Стаматов: Учениците от 5 до 12 клас задължително с маски

"Може да се мисли за отмяна на матурите след 4 и 10 клас само за тази година"
25 яну 2021 12:20, Ния Христова
40
 
"Всички ученици от 5 до 12 клас трябва да бъдат с маски и това да не се подлага на съмнение. Да няма противодействие от най-различно естество, защото трябва да опазим здравето и живота на всички", коментира директорът на 119-о СОУ Диян Стаматов пред Bulgaria ON AIR.
 
Петиция в интернет е събрала близо 14 500 подписа на ученици. Те смятат, че онлайн обучението не дава очакваните резултати и няма да могат да се явят на външно оценяване. Омбудсманът Диана Ковачева също подкрепи техните искания да отпаднат матурите след 4 и 10 клас.
 
"Почти 5 месеца преди края на учебната година е твърде рано да се говори за крайни решения. Външно оценяване би довело до моментна снимка на състоянието на образованието ни. Биха могли да се направят всички организационни опити за външно оценяване поне в 10 клас", коментира Стаматов по темата.
 
Председателят на Съюза на работодателите в системата на просветата смята, че учебните програми, които често критикуваме, могат да бъдат коригирани тъкмо чрез външното оценяване. 
 
"Държавните зрелостни изпити за 12 клас и националното външно оценяване след 7 клас са изключително важни. Миналата година само за тях се върнаха учениците от 7 и 12 клас - те преминаха доста успешно. Ако продължи тази пандемия по същия начин, в 4 и 10 клас би могло да се мисли за тяхната отмяна, но само за тази календарна година", каза още Стаматов.
 
Той подчерта, че в 7 клас оценъчната система е по-благоприятна и учениците получават бонус при външното оценяване. Надеждите са, че втория срок ще се премине в присъствено обучение и част от натрупаните дефицити да бъдат преодоляни.
 
"Оценките най-вероятно са леко завишени, това е реалността в момента. Родители постоянно ме убеждават, че детето им знае много повече, но е оценено по-малко в онлайн среда, особено в 5 клас", призна Диян Стаматов.
 
По думите му има елемент на подсказване от родители, баби и дядовци при онлайн обучението, но примерът не е добър, защото детето получава лош старт.
 
Училищният директор е категоричен, че животът и здравето са най-важни и тази беше по-добрата от двете злини - да бъдем в дистанционна среда.
 
От днес започва масово тестване на учителите с антигенни тестове за коронавирус, но голяма част от тях обаче не желаят да се тестват. Според Стаматов, ако сега някой негов колега не желае да се тества, то до края на март е възможно да му се наложи да го направи.
 
В 119-о училище желание да се тестват са заявили около 50 учители, имат и около 60 преподаватели, които са преболедували заразата.
 
Към момента едва 23% от учителите са изявили желание да бъдат ваксинирани срещу COVID-19.
 
"23% може би изглежда малка група, но това е голяма група - около 30 000 учители. С начина, по който идват ваксините, ще бъде трудно реализирането изведнъж на всички желаещи 23%", отбеляза Стаматов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе сул*о, видя се че от маските ползи няма. Има държави в кийто са задължителни за носене на всякъде и по всяко време, но дори и там положителните се увеличиха. Та стига вече с този тормоз.
13
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя плъх кара само на левия тротоар......
12
9
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Маските вредят, не увреждайте децата, сатанисти!
11
9
 
24
 
! Отговори
Калин преди 3 години
Тоя е голям ***. Как ще кара децата да носят маски. Не им давайте трибуна на такива перковци!
10
10
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
НЯМА ДА КАРАМ ДЕТО ДА СЛОЖИ МАСКА!Вярно, смо боя ви оправя вас, ИД*ИОТИ!
9
9
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ненормалници, убийци на деца. Кре*ени, как ще карате да дишат нпрез маски цял ден?САМО ТОЯГИТЕ ЩЕ ВИ ОПРАВЯТ ВАС!
8
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво парно , бе пич? Нали ще се проветрява по 15 мин.след всеки час. Ще бъдат с шапки, маски и якета. Ако не хванат ковид, то настинка или ангина със сигурност.
7
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
kolko gradusa e temperaturata v klasnata staia po bg darjaven standart?! pokajete video ot vsiako uchiliste termometrite ot klasnite stai, wc, koridorite da gi vidim. ;-))) s kakvo i kak se otopliavat klasnite stai, koridori, wc? koi i kak gi provetriava da imat chist vazduh decata?
6
7
 
29
 
! Отговори
Ххкк преди 3 години
Как не излезе един нормален директор, да защити децата. За чии да носят маски. Как се диша на парно с 25 деца и маска.. И каква маска точно- тия парцали на устата ...
5
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
kak bg pravitelstvo dopuska v edno klasno pomestenie 30 dushi s maski na 2 metra razstoianie edin ot drug, po kolko kvadratni metra se pada na edin uchenik, uchitel i kolko kubichni metra chist vazduh?!zasto v uchilisteto i v zavoda, firmata shivashkata fabrika moje da ima po 50, 100, 200 dushi s maski v edno pomestenie, a v restorantite ne moje?!
4
1
 
14
 
! Отговори
Маските преди 3 години
Повечето не им прилягат добре, само внушават фалшиво чувство за сигурност.
3
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Охо..значи децата маски ,а ако отворят ресторанти и кафенета с маски )
2
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоз директор явно са го шляпали по баджака, докато се вози да чуе как шуми маркировката. Ненадминат специалист по всичко и говорител на бандата герберази.
1
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Маските са вредни , особено за децата