Учителите с до 20% по-натоварени заради е-обучението

Желаещите вече могат да се пенсионират до 3 години по-рано
33
Учителите с до 20% по-натоварени заради е-обучението
Снимка: БГНЕС

Натоварването на учители и директори се е повишило с между 15 и 20% заради дистанцинното обучение в пандемията, по проучвания на Синдикат "Образование".

Това неминуемо е довело и до по-интензивно прегаряне на професията педагогически специалист, посочват от там.

Учителите вече могат да се пенсионират по рано, без за това да ги задължават техните директори.

Според новия текст учители и директори на образователни институции могат единствено по собствено желание да се пенсионират до 3 години по-рано от възрастта за трета категория труд.

Промяната е внесена от социалния министър по инициатива на синдиката и е факт от месец.

Това беше важно, защото досега, ако учителите ползваха ранното пенсиониране дори и за месец, бяха лишавани от добавката от Учителския пенсионен фонд пожизнено. Тази добавка е около сто лева и учителите със своите вноски формират този професионален пенсионен фонд, посочват от синдиката.

От там посочват, че превенцията на претоварването на педагогическите специалисти е важен инструмент и масово в световен мащаб учителите се облекчават от натоварване след определена възраст.

В България, във всички проучвания, безмерната бумащина си остава проблем номер едно за претоварването на учителя и основен аргумент за отлив от учителската професия, посочват от синдиката.

Синдикатът предлага сега за сметка на здравното министерство да се направят масови тестове за антитела на всички учители и директори, разбира се на доброволен принцип. Това ще определи броя на преболедувалите, ще намали нуждата от своевремeнна ваксинация на учителите с антитела.

Но най-важното, ще направи работата на хиляди учители и директори по-спокойна и уверена.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо всеки не си гледа своята работа, а все се гледа тая на учителите. Има много добри възрастни преподаватели. От младите - неграмотни, колкото искате! А на директорите им се даде възможност да разполагат с училището, като с бащиния!
26
0
 
3
 
! Отговори
баба яга преди 3 години
До до 28 Аз пък да не отварям дума колко са неграмотни младите кадри- не "неподготвени", а НЕГРАМОТНИ! Тенденцията "ако за нищо друго не става, поне даскал да стане"- продължава с пълна сила да действа! Та...нещата не опират само до нечие желание, но и до възможностите на желаещите.
25
9
 
7
 
! Отговори
до 28 преди 3 години
Желаещите да станат учители ще бъдат от 90%. А сега нека се види колко от "изхабените" учители ще се пенсионират по-рано и колко от тях ще продължат да работят. Въпреки че "прегарят" рано, остават да работят до преклонна възраст. А за качеството на преподаване няма да коментирам то е с методите от 50 те години на миналия век.
24
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Допълвам коментара си - Има качествени директори ,но са малко ,правят положителни промени , но не в такава степен ,че да излязат от рамката , въпреки че по медии и услужливи коментари се говори и пише как им се дава възможност за всякакви инициативи,директорите с качества си дават сметка ,че ако излязат от рамката ..господ да им е на помощ..любимци на МОН и РУО са словослагателите , а не тези ,които посочват истинските проблеми
23
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Он лайн обучението разкри няколко прости факта: Образованието в БГ е кръгла нула, учителите гледат да изклинчат да не се занимават с учениците. Родителите не могат да понасят собствените си отрочета - мързеливи, нагли, глу*ави и неграмотни, ненаучени на нищо. Всечко е една проформа. Бъдещето ще се състои от 10% умни и грамотни хора и 90% неграмотни тик-токовци. Интересно ми е само от каква работа ще изкарват пари за хляб и сметки.
22
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Истина е , но по ко..му..ни..с..ти..че..ски обичай - всички в кюпа , а реалността е- има учители ,които съвестно си изпълняват задълженията и имат качества да са учители и другата част ,която и в присъственото само имитира дейност ,всички деца ги знаят ,обикновено по тертип от соца са агитката на директора ,това не можаха да го изкоренят "Широко" прокламираните "промени" след 1990г като във всички сфери на уж демократичното ни развитие казва се част от истината ,а другото се замита под килима
21
7
 
4
 
! Отговори
Истината преди 3 години
По-заети били - смях в залата. Не драги - едно време, истинските учители, бяха заети! Пояснявам - 30 до 35!!! диви, будни и любознателни деца, не като сегашните телефонни зомбита в клас. Почти всички БЕЗ очила, алергии и наднормено кило, "хиперактивни" както му викат сега т.е. палави - а обуздай ги. То сега детето трябва да е мърда, да не мърда и да говори - да не разваля рахата на учителя. Всички изпънати като струна, знаещи - бе то за това сме на този хал - дъното навсякъде...
20
17
 
16
 
! Отговори
Kuncho преди 3 години
Как не ги е срам!Ако това е обучението в тази държава напараво- ЗАКРИВАЙ!
19
10
 
6
 
! Отговори
сандо преди 3 години
нищо им няма!
18
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ок, нека да получават повече от офисните планктони, НО да има нещо насреща. Не върви да плащам уроци, частна занималня, обяснявам уроци и върша цялата работа на учителите. Крещят, викат, изкарват си го на децата. Със свиркa учителката по занималня, не иска да обяснява, през цялото дистанционно обучение абсолютно нищо не свърши. Мързи ги да гледат, клипчета от уча се ми пращат, цял ден дреме. Ами хубаво седни и направи ти едно клипче с обяснения иначе другото и аз го мога.
17
23
 
15
 
! Отговори
Българин преди 3 години
В никоя друга професия няма лятна ваканция 3 месеца. Пролетната, междусрочната зимната не ги и споменаваме. Айде не мрънкайте!
16
6
 
6
 
! Отговори
Физвъз Питателка преди 3 години
Еххх,Години плащаха за цяла година, а ти на село, в чужбина, на капалъ чарши, пренасяш гориво, кашкавал, търгуваш...А сега?Купихме с моя 7 монитора и поведох физвъзпитанието на 7 класа...онлайн!Викам им:-Айде,напрегнете се и всички по 70 лицеви...Аз не ги виждам, ама те пъшкат синхронно(някои сексологично),След 27 секунди всички рапортуват, че са надвишили нормата с 10 %.Скоро от един колега химик (по молба) поех практическите му занятия:Идваха 3 пожарни, а децата се попикаха от кеф.
15
5
 
4
 
! Отговори
Ало, бизнеспарк, преди 3 години
как върви бизнеса из кофите за боклуук?
14
2
 
14
 
! Отговори
До Бизнаспарк преди 3 години
За какво уважение на учителите говориш, след като ти самият / самата ги хулиш?
13
14
 
30
 
! Отговори
До по-долните преди 3 години
Вие тъъпи ли сте или да? Колко пъти ви се обяснява, че работното време на учителите далеч надхвърля това в училище, защото подготовката, провеждането и проверката на всичко, което учениците правят при дистанционно обучение, е много по-трудоемка! Ама продължавате да пишете, щото луд умора нема! А и като гледам колко често пишете едно и също, май вие лежите по гръб по цял ден...
12
10
 
35
 
! Отговори
12 преди 3 години
Имам едно предложение - някой от компетентните коментатори да изкара един учебен ден със седем часа. Само това. !Часовете са УЧЕБНИ, т.е. подготовка, проверка....Опитайте
11
9
 
34
 
! Отговори
Станете учители преди 3 години
И пак ще поговорим.....Съпругата ми е учителка, работния и ден сега е от 7 сутринта, зо 21 часа. На масата има 2 лаптопа и 3 телефона, които здънят почти сенонощно, включително събота и незеля. Сласна е на 6 клас, а предава от 5 до 11 клас. Мислите, че е лесно ли? Ха подготвуте различни тестове да всеки клас, и ги проверете, да видим, колко време ще ви отнеме да подготовка, качване, провеждане на теста и проверка? А и преподаване в 6 различни класа, всеки ден?От страни е лесно...
10
20
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
малии,тия ша се презорят20% значи от четири часа на ден , вече работят по пет ?
9
17
 
8
 
! Отговори
Компютърчо преди 3 години
След като 70 % от учителите са в преклонна възраст , а добре знаем, че тези хора дори телефон едва включват, как преподават по интернет ? Нали трябва да включишкомпютър, да намериш учениците, да извършиш доста манипулации " в електронна среда" - е, как се оправят тези възрастни учители и могат ли въобще да се свържат с учениците си ?
8
3
 
17
 
! Отговори
Натоварен преди 3 години
Особено тези по физкултура!