За 10 години: Шест пъти е скочил броят на ромите с висше образование

Грамотността сред тези, които живеят в смесени квартали, е 92%
Обновена: 18 яну 2021 15:16 | 18 яну 2021 15:02, Камелия Цветанова
254
За 10 години: Шест пъти е скочил броят на ромите с висше образование
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Национално представително проучване за образованието и реализацията на ромската общност от края на 2019 година и началото на 2020 година показва, че ромите са увеличили своето участие в образователната система – като обхват на учениците и в средното образование, и във висшето образование.

„Много позитивно са се променили всички нагласи, така че да учат и момичета, и момчета. Изключително позитивни промени се регистрират“, коментира пред БНР социологът Алексей Пампоров от Тръста за социална инициатива.

Още по темата

Извадката обхваща над 4 100 души. Направена е по методология на Програмата за развитие на ООН от 2011 година. Това не е моментно проучване на нагласите, проследява се житейската история на няколко поколения, уточни Алексей Пампоров.

Целта е да се съпоставят данните за десетгодишен период и да се отчетат разликите.

Делът на ромите, които завършват висше образование например, е нараснал 6 пъти, но все още е малък.

Регистрира се спад на неграмотността, особено сред онези, които не живеят в сегрегираните квартали.

При направената допълнителна извадка, проследяваща тези разлики при роми, които живеят в смесени квартали, се отчита грамотност от 92%, което изследователят коментира като много близко до средната стойност за страната.

„Географски е най-зле там, където има големи гета с големи проблеми“, каза Пампоров.
 
Колкото повече години прекарват ромските деца в детска градина, толкова по-висока е вероятността да завършат средно или висше образование, гласи друг от изводите на изследователите.

Делът на завършилите висше образование е два пъти по-висок сред ромите, които са посещавали детска градина.
„Изключително важно е да се осигури достъп на ромските деца до детски градини, тъй като имаме много нисък обхват там – около 25-30%, това варира в страната. Държавата трябва да инвестира в този посока“, коментира експертът.

Заетостта на ромите за десет години се е увеличила от 19% на 45%, показва националното проучване.

Професионалните гимназии са много добър ключ за интеграцията, а увеличаването на годините в образователната система действа като превенция срещу ранните бракове, обобщи Алексей Пампоров.

Единствената негативна тенденция, която регистрира изследването, е засилването на образователната сегрегация.

От 31% през 2011 година в момента 47%, или почти половината ромски деца, учат в училища, в които има само ромски деца, коментира Алексей Пампоров.

„Говорим за един абсолютно неприемлив и в европейски, и в глобален аспект феномен“, коментира той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


254
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
194
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо само говорят за превенция на ранните бракове? Изобщо не ми пука на колко години раждат ромите? Като, че ли това е най-важното! Ромите казват, че така искат - да се женят малки. Никой не ги е накарал насила да раждат малки. Повечето ромки по собствено желание от малки ходят с момчета и забременяват случайно. Така, че не виждам какъв е проблема след като е станало по тяхно желание. Престъпление щеше да е, ако родителите им ги женеха насила за момче, което не искат. Чии "права" защитават?
193
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И?Шуменския "университет" им раздава дипломите на килограм и по къщите.Заемат местата на български деца и после си стоят вкъщи,щото не искат да работят.Статистика -стъкмистика!!!!
192
0
 
4
 
! Отговори
Фройд преди 3 години
А Премиерът кога ?
191
1
 
7
 
! Отговори
страхотен прогрес! преди 3 години
Вече са близо 100 души.Обаче извън шегата ми прави впечатление, че откакто тръгнаха по чужбина се понаучиха на известни обноски. Опашка на пазара, дрът братчед със златни зъби възмутено се обръща кам предреждащо бабе - "Госпожа, в културните страни хората не правят така! Вчера се връщам от Виена, там всеки си чака реда"Така че, след още стотина години може и да се очовечат.
190
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
стига мафиоти-хайдути са управлявали държавата,идва времето на мешаретата.България - Индия на Балканите!
189
10
 
3
 
! Отговори
Ромлянин преди 3 години
Скоро ние ще управляваме България, ние сме бъдещето,останалите ще работят за нас
188
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От 10 станали 60...
187
1
 
6
 
! Отговори
Проф д-р Нушев преди 3 години
А колко пъти е паднало нивото на образованието у нас. С повече от 10 ша дойди май.
186
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Положителна тенденция наистина има и тя е, че последните 5-6 години масово емигрират - основно в германия. Всичко друго в статията са глупости.Преди като имаше визи само българите емигрираха, сега *** емигрират с по-големи темпове
185
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бягайте надалеч от тая пропаднала държава, сменяйте паспортите и имената и си живейте живота - имате само по един и то твърде кратък да се занимавате с тиквенски проблеми.
184
2
 
8
 
! Отговори
СРАМ МЕ Е ОТ БОЙКО Б преди 3 години
Кво стана с килограмите злато на Борисов?Как ги е спечелил,какво е рабоитил?
183
1
 
1
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 3 години
Къде ще съществува Борисов след като избяга?Защо СЕ СТРАХУВА от протестите???НАЛИ НАРОДЪТ МУ ПЛАЩА ЗАПЛАТАТА И ОХРАНАТА?
182
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много ме кефят *** супер муиканти са-напишете Супер *** кючек
181
5
 
4
 
! Отговори
Джеронимо преди 3 години
По-важно е колко е паднал броят на "образованите" булгяр ***, щом са издигнали за баш булгЯр един слабоумник, който се хвали, че е прочел една книга.
180
4
 
3
 
! Отговори
Хаха преди 3 години
И ромите ги е срам от Кратунистан! Царството на бай ***!
179
7
 
7
 
! Отговори
Хаха преди 3 години
Ромите по-скоро ще се образоват, но кратунистанецът български ще остане в историята, като първият народ изтребил се от собствената си простащина и липса на физическа и морална хигиена.
178
0
 
9
 
! Отговори
Отворих сайта преди 3 години
на въпросното НПО, чийто представител се явява Пампоров. Натъкнах се на интересни данни - огромен брой "проекти" в продкрепа на интеграцията на въпросното племе, всеки един на стойност десетки хиляди левове... За какво реве Пампоров? Очевидно това не му стига...
177
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А здрасти. Още бай ви Тошо беше открил, че не трябва да има гета. Започна да настанява по 1, 2 семейства в блок и те наистина заживява нормален живот, но с демокрацията всичко рухва. Гетата са най голямата язва, не само в България.
176
0
 
8
 
! Отговори
Ромче 50гр преди 3 години
Били са 10 сега са 60Хаххаха
175
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мда, от 1 скочи на 6, цели 6 пъти. "Тръста за социална ициатива"... Боже, боже, всеки ден все нови нови тръстове и институти искачат. Направо нямате край!