От утре започва масовото тестване на учители за COVID-19

То ще е безплатно и доброволно
24 яну 2021 22:00, Нели Христова
34
От утре започва масовото тестване на учители за COVID-19
Снимка: БГНЕС

Масовото тестване на учителите за Covid-19 започва утре - 25 януари. Мащабното изследване с бързи антигенни тестове ще се извършва поетапно, като е безплатно и доброволно.

По-малко от половината от учителите и непедагогическият персонал в училищата обаче са пожелали да дадат проби за наличие на вируса, съобщи bTV.

Тестването на учителите цели да се открие скритата заболеваемост в системата, а след това и да се приложат мерки за справяне с нея. От Министерството на образованието коментираха, че между 40 и 50 % от работещите в училищата искат да се изследват. В градове като Русе и Ловеч процентите са едва 30, а най-много желаещи има в Силистра - 82%.

Списъците с желаещи не са окончателни. Всеки учител, който не е успял да се тества в своето училище, има възможност да го направи като дойде в лечебното заведение, което извършва манипулациите. В София в скрининга ще се включат и медицинският персонал в училищата, както и медици от Столичната РЗИ.

При положителна проба се карантинира целият клас. Следващ в процеса на тестване е персоналът в детските градини.

Утре в 7 часа в България ще пристигнат нови 14 040 дози от ваксината срещу COVID-19 на Pfizer/BioNTech ("Пфайзер"/"БиоНТех"), съобщават от Министерството на здравеопазването.

Общо до края на март се очаква у нас да бъдат доставени 255 хил. дози от вече одобрените ваксини на "Пфайзер/БиоНТех" и "Модерна" (достатъчни за ваксиниране на около 127 хил. души, защото ваксината се поставя на два пъти).

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ГошеАнтителата си ги има но вируса е разрушил вече белия дроб. Единствено с някаква ваксина ако може да убие К20 и новия английски К21 преди да е унищожил всичко но пък е рисковано ако се убият и здравите органи както при рака.
9
1
 
19
 
! Отговори
Гоше преди 3 години
По-смислено е да се тестват за антитела, поне ще има някаква яснота за случващото се.
8
3
 
20
 
! Отговори
православен патриот преди 3 години
Ще ги подготвят за жигосване , горките учители....Дали са очаквали ,че ще доживеят такъв фашистки геноцид....
7
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Безплатно, доброволно и безполезно. PCR теста е инструмент за изследване на биологичен материал. Не е "тест", няма точен"резултат" в зависимост от настройките, може да получиш всякакъв резултат.
6
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма смисъл защото може да се зарази след 5 минути след теста и ще зарази пак целия клас. През 1 минута ли ще ги тестисат??
5
1
 
16
 
! Отговори
Тони Шушони преди 3 години
понеже ваксини няма, няма масово ваксиниранеако няма и тестове, то пуснете КАТ да направи масово тестване за алкохол
4
34
 
13
 
! Отговори
даскали преди 3 години
И от тестовете ли ги е страх тия мишки?
3
8
 
7
 
! Отговори
Активист на БСП преди 3 години
Ваксините не стигат ! И от парите за тях хунтатата ГЕРБ-Суджук краде!!!
2
0
 
13
 
! Отговори
Светозар преди 3 години
Снимката е трепач.
1
16
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това трябва да се направи седмица след, като тръгнат на училище и то не само на учителите, но и на децата особено в големите градове. Теста се взима за няколко минути и може да се извършва от мобилни екипи, както в Австрия.