За 10 години: Шест пъти е скочил броят на ромите с висше образование

Грамотността сред тези, които живеят в смесени квартали, е 92%
Обновена: 18 яну 2021 15:16 | 18 яну 2021 15:02, Камелия Цветанова
254
За 10 години: Шест пъти е скочил броят на ромите с висше образование
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Национално представително проучване за образованието и реализацията на ромската общност от края на 2019 година и началото на 2020 година показва, че ромите са увеличили своето участие в образователната система – като обхват на учениците и в средното образование, и във висшето образование.

„Много позитивно са се променили всички нагласи, така че да учат и момичета, и момчета. Изключително позитивни промени се регистрират“, коментира пред БНР социологът Алексей Пампоров от Тръста за социална инициатива.

Още по темата

Извадката обхваща над 4 100 души. Направена е по методология на Програмата за развитие на ООН от 2011 година. Това не е моментно проучване на нагласите, проследява се житейската история на няколко поколения, уточни Алексей Пампоров.

Целта е да се съпоставят данните за десетгодишен период и да се отчетат разликите.

Делът на ромите, които завършват висше образование например, е нараснал 6 пъти, но все още е малък.

Регистрира се спад на неграмотността, особено сред онези, които не живеят в сегрегираните квартали.

При направената допълнителна извадка, проследяваща тези разлики при роми, които живеят в смесени квартали, се отчита грамотност от 92%, което изследователят коментира като много близко до средната стойност за страната.

„Географски е най-зле там, където има големи гета с големи проблеми“, каза Пампоров.
 
Колкото повече години прекарват ромските деца в детска градина, толкова по-висока е вероятността да завършат средно или висше образование, гласи друг от изводите на изследователите.

Делът на завършилите висше образование е два пъти по-висок сред ромите, които са посещавали детска градина.
„Изключително важно е да се осигури достъп на ромските деца до детски градини, тъй като имаме много нисък обхват там – около 25-30%, това варира в страната. Държавата трябва да инвестира в този посока“, коментира експертът.

Заетостта на ромите за десет години се е увеличила от 19% на 45%, показва националното проучване.

Професионалните гимназии са много добър ключ за интеграцията, а увеличаването на годините в образователната система действа като превенция срещу ранните бракове, обобщи Алексей Пампоров.

Единствената негативна тенденция, която регистрира изследването, е засилването на образователната сегрегация.

От 31% през 2011 година в момента 47%, или почти половината ромски деца, учат в училища, в които има само ромски деца, коментира Алексей Пампоров.

„Говорим за един абсолютно неприемлив и в европейски, и в глобален аспект феномен“, коментира той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


254
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
134
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лошо няма- развиват се. Виж ***-ите *** си стоят на едно и също място само дето вече наемат пикльовци, че работят без пари буквално- толкова са про-сти.
133
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ааа идват избори ,правете ги депутати )
132
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
а тоя ром дето са му дали диплома както са му дали книжка може ли да се изразява правилно и да чете без да се запъва . Малко се съмнявам
131
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какви са тези видове ром?Едно време по вдички супри имаше кубински ром и беше евтин - по 3 лева шишето. Три годишен, отлежал ром, 40%! Сега ромовете са скъпи.И правилно е ромове в множествено число, не "роми".
130
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Похвално докато малцинството Ромско, поумнява и се образова, оставайки да работи и гради бъдещето на България. Българите оплюват собствената си страна, и бягат към чужбина за да мият чинии, берат ягоди и лепят гипс картон. Във своята алчност за пари.
129
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стойне от Чукурово само чакате да излезе някаква статия за роми и хоп чакай малко да пиша че как ги мразя не си мисли че всички сме такива ясно вие крадете убиват курупция и какво ли не още и ако застана до тебе няма как да разбереш че съм ром ясно.
128
3
 
6
 
! Отговори
Стойне от Чукурово преди 3 години
Кът глеам само кви предимства и привилегии имат тия дека крадат,обират,бият,пребиват у убиват българи - не ми се мисли какво може да стане с тия после...
127
1
 
12
 
! Отговори
истина преди 3 години
Всичко се продава, всичко се купува. Продават се на тъмно оръжие, дрога, цигари, алкохол, моми и дипломи. Както е тръгнало всички ще сме висшисти. Пазарен механизъм.
126
0
 
7
 
! Отговори
Minuva42 преди 3 години
За 10 години от 2=>12 или 0т 1=>6?Защо не кажат точно колко са завършили и колко държавата вече е инвестирала, преди да ни мажат очите със стакмистики?
125
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За 10 години шест пъти е спаднало нивото на българското висше образование. Накарайте завършилите да напишат автобиография и ако я напишат без грешка, значи са учили до 4 клас.
124
2
 
10
 
! Отговори
Ром'с преди 3 години
Нивото на образование е паднало у нас ,както за ромитеТ,тъй и за българитеТ,но затова не са Виновни ромите,нали?Виновна е системата ,управниците...където всичко се продава,всичко се купува,но българите продават предимно,а ромите купуват шоф книжки,пробации...и Хасан ли е виновен или баницата кой дава?
123
15
 
13
 
! Отговори
Rom преди 3 години
Никога няма да чуете Българин да каже, че вината за състоянието в което се намира си е лична негова вина, винаги някой друг му е виновен. Ту Бойко виновен, ту ромите виновни, ту турците виновни...така винаги ще си останете най-бедната страна в Европа, винаги последни по всеки жизнен стандарт.
122
11
 
11
 
! Отговори
Rom преди 3 години
Добре че сме ние ромите да крепиме държавата, че иначе България си отива. Навсякъде нив работиме, по строежи, по пътища и заводи.Съжалявам но истината е че Българите са УНИКАЛНО МЪРЗЕЛИВ НАРОД.Просто никъде не съм виждал по мързеливи хора от Българите. Без квалификация, без опит претендират да работят в офиси. Предпочитат да са келнери и да печелят по-малко пари само и само да не отидат на по-тежка работа. Бойко е прав като казва, че на Българина все някой друг му е виновен за положението.
121
2
 
8
 
! Отговори
баба мара преди 3 години
ако са верни данните добре че ромските деца завършват висше образованиепример прокурорът от мездра с убитото внуче и още един случаи дадоха по твмладеж на дипломирането си за лекар и баба му на първия ред която каза чее яла само вода и хляб да го изучи
120
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То това говори лошо за висшето образование не друго
119
0
 
7
 
! Отговори
До ЕДИ КОЙСИ преди 3 години
"КОЙТО ТРУПА ЗНАНИЯ ТРУПА ПЕЧАЛ. ЕКЛИСИАСТ 1:18"В Библейския текст за знания пише, не за дипломи.
118
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да неслучайно имат квартал факултето,там е пълно с висшисти!
117
0
 
5
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 3 години
КОЙТО ТРУПА ЗНАНИЯ ТРУПА ПЕЧАЛ. ЕКЛИСИАСТ 1:18
116
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Щом имат шофьорски книжки без да могат да четат, защо да нямат и висше при сегашното ниво на повечето университети в България.
115
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От 1 на 6? Да, това са си 6 пъти...