Откриха суперразпространителя на COVID-19 - учениците

Били малък брой, но пък заразявали много голям
139
Откриха суперразпространителя на COVID-19 - учениците
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Всички анализи показват, че учениците са основният разпространител на вируса - т.нар. суперразпространители, т.е. един много малък брой хора, които заразяват голям брой други. Това е защото са безсимптомни и отделят много вируси. Това каза пред БНР д-р Аспарух Илиев, ръководител на лаборатория в Берн и експерт по безопасност на ваксините.

Според него отварянето на училищата в България ще е грешка.

Д-р Илиев подчерта, че не изказва мнение, а цитира факти от научни изследвания и анализи.

Още по темата

"Може да не са съгласни родителите и учителите, но трябва да кажем това", категорично посочи той.

"Много хора са уморени от изолацията, но трябва да се съобразяваме с това, което се случва.  Този вирус не е прищявка на политиците", каза още той и уточни, че хората имат право на протести, но да не се забравя сериозността на пандемията.

По думите на д-р Аспарух Илиев културата на забавление и "отпускане в заведения" е много по-различна от тази в много от западните държави.

"Няма какво да се лъжем, мерки в дискотеки и барове няма как да се спазват, може на хартия да се спазват, но на практика - всеки знае каква е ситуацията. За моловете имам известно разбиране, че могат да се справят с добри хигиенни мерки, но за и малките заведения и ресторанти съм абсолютно скептичен и мисля, че трябва да се изчака още 2-3 седмици с отварянето им, но очевидно, че правителството е под натиск на общественото мнение", посочи той.

Д-р Илиев беше категоричен, че не можем да си позволим да оставим ситуацията да излезе от контрол, защото здравната система няма да издържи.

Д-р Илиев разказа, че в Швейцария и Германия мерките са много строги заради т.нар. британски щам на коронавируса, който е много по-заразен и много по-смъртоносен.

Прогнозата на д-р Аспарух Илиев за изпълнението на ваксинационния план в България беше, че през следващите 5-6 месеца ще има много повече желаещи да се имунизират, отколкото ще има налични ваксини.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


139
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
125
0
 
0
 
! Отговори
До 126 преди 3 години
Реалното отваряне на училищата тепърва предстои от утре. Пак ще си говорим след две седмици. Иначе моето мнение е че даже е достатъчно училищата да само да са нон стоп затворени докато тая чума утихне, а заведенията може да си работят - такава беше ситуацията лятото когато нямаше чували с трупове въпреки че даже дискотеките работеха
124
4
 
3
 
! Отговори
Едно въпросче преди 3 години
Заглавието на статията е майтап, нали?
123
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Уважаеми доктор Илиев, защо не направите услуга на обществото и не се гръмнете! Месец след затварянето на училищата броят на заразените в България растеше. Започва да намалява месец след почти пълното затваряне на всичко!
122
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
***, тоя продажен *** работи в лаборатория за ваксини. Какво очаквате?
121
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
суперразпространителя е супермен.
120
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добро утро докторе! Ами нали англичаните и германците направиха пълен локдаун без учиищата и детските градини и ситуацията се влоши вместо да се подобри. Е ми стана ясно, че децата пренасят заразата вкъщи и така се обесмисля целият локдаун. В такъв случай да се вдигнат всички мерки, защото са неработещи.
119
3
 
2
 
! Отговори
saita na OON преди 3 години
До до 108Шкумба, ти ли си това, товарищ?
118
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Заглавието е потресаващо
117
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
При италианците се видя, че като се събират в едно жилище цялата фамилия, става страшно. Има много ученици които живеят с бабите, дядовците си и родителите, как да се изолират. Отделно на работа като отиде човек в стая с още 4 човека, как да се изолира, в градския транспорт също не може. Начина на живот на хората в градовете, няма как да е в изолация.
116
21
 
5
 
! Отговори
*_* преди 3 години
Сега през януари нали ходят малките ученици и детските градини. Да не би да има увеличение?? Напротив! Пика беше ноември.
115
19
 
11
 
! Отговори
Сат Н преди 3 години
Лъже, няма незсимптомни разпространители!Смъртна присъда за из рода!
114
4
 
34
 
! Отговори
И какво толкова преди 3 години
Като че ли не е ясно. Тридесет души в една стая, ако има един болен...ясно е...
113
1
 
21
 
! Отговори
Даскал преди 3 години
Е ние това го открихме отдавна и го преболедувахме даже.
112
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 116 ПетърНе бе тъ пак просто се обучават онлайн както навсякъде по света.
111
29
 
20
 
! Отговори
Петър преди 3 години
Ужас да си избием децата да не ни заразят със страшншя вирус...Тия доктори са изродииииии
110
20
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как няма да издържи здравната система, като вече 40% го преболедуваха? Откъде ще се вземат толкова болни?
109
28
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не е вярно, безсимптомните хора не отделят вируси.
108
2
 
0
 
! Отговори
До GG - за 'тес преди 3 години
За огромно съжаление е трябвало да навляза в темата за тестовете за "рак'. Радвам се за теб че явно не ти се е налагало.Ама във връзка с поста ти - че тестовете за рак не доказвали нищо - да те попитам какво доказва ПСР теста???
107
15
 
5
 
! Отговори
до 108 преди 3 години
според саита на ООН миналата година смъртността в България е била средно 289 човека на ден. Тази до сега е 287.2019 смъртността е била 296 човека на ден
106
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
96да,да ама не"Д-р Илиев разказа, че в Швейцария и Германия мерките са много строги заради т.нар. британски щам на коронавируса, който е много по-заразен и много по-смъртоносен."На фона на останалите му верни твърдения (според различни изследвания), "много по-смъртоносен" ми звучи като лош журналистически преразказ... вероятно...Подозирам, че е казал, че това е възможно, но още няма доказателства за или против евентуална повишена смъртност. Каквито са фактите на този етап!