Половин клас се връща в училище, останалата - пред таблета

Това е един от вариантите, които обсъждат експерти другата седмица
23 яну 2021 14:20, Петя Славова
64
Половин клас се връща в училище, останалата - пред таблета
Снимка: БГНЕС

Половината клас може се върне в училище на 4 февруари, а останалите да следят урока пред таблета вкъщи. Това е един от вариантите за големите ученици, който учители и експерти от МЗ и МОН ще обсъдят другата седмица.

Преди дни самият здравен министър проф. Костадин Ангелов съобщи, че има вероятност един клас да се дали на две. Според директори най-възможно е това да се случи сега е чрез т.нар. "хибридно" обучение,  предава "Телеграф".

При него част от учениците са в клас, а другите следят всичко случващо се в часа пред таблета вкъщи. Едно от училищата, в което този модел се прилага и сега е 51 СУ в столицата. Неговият директор Асен Александров обясни, че в класическия вариант на "хибридното" обучение децата, които са вкъщи наблюдават класната стая и какво учителят пише на дъската. Малко училища обаче имат техника, която да позволява това. Ето защо схемата може да се приложи, но по не толкова удобен за ученици и учители начин.

Още по темата

Преподавателят ще идва в клас с лаптопа, а децата вкъщи виждат лицето му и чуват какво се случва в клас, обясни Александров. Сега по този начин върви и дистанционното обучение. Според директора тази схема на разделяне на класа е добра и би осигурила завръщане на по-голям брой випуски в училищата.

Според плановете на здравно министерство на училище от 4 февруари ще тръгнат три випуска – 7, 8 и 12 клас. Така в училищата ще присъстват 37.5 % от големите ученици. При разделяне на паралелките на половина, същият процент ще се запази като присъствие, но вместо три випуска в училище ще влязат шест, изчисли Асен Александров.

Според него учителите така или иначе ще имат присъствени и дистанционни часове в един ден. Те няма да имат време да се приберат до вкъщи за онлайн уроците, затова могат да носят лаптопа в клас, за да осъществят "хибридното" обучение.

В началото на другата седмица ще се вземе окончателно решение на какъв период да се редуват учениците. Засега надделява мнението това да се случва на две седмици, колкото е карантината за коронавирус, като се смята, че така би се намалила опасността от разпространението му в школата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До пича от ПлевенСладур, ти що си мислиш че като са в клас теста е с по-различно съдържание?Все пак говориш за професионална гимназия, а там определено не са особено добри литератори!
20
7
 
7
 
! Отговори
от Плевен преди 3 години
Не, не ..!Влезте в Професионалните гимназии в Плевен и ще се ужасите от образованието, ако такова има ..!За периода 2020/21 учебна година онлайн образованието в Плевен е било ала-бала, на хартия, отбий номер !Миналата година решавах на моят син, неговите приятелки и приятели голяма част от тестовете; а те са написани така, че човек не е в състояние да разбере за какво става дума. Не въпроси, а нещо от рода - А компреса на хладилника дали може да се загрее до като същият работи ...Бисери ..!
19
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами като на комплексираните майки им е по-важно децата им дали ще учат в испанската гимназия или в математическата, а не дали ще са здрави и какви последици може да има за в бъдеще за цялостното им здраве, ок! Пуснете 7 клас!Миналата година 12 клас се справиха по-добре от предишните години!
18
1
 
0
 
! Отговори
R2D2 преди 3 години
класовете
17
5
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тази *** идея да я изпълняват директорите инициатори и спецовете от МОН, а не да тормозят с нея учителите, родителите и децата. София и 51 училище не са България.Що за безотговорно решение - връщат децата в училище точно когато грипът се усилва...
16
3
 
26
 
! Отговори
R2D2 преди 3 години
Най-добре е сласовете вече да са по 15 души-така ще се решат проблемите с качеството на преподаване и обучение,с дистанцията,дисциплината и други.От сегашното стадно обучение няма голяма полза.
15
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ха,ха малоумието продължава и то с пълна сила в образователното министерство.Ей, кухи вейки абе направо на три ги разделете първа, втора и Нощна смяна,или пък на 6 или на 12 или на хилядни....Това е образование а НЕ експеримент. Престанете да експериментирате с децата.Резултатите ви са плачевни, въпреки милиардите изсипани в образованието.Като БГ мама настоява, еми върнете 7 и 12 клас за пустите им матури.Останалите да продължат до Април дистанционно.Училищата доказано са основни звена
14
1
 
23
 
! Отговори
Яко! преди 3 години
Няма да се оправят нещата в родното образование докато цялото ръководство на МОН не бъде заменено от психиатри. Само такива кадри могат да се справят с всите изкукали лели на валеряни в структурите на това министерство
13
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това решение е достойно като доказателство, служещо за освидетелстване!
12
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как ще протича часа?Учителя кзва 2 думи на тия в клас и после клик клик на другите. Пита някой в клас за отговор, ония от вкъщи чули не дочули. Всъщност със сигурност не са чули, защото даскала е с маска. Микрофона на който трябва да говори къде ще е за да го чуват всички? *** шоуто!
11
27
 
12
 
! Отговори
ммм преди 3 години
Децата не разпространяват нищо. В Кауфланд , Джъмбо големите хипермаркети е пълно с хора и там проблем няма. Градския транспорт също. Който го е страх да си стои вкъщи.
10
1
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е това предложение изтрепа рибата, честно!Давам му нобелова награда по глупост!На кой да я връчим?
9
5
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кой измисли тая тъпня? А контролните как ще ги правят?На кой дееебил му хрумна това?Върнете само 7 и 12 клас, разделете ги на по 15 бройки в клас и останалите както до сега! Стига експериментирахте!Като толкова реват мамитата заради матурите, върнете 7 и 12 клас! Европа се изолира, вие ще пълните училища, градски транспорт и заведения около даскалата! Ум та дрънка!
8
7
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 5Ще се редуват - първата половина в клас, другите дистанционно. На следващата седмица групите разменят местата си. А ковид-стаите си работят непрекъснато!Удобно! Хем са взети мерки, хем децата и даскалите са по стаите, хем ковид си вилнее! Всички - доволни! Погребалните агенции - особено доволни!
7
3
 
31
 
! Отговори
Тръмпна преди 3 години
"а останалите да следят урока пред таблета"Ето това е истината за този вид " обучение! Само като се замислите колко е абсурдно това да бъде наречено обучение и няма нужда от други коментари. НЕ ПРИЧИНЯВАЙТЕ ТОВА НА ДЕЦАТА СИ!
6
3
 
21
 
! Отговори
Мангъра преди 3 години
А третата половина да ходи да работи, че няма кой да ми плаща бонуса за първа линия!
5
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И как ще се реши кой ще е в клас и кой вкъщи? На лотариен принцип?
4
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Горките деца!Още от малки ще трябва да свикна с глупостите на калинките! На бас, че тая идея е хрумнала на някой "велик експерт" от МОН.
3
1
 
41
 
! Отговори
Пацо преди 3 години
Аман от експерименти на гърба на децата... Много калинки се навъдиха и в образованието...
2
2
 
42
 
! Отговори
123 преди 3 години
Няма ли кой да му набие канчето на ботоксовия психопат? Гербавите се гаврят с децата.