1 от 10 педагози в яслите под 30 години, но без диплома

Само 13% са с подходящото образование
7
1 от 10 педагози в яслите под 30 години, но без диплома
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Само 9,5% от педагозите в детски ясли или 1 на всеки 10 от тях е под 30 години. Само 12,8% от младите училите пък са завършили „Предучилищна и начална училищна педагогика“ и имат необходимото образование. Това показва изследване на фондация „За Нашите Деца” относно действащите у нас политики за професионално развитие и условията на труд на специалистите, работещи с деца в ранна детска възраст, пише "Монитор".

От там посочва, че са необходими целенасочени политики за формиране на компетентности за ранно детско развитие на професионалистите, които работят с деца 0-7г. в секторите образование, здравеопазване и социални услуги. Според фондацията първоначалното университетско образование, така и продължаващото професионално развитие на специалистите трябва да включват знания и умения за различните аспекти от детското развитие и за съвместната работа на професионалисти от различни сфери. „Инвестицията в тяхното обучение и професионално усъвършенстване носи сериозни ползи както за децата в ранните и най-важни години на тяхното развитие, така и за цялото общество”, смятат авторите на проучването. Експертите, участвали в изследването, изтъкват необходимостта от подготовка за работа с деца в уязвими ситуации, изграждане на умения за работа с родители и оценка на семейната среда.

Важен извод от изследването е препоръката в работата на специалистите, работещи с деца между 0 и 7 години да навлязат съвременни методи за продължаващо професионално развитие, които освен обучителни програми, включват надграждане на уменията на работното място. Това е непрекъснат процес на професионално развитие в общности от специалисти в различни сфери. Важен е диалогът и периодичната обмяна на знания и опит в рамките на отделната професия и между специалисти от различни професии – социални работници, лекари и медицински специалисти.

Необходимо е професионалното развитие да бъде интегрирано в практиката на педагозите, да включва взаимно наблюдение и анализиране на педагогическата дейност, взаимодействие с колеги от други сектори, както и взаимодействие с родители. Трябва да се постави по-силен фокус върху приобщаващото образование, което навлиза в университетските програми едва преди две години. Една от най-ясно изразените нужди сред работещите с деца в сектор образование е нуждата от знания и умения за работа с деца със специфични потребности.

Създаването на на подкрепяща работна среда за младите учители в детски градини и ясли също е важна, подчертават от фондацията. „Важно е да са налице  политики за кариерно ориентиране на гимназистите към работа с деца в ранна възраст, както и активно привличане на студенти към работа в детски градини от страна на общините”, посочват от там. Интегрирането на детските ясли в предучилищното образование ще създаде по-добро взаимодействие между специалистите, работещи в тясна връзка с децата, и ще гарантира по-плавен преход за детето между отделните етапи на обучение и развитие.

Изследването е част от инициативата “България расте с децата си”, с която Фондацията насочва вниманието на обществото към ролята на професионалистите, работещи с деца в ранна детска възраст за повишаване качеството на образованието и услугите за деца. То се фокусира върху социалния, образователния и здравния сектор, като очертава насоки за необходимите обществени политики за издигане качеството на образованието и грижите за деца в ранна възраст.


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
5
 
! Отговори
Дипломиран педагог преди 1 месец
И като нямат диплома какво толкова е станало? Какъв ви е проблема пък на вас? Да ни би тези които ви управляват да са с диплома по политология?
6
0
 
3
 
! Отговори
отношение по въпроса преди 1 месец
Какви са тези проучвания, изследвания, статистики в това ненормално време Разни хора с магистратури за година и половина стават даскали Децата и те незнаят на кой свят са Ми пилците се броят на есен, т е в нормално време нормално образование, нормали ученици и учители
5
1
 
4
 
! Отговори
Сатира преди 1 месец
След като са готови да дават по 1100-1300 лв. на учители и педагози. Не е ли нормално и да им изискват необходимото образование? Само със шуробаджанащина не става.
4
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не ви трябват педагози за бебета. Трябва ви бройка персонал повече. Не е нормално един човек да се грижи за 20-30 бебета.
3
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Споко, скоро и тях няма да ги има.
2
2
 
11
 
! Отговори
Даскал Пандо преди 1 месец
Не може да има ,,ПЕДАГОГ,, без диплом ! Това е просто гимназист...
1
1
 
5
 
! Отговори
от Плевен преди 1 месец
Елате в Плевен и да се убедите как в Професионалните гимназии един даскал незнайно къде и как завършил,
евентуално, в Университета в с. Долно нанагорнище,
иначе, има голямо самочувствие, поради което той преподава по 3-4, та даже и по 5 предмета.
Седи си на стола този Даскал, рови се във Фейсбука и не му пука, че нищо де факто не прави ..!
В класа са 7 ученика, в най-добрия случай, мацуранките навиват цигарки,
други пък, правят минуети по време на час.
В Гимназията малцинстават са много малко .