Откриха суперразпространителя на COVID-19 - учениците

Били малък брой, но пък заразявали много голям
139
Откриха суперразпространителя на COVID-19 - учениците
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Всички анализи показват, че учениците са основният разпространител на вируса - т.нар. суперразпространители, т.е. един много малък брой хора, които заразяват голям брой други. Това е защото са безсимптомни и отделят много вируси. Това каза пред БНР д-р Аспарух Илиев, ръководител на лаборатория в Берн и експерт по безопасност на ваксините.

Според него отварянето на училищата в България ще е грешка.

Д-р Илиев подчерта, че не изказва мнение, а цитира факти от научни изследвания и анализи.

Още по темата

"Може да не са съгласни родителите и учителите, но трябва да кажем това", категорично посочи той.

"Много хора са уморени от изолацията, но трябва да се съобразяваме с това, което се случва.  Този вирус не е прищявка на политиците", каза още той и уточни, че хората имат право на протести, но да не се забравя сериозността на пандемията.

По думите на д-р Аспарух Илиев културата на забавление и "отпускане в заведения" е много по-различна от тази в много от западните държави.

"Няма какво да се лъжем, мерки в дискотеки и барове няма как да се спазват, може на хартия да се спазват, но на практика - всеки знае каква е ситуацията. За моловете имам известно разбиране, че могат да се справят с добри хигиенни мерки, но за и малките заведения и ресторанти съм абсолютно скептичен и мисля, че трябва да се изчака още 2-3 седмици с отварянето им, но очевидно, че правителството е под натиск на общественото мнение", посочи той.

Д-р Илиев беше категоричен, че не можем да си позволим да оставим ситуацията да излезе от контрол, защото здравната система няма да издържи.

Д-р Илиев разказа, че в Швейцария и Германия мерките са много строги заради т.нар. британски щам на коронавируса, който е много по-заразен и много по-смъртоносен.

Прогнозата на д-р Аспарух Илиев за изпълнението на ваксинационния план в България беше, че през следващите 5-6 месеца ще има много повече желаещи да се имунизират, отколкото ще има налични ваксини.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


139
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
13
 
8
 
! Отговори
Др. Акула преди 3 години
Никой не го кара без симптоми! Все едно да има огън без отделяне на топлина! Може да има кратък период да си заразен, преди да се проявят симптомите, но вероятно е ден-два! Или си с положителен тест без симптоми - грешен тест, или си с вирусна инфекция, и имаш симптоми, дори да не са драматични. Това за "безсимптомните разпространители" е една от най-лошите лъжи отностно вируса, които спомагат безсмислените свръх-мерки да продължават завинаги!
64
10
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
40минувач" за децата Шарката е неприятна но не опасна. Докато... на стари години си е живото застрашаваща!Защо сега "пазят" учениците от болест която не ги застрашава? За да не могат да развият Имунитет? И да трябва после да се боцкат???"Още не разбрал...Пазят възрастните, които може да боледуваме сериозно или даже фатално!Както вече видяхме!Пазят болниците и медиците от голямо разпространение, за да не останат хората без болнична помощ .... Както вече видяхме при свръхразпространение
63
2
 
8
 
! Отговори
GG преди 3 години
До мнениеИ кой ще ги прави богати, като намалеем с 70 % ? Те ще идат сами на полето ?
62
3
 
6
 
! Отговори
до 60 преди 3 години
Корекция - 8000 не за два а за 12 месеца! Има голяма разлика!
61
11
 
8
 
! Отговори
до 52 преди 3 години
Не е доказано това което разправяш. Казбат че околко 80% от хората го карат "безсимптомно". Което на медицински език преведено - не са Болни! И след като не са болни - не разнасят нищо!Във всеки от нас освен разни видове Короавируси (мисля 6 са установени до сега) имаме Стрептококи, Стафилококи, Грипни вируси - и какво ли не още! Проблем става когато някой от тях 'пребори' Имунната ни система - и имаме някаква форма на усложнения. Ама 'заразители' ли сме защото си ги имаме? Ти нямаш ли ги?
60
4
 
5
 
! Отговори
Тест преди 3 години
Пробен коментар, за да видя дали сайта цъка палци надолу автоматично!
59
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това отдавна се знае, даже го видяхме и есента. Над 8000 починали за 2 месеца.
58
15
 
7
 
! Отговори
Мнение преди 3 години
Затваряйте училищата!Колкото по пр0ст е един човек толкова по лесно се управлява и манипулира!Това е целта на световните масони и Илюминати!Скоро ще почне и пропаганда да си търсим пещери в тях да живеем...възвръщане към дивото!А те да си живеят по райските плажове на Земята!Много им пречим и трябва да намалее поне със 70%
57
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Изкарахте ги по-страшни и от зомбитата...Ще очаквам най-новият филм на ужасите - "УЧЕНИЦИТЕ се завръщат"
56
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
39Илиев,Как не ви омръзна сутрин-обед-вечер, да говорите едно и също нещо - учениците са най-голямото страшилище относно заразяването с Ковид! Я ми дай статистика колко души днес ...Ами сам си я намерете! Мързи ли ви? Уж вие искате тази информация??!! Затова и децата ни затъпяват! Никакъв добър пример не им даваме в семейството!Така само ги учим да чакат някой да им даде нещо!Вече поколение са научени така!Аз си чета редовно статистики, за да следя тенденциите и да си правя сметката!
55
5
 
23
 
! Отговори
GG преди 3 години
До минувачИ ти изобщо прочете ли стаята ? Децата си развиват имунитет без симптоми, но после го предават вкъщи на възрастни...
54
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Учени открили, че в главата на Бойко Борисов имало един косъм и установили, че ако го отрежат ще му паднат ушите.
53
2
 
8
 
! Отговори
GG преди 3 години
До минувачАз карах Шарката като малко дете с доста усложнения и опасност за живота. Традиции и медицина са 2 отделни неща
52
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До минувачПримерът ти не е адекватен за Ковид-19.Много лесно можеш да проследиш как се разпространява вируса по официалните публични данни за броя на заразените по възрасти и да видиш как увеличението на заразените при децата след 3-4 дни се предава на родителите им, след 6-7 дни на дядовците и бабите им, а след 9-10 дни на всички останали. Когато започне намаление на броя на заразените то върви в същия ред.
51
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Шшшт, тихо само Бойко да не чуе, че ще ни затвори и ще отмени изборите.............за да остане Началник завинаги!
50
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Мисля сиТези твои колеги от училище се импортираха направо вкъщи, без да ходят по улиците, без да влизат в магазин, без да се срещат с някого. Такива хора аз лично не познавам.
49
12
 
9
 
! Отговори
123 преди 3 години
Д-р Илиев не посочва кои точно източници цитира. Кои са тези изследователски центрове, които цитира. Иначе неговите дрънканици изглеждат като ,че някой му е казал какво да каже, с/у компенсация за съответната услуга!
48
4
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
училищата се превърнаха в бунище - в най скоро време ще снимам едно училище и ще пусна снимките в интернет - явно няма кой да отговаря за тях и явно това е основнота мисъл- как да ги унищожим
47
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
34ВъзмутенДо Гогич Учениците изобщо не са в къщи.По цял ден щъкат на групи с енергийни напитки и бира.Съвсем както като са присъствено на училище!
46
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добро утро! Точно заради това ваксини за преподавателите все още няма! После - хората били виновни и затова трябва да затворим бизнесите. Пр0дажници! КОГА ЩЕ ИМА ВАКСИНИ ЗА УЧИТЕЛИТЕ БЕ ЛЪЖЦN?