другото е само болно съзнание.
39
7
 
23
 
! Отговори
Таню преди 3 години
Толкова ли е трудно? Още 2 седмици, до месец въздържание от масова социализация за лапетата. Ако искат да научат - компа е новото прозорче към света, кеф ти уча.се, кеф ти филмчета в тубата или онлайн помагала. Ама не, Гaньо и Гaньовица искат друг да им бере гайлето на пръклeтaта... Масово мрънкат около мен... Еей, човек един ххх смс не мое да напише/цигара да изпуши/си изгледа сериалите... Да се чуди човек, за какво сте ги правили тия деца?!? Тренировка, език - може и вкъщи, после и разходка...
38
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Народа преобладаващо се държи като стадо. Мангъровци му размътиха мозъка със мисли от сорта - който умре така му писано, юруш да се заразим за да имаме стаден имунитет.Виждаме, че няма да има стаден имунитет. Колкото и да се повтаря мантрата за стаден имунитет, той е само в мозъка на Мангъров. Личния имунитет се загуба на всеки 5-6 месеца. Колко трябва да е глупав човек за да се прехласва по просто тиите на Мангъров. Срещу грип има ли стаден имунитет - да ама НЕ!
37
8
 
22
 
! Отговори
Таню преди 3 години
Много родители са с чисто егоистични подбуди, та да се разкара/т/ малкото/ите пишлeмe/та на градина, даскало, забавачка и тн. Я да си викнат любовника/цата, да пофлиртуват през кюпида, гепиме и подобни, да откиснат у тъпия фейс няколко часа, да глътнат няколко водки "на мира". Масово това са провинциали, работещи в държ. администрация, с много време за губене и не особено високи морални критерии. Съжалявам ако има бая припознаване, истината не е за да се лайква!! Същите са по Гърция, еБанско...
36
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Covid-19 не е шега, доста хора се убедиха в това. За съжаление все още хората масова не са наясно какво ги очаква, когато детето донесе заразата от градината или училище. Очаква ги следното: - чакане по няколко часа пред кабинетите и преглед надве на три - хубавите антибиотици ги няма в аптеките така че ще гълтат *** - ако има усложнения в болниците ще им кажат че легла няма - ще се влачат като зомбита един месец и ако оцелеят ще имат проблеми доживот - ще ги изритат от работа - и т.н.
35
24
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тази сутрин детето ми отиде в градината все едно французин на нелегално новогодишно парти или евродепутат на гей оргия , с една дума с Абсолютно Удоволствие , даже чао не ми каза , просто скочи вътре за да се види с другите деца и да играят . Сега слагайте минуси колкото искате , градината е с групи по 12 деца , учат руски и английски и е супер, и аз искам да съм дете и да съм там. Мястото на децата е в училище. Не пред компота ( PC ) във вкъщи.А който го е страх измислен слаб вирус да седи дома
34
20
 
15
 
! Отговори
АЛО ХАХАВЦИ преди 3 години
Естествено, че малките и тези до 4-ти клас ТРЯБВА ДА СА В УЧИЛИЩЕ. Само някакви бездетни хипохондрици искат всички да си стоят вкъщи. Ск4паняци откачени, крийте се по дупките си.
33
11
 
29
 
! Отговори
Програмист преди 3 години
Какво му е на електронното обучение? Ако детето има желание да учи може да го направи под всякаква форма. Е да, сега е модерно да се сочи като извинение, ако детето ти е тъпо - електронното обучение е виновно!