МОН с нови учебни програми по пет предмета за 5, 6 и 7 клас

Прилагането им ще започне от следващата учебна година
21 яну 2021 07:20, Анисия Иванова
18
МОН с нови учебни програми по пет предмета за 5, 6 и 7 клас
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Министерството на образованието и науката утвърди нови, осъвременени учебни програми по различни предмети за 5, 6 и 7 клас. Целта на промените е  учениците да придобият практически умения в областта на математиката и природните науки.

Новите учебни програми са по „География и икономика“ за пети и шести клас, „Математика“ за пети, шести и седми клас, както и по „Биология и здравно образование“, „Физика и астрономия“, и „Химия и опазване на околната среда“ за седми клас.

От просветното министерство препоръчват в подбора на ситуации за представяне на изучаваните теми и проблеми и на задачите за прилагане на наученото да преобладават ситуации от практиката и решаване на житейски казуси.

И още - ограничава се броят на учебните статии в учебниците, което дава повече свобода на учителя да прецени колко урочни единици да посвети на дадена тема в зависимост от интересите и потребностите на учениците.

От Министерството на образованието и науката съобщават още, че независимо от увеличаването на броя на часовете по „Математика“ в пети и шести клас и по „География и икономика“ в шести клас, утвърдено още преди началото на учебната година, допълнителни теми не са предвидени - някои са преразпределени, а други отпадат.

Прилагането на учебните програми ще започне от следващата учебна година за учениците, които постъпват в пети клас, а до одобряването на новите учебници ще се използват съществуващите.


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
2
 
7
 
! Отговори
Какви географии преди 1 месец
Какви 5 лева... каква е реализацията с география. Развитите страни наблягат на природните науки. Всеки вече може да види в гугъл разни информации.
17
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Пари бе! Нови учебници-нови пари. Има и за шкафчето....
16
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В някои държави деца ползват едни и същи учебници десетилетия, тук ги сменяте през 2-3 години.
15
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Питане

Абсолютно! Само да добавя, че хартията, освен скъпа и тежка, е гланцирана, което е отвратително, защото децата се изкьоравят от отблясъците докато се опитват да четат, а не винаги могат да хванат такъв ъгъл на светлината, че да не се получават отражения. Само че това малките деца не могат да го обяснят и когато вече се проявят проблемите с очите е късно. Пробвайте да четете някой учебник така с отблясъците в продължение на 20 минути и ще видите, че ви болят очите.
14
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Е па да! Трябва си нови учебници да се печатат, че огладняха покрай това онлайн обучение! Жената на Вълчев хич не е доволна, че нема приходи от разните там допълнителни програми, дето не виреят в условията на онлайн, и единствено й остава да сменят учебниците, че иначе още 2 години ще се кара по настоящите, а трябва да има оборот!
13
6
 
5
 
! Отговори
Родител преди 1 месец
Тука гледам че има 2-3 учители ли са, или платени тролове, ама цъкат минуси. Защо на истината цъкате минуси, боли ли? Ами ще боли.....всичко трябва да се промени. И може да се наложи да се разделите с вкусната службица, като учител, подлизурко и платен трол.
12
7
 
4
 
! Отговори
Бай Пешо преди 1 месец
Оставка гнусни Калинки. А ние родителите ще имаме ли право да правим забележка на учителите, или пак като едно време, учителите са най-велики и единствените които не трябва да отговарят за каквито и да било грешки. Най мало-умните станаха учители.
11
4
 
15
 
! Отговори
Питане преди 1 месец
От какъв зор постоянно ще се издават например учебници по математика, химия, физика, география и т.н., при условие, че за последните 30-тина години няма никакви промени в тези науки?
Кой е заинтересован по един предмет за един клас да има по няколко учебника?
Учебници, където 30% са заети с цветни илюстрации, на скъпа и тежка хартия ...
Цялото образование е оплетено от порочна и корумпирана система, а това се отразява негативно върху всички нас ...
10
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
айде печатницата за пари подкара излизайте от джобовете за нови учебници които са също толкова непотребни като предишните
9
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Абе, нарочно ли го правят или просто толкова си могат тия от МОН?
То, че всички знаем "Прост народ, лесно се управлява!", ама чак такова старание да побъркате децата и да ги отблъснете от ученето...
8
4
 
15
 
! Отговори
Бай Пешо преди 1 месец
Оставка на всички калинки от МОН, и връщане на учебните програми заедно с учебниците отпреди 30 години. С тези промени, с това ДО побъркахте децата.
А, и отмяна на всички матури. Единствено може да остане тази за 11 клас. Другите да се махнат. Ама как ще посмеете, та това е машинка за пари на учителите. Какво сладки пари са с частните уроци, а ние седим и блееме като стадо, та даже и ръкопляскаме.
7
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Е, браво! Побъркаха децата с това дистанционно учене, никой не е наясно как ще завърши годината, ще има ли малки матури и т. н., че на фона на тоя хаос, само нови програми им трябват!
6
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
да не говорим пък за учебниците за 4. клас . Пълно с грешки . Детето все пита , мамо госпожата ни каза така , а пък в учебника пише друго . И като погледна в учебника , защото все пак и аз съм учила, се хващам за главата .ЗЕМЯТА ОБИКАЛЯ ЗА 356 ДНИ ОКОЛО СЛЪНЦЕТО , ДНИТЕ ПРЕЗ ЗИМАТА СА ПО-ДЪЛГИ ОТ ТЕЗИ ПРЕЗ ЛЯТОТО И Т.Н Програмите са страшно натоварени с много ,много излишни неща .
5
0
 
17
 
! Отговори
Да, .... преди 1 месец
Издаването на учебници това си е голям бизнес.
В учебника по химия на моят синковец е пълно с грешки; синковеца мисли правилно, но в учебника на доста места са допускани грешки, хем има и рецензенти!
От какъв зор учебниците се печат на скъпа хартия?
Защо не се използват по 10-15 шрифта, най-различни да се се вижда основното в материала? Да има обяснение на чуждите думи; етимологичният произход (старогръцки или латински). Няма смисъл от зубрене, а от логическо мислене.
Уви, това не е дадено и на
4
0
 
23
 
! Отговори
Факт преди 1 месец
Определено издаването на учебници е много голям бизнес и постоянните промени в учебните планове са само параван за захранване на издателства и автори с пари. Наши пари. Много пари. А учебниците стават все по-неясни и трудни!
3
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Колкото по-образовани деца, толкова по - малко качествени полицаи. Затова тупань до тупаня, гламар до гламаря, кадровика да има избор.
2
24
 
10
 
! Отговори
Мнение преди 1 месец
Предлагам образованието в България да премини, например на английски език.
Тези които ще учат на български език - те са хора за шивачеството, лелки в детските градини, чистачи по улиците ...
Турският език също има голямо бъдеще!
Българският език не е от международно значение, че да му се отделя толкова много време.
Вазов, Йовков, Смирненски, Яворов и т.н. те също да отпаднат от програмата; като си купувам хляб никои не ме пита за тях, нито пък кога и къде са драскали нещо си там.
Питат ме за
1
29
 
9
 
! Отговори
ЦК на ГЕРБ преди 1 месец
Крайно време е да бъдат заменени всички автори останали от тоталитаризма като Вазов,Ботев,Каравелов, Славейков,Захари Стоянов ,Йовков със западноевропейски и американски класици ! Същи така да се приемат и предложенията на Нанси Фалоси в областта на лингвистиката и да се изхвърлят от употреба ТОЙ,ТЯ, МАЙКА, БАЩА и т.н. !!!