Броят на населението на света ще спадне драстично: Какво ни очаква?

Дивата природа се завръща в полетата, домовете остават необитаеми
Обновена: 26 яну 2021 13:06 | 26 яну 2021 13:06, Нели Христова
147
Броят на населението на света ще спадне драстично: Какво ни очаква?
Снимка: БГНЕС

През последните няколко десетилетия светът си мислеше, че пренаселеността ще е кризата, която е надвиснала над човечеството. Още през 1968 г. биолозите от Станфорд Пол и Ан Ерлих позорно предричаха, че милиони скоро ще умрат от глад в най-продаваната си книга, обричаща гибел, "Бомбата на населението". Оттогава нео малтусианските шумотевици за неизбежна катастрофа са непрекъснат рефрен в някои секции на екологичното движение - страхове, които наскоро бяха изказани в документалния филм на Дейвид Атънбъроу "Живот на нашата планета".

По времето, когато Ерлихи публикуваха своите тъмни пророчества, светът беше в своя пик на нарастване на населението, което към този момент се увеличаваше със скорост от 2,1% годишно. Оттогава глобалното население се е увеличило от 3,5 милиарда на 7,67 милиарда.

Но растежът се забави - и то значително. Жените вече са по-образовани, а достъпът до контрацепция се подобрява, раждаемостта по целия свят се забавя, а в много страни сега има по-малко от 2,1 деца на жена - минималното ниво, необходимо за поддържане на стабилно население.

Падащите нива на раждаемост са проблем в най-богатите държави в света - особено в Япония и Германия от известно време. Миналата година в Южна Корея раждаемостта е спаднала до 0,84 на жена, което е рекордно ниско ниво въпреки големите усилия на правителството за насърчаване на раждането. От следващата година парични бонуси от 2 милиона йени ще бъдат изплащани на всяка двойка, която очаква дете, в допълнение към съществуващите плащания за детски надбавки.

Коефициентът на плодовитост също спада драстично в Англия и Уелс - от 1,9 деца на жена през 2012 г. до едва 1,65 през 2019 г. Временните данни на Службата за национална статистика за 2020 г. предполагат, че числото през изминалата година може да бъде 1,6, което би било най-ниският процент от преди Втората световна война. Проблемът е още по-сериозен в Шотландия, където процентът е спаднал от 1,67 през 2012 г. до 1,37 през 2019 г.

Все по-често това е така и в страните със средни доходи, включително Тайланд и Бразилия. В Иран коефициентът от 1,7 деца на жена разтревожи правителството, което наскоро обяви, че държавните клиники вече няма да раздават контрацептиви или да предлагат вазектомии.

Благодарение на този световен модел на спадане на нивата на плодовитост, ООН сега вярва, че ще видим краят на нарастването на населението в рамките на десетилетия.

Едно влиятелно проучване, публикувано в Lancet миналата година, прогнозира, че световното население ще достигне своя пик много по-рано от очакваното - достигайки 9,73 милиарда през 2064 г. - преди да спадне до 8,79 милиарда до 2100 г. Спадащата раждаемост, отбелязват авторите, вероятно ще имат значителни "икономически, социални, екологични и геополитически последици" по света.

Техният модел прогнозира, че населението на 23 страни ще е спаднало наполовина преди края на този век, като сред тях са Испания, Италия и Украйна. Китай, където противоречивата политика за едно дете на двойка приключи едва през 2016 г., сега също се очаква да претърпи огромен спад на населението през следващите години, с около 48% до 2100 г.

Все по-ясно става, че ще живеем в бъдеще, много различно от това, което очаквахме и ни очаква криза от различен вид, тъй като застаряващото население поставя малките икономики под все по-голямо напрежение.

Но как изглежда намаляването на населението на дадено място?

Опитът на Япония, страна, в която тази тенденция съществува повече от десетилетие, може да даде известна представа. Вече има твърде малко хора, които да запълнят всичките къщи в по-малките градове - един на всеки осем домове вече е празен. В Япония наричат ​​такива свободни сгради акия - призрачни домове.

Най-често срещани в селските райони, тези къщи бързо се разрушават и остават като зловещ спомен в пейзажа, като по този начин ускоряват упадъка на квартала. Много призрачни къщи са останали празни след смъртта на обитателите си, наследени от техните роднини, живеещи в града. Много от тях остават непотърсени и необслужвани, а тъй като толкова много сгради са с неизвестна собственост, местните власти също не могат да ги съборят.

Някои японски градове са предприели крайни мерки за привличане на нови жители - предлагат да субсидират разходите за обновяване или дори дават къщи на млади семейства. Тъй като населението на страната се очаква да спадне от 127 милиона на 100 милиона или дори по-малко до 2049 г., тези призрачни къщи ще нарастват все по-често - и се очаква да представляват една трета от целия японски жилищен фонд до 2033 година.

Тъй като селското население намалява, старите полета и занемарените градини отново се превземат от дивата природа. Засичането на азиатски черни мечки става все по-често през последните години, тъй като животните събират небрани ядки и плодове.

По-близо до дома, в ЕС, зона с размер на Италия се очаква да бъде изоставена до 2030 г. Испания е сред европейските страни, които се очаква да загубят повече от половината от населението си до 2100 г. - вече три четвърти от испанските общини са в упадък.

Живописните Галисия и Кастилия, и Леон са сред най-засегнатите региони, тъй като цели населени места постепенно се изпразват от жителите си. Повече от 3000 призрачни села сега преследват хълмове, потънали в разруха. Марк Адкинсън, британски емигрант, който управлява агенцията за недвижими имоти Galician Country Homes, казва пвез Observer, че в книгите си има "над 1000" изоставени села, добавяйки, че негов служител непрекъснато е бил на път, оставяйки писма в изоставени имоти с надеждата да проследят собствениците им и да ги върнат обратно на пазара.

"Тук съм от 43 години", казва той. "Нещата се промениха значително. Младежите са напуснали селата, а родителите остаряват и имат нужда от помощ. Не искате да се забивате в хълмовете, когато вече не можете да шофирате."

Както и в Япония, природата вече настъпва. Според Хосе Бенаяс, професор по екология в университета в Алкала в Мадрид, горите на Испания са се утроили от 1900 г. насам, като от 8% са разширили до 25% от територията си, докато почвата оздравява. Падащите популации ще продължат да предизвикват изоставяне на земя, "защото ще има по-малко хора, които да имат нужда от изхранване".

Франция, Италия и Румъния са сред страните, които показват най-голямо увеличаване на горската покривка през последните години, голяма част от това под формата на естествено възстановяване на стари полета. "Моделите показват, че залесяването от този вид ще продължи поне до 2030 г.", казва Бенаяс.

Изоставянето на селските райони в голям мащаб е един от факторите, допринесли за неотдавнашното възраждане на големите хищници в Европа - през последното десетилетие популациите на рисовете, вълците и кафявите мечки са се увеличили. В Испания иберийският вълк се е възстановил от 400 индивида на повече от 2000, много от които ще бъдат намерени бягащи призрачните села на Галисия, докато ловуват диви свине и сърни - чийто брой също е скочил. Кафява мечка беше забелязана в Галисия миналата година за първи път от 150 години.

Визия за бъдещето, може би в един свят след върха: по-малки популации се тълпят все по-плътно в градските центрове. А навън, отвъд границите на града, дивите животни пируват.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


147
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
117
0
 
1
 
! Отговори
Неочаквано тъп преди 1 година
Не се ли вземат мерки за Ман....... литЕ от Индия, Бразилия, Нигерия Китай26 ще плъзнат кат *** по целия свят след време. Некакъв вирус требва да се пусне в тез страни.
116
0
 
1
 
! Отговори
Ти си малоумен преди 1 година
До Бойко БорисовКъв *** бе, я направи сверка в началото на мантата на Бойко какви бяха заплатите и най-вече на учителите. И какви станаха в края. Такива като тебе в ... Ми църквите, я попита колко пари се наляха в цървитете, бе ***. Я се поинтересувай насред ковида дали Бойко забрани да се влиза в църквите. Българоубийци сте Вие, които докарахте на власт Киро и Кокорьо....
115
0
 
6
 
! Отговори
До долния преди 3 години
За това на всяка черна майка в Африка и се падат по 7.8 деца, това е средно...
114
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Падащите нива на раждаемост са проблем...да ама за България стан не!
113
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма начин броят да не спадне, нали затова ваксинираме стадото.Масовата кастрация започна, следващо поколение няма да има.
112
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До хаха Кой ще те стерилизира пък теб бе, ба.стун?! Природата отдавна го е направила, като е позволила да се родиш без мозък!!!!!
111
6
 
10
 
! Отговори
хаха преди 3 години
Тази статия, за да обори данните, че искат да ни редуцират ли я пускате? Като толкова сме малко, какъв е този зор за масова стерилизация чрез ваксините?
110
12
 
9
 
! Отговори
14/88 преди 3 години
Няма по низши от азиатците Китай ЮК Япония.Слава не Белият Човек.
109
11
 
3
 
! Отговори
14/88 преди 3 години
Повече мртви азиатци с дръпнати очи по-добре за белият човек.Китайците ще ги оправим с атомни бомби ще ги направим 5 милиона живеещи в свинеферми.
108
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ала бала.В момента населението на Африка е 1,3 милиарда души. До 2050г-само за 30 години ше ще се удвои и ще стане 2,6 милиарда. Само 10 процента да тръгнат към Европа и тук ще стане африканско гето.
107
1
 
19
 
! Отговори
Чичо Ади преди 3 години
А тия с по 15 деца?За едни бразилци става въпрос.И за Африка и Индия нещо протеста как е???
106
4
 
26
 
! Отговори
стоян преди 3 години
От 30 години населението на България се топи.Всичко е в резултат на геноцида извършващ се методично.А при управлението но Боко Тиквата всички антирекорди по смъртност и болести са подобрени.Нужен е съд и затвор за Тиквата и всички управлявали през тези 30 години.Може и разстрел.Стадиони имаме.
105
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Занимавате се от сутрин до вечер с всякакви небивалици,както каза един герой във филм,обаче никой не можеш да хванеш за работа!Не се оплаквам,но три дена прекопах един двор,за да поставям напоителна система,брулиме дъжд и вятър,калища,щелате да видите,колко ми беше до Бил Гейтс,коронавирус и ваксини!Ако имах власт щях да забраня интернета,които служи за масова дезинформация
104
1
 
30
 
! Отговори
Lan преди 3 години
Диана, преди да се изкаже мнение се чете - основно правило. Раждаемостта в България спада всяка година. А като се комбинира с нарастващата смъртност и емиграция, коефициентът на прираст на населението е катастрофален -6,7 по данни на НСИ. Толкова, ни Япония, ни Германия, НИКОЙ не може да ни се опре! А недостиг не детски градини има поради вътрешната миграция в страната - стотици и хиляди детски градини пустеят по малките населени места. Лошото управление не оправя прираста...
103
5
 
14
 
! Отговори
Бойко Борисов преди 3 години
Аз Бойко I Болгароубиец от династията на сикаджиите ще намаля населението до 2 милиона за още два мандата! Така ми наредиха началниците! Това ще бъде поредна победа за ГЕРБ! ГЕРБ ПОБЕЖДАВА!
102
1
 
17
 
! Отговори
ХХХ преди 3 години
Да попитаме Бил ГЕЙтс и Сорос какво мислят за това?
101
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Май вярно всеки започна за вади някакви статистики и да излага какви ли не теории и предположения. Щяхме да бъдем пренаселени с 15 милиарда по земята до 20г. сега пък ще намалеем наполовина защото еди какво си щяло да стане. Ай сиктир бе... То не се знае утре какво ще бъде те научни предположения правят. Един малко по смъртоносен вирус разката игата на целия свят и никой не беше ппдготвен а сега плямпат какво щяло да стане еди кога си. Тия щуротии си ги нарете... знаете къде
100
1
 
6
 
! Отговори
паднал Ан гъл преди 3 години
слушайте ко ще ви кажувам,3-та св с ядро ще има.Другото е бла бла за наивници,така ще се намали,*** муна на,клончето
99
7
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Заради такава либерастка пропаганда бялата раса е на прага да изчезне. Цялата европейска цивилизация е в състояние колапс, те ми пишат как трябвало изцяло да спрем да възпроизвеждаме, за да освободим място за тревички и зайчета, за да може феминистките да се правят на интересни и да искат квоти за ръководни позиции, за да може гейовете да бъдат изгинати в култ, за да може ордите африканци и араби да ни завладеят, подчинят и претопят.
98
3
 
16
 
! Отговори
... преди 3 години
Значи преселеността няма а е проблем, проблем ще е само първите десет години след климатичните промени! След това ние сами ще се избием за храна вода и от болести! Така, че явно природата си има механизми за регулация! Което е нормално де! То не може десетки милиарди ***.муни на един клон! Няма как да издържи клона!