Връщат военното обучение в училищата по нова програма на МОН и МО

С тренажори и симулатори ще бъдат оборудвани 20 училища
27 яну 2021 07:04, Елка Василева
247
Връщат военното обучение в училищата по нова програма на МОН и МО
Снимка: архив, БГНЕС

Учениците ще придобиват първонaчални знания и умения по военна подготовка, ще учат какви са различните видове военни средства и правилата на общуване във военните структури. Това ще се случи в училищата, които се включат в новата Национална програма за изследване на историческото минало на Българската армия и тържествено отбелязване на Деня на храбростта и Българската армия - 6 май, на образователното министерство, която ще се изпълнява съвместно с Министерството на отбраната.

След проведените обучения от учениците се очаква още да са усвоили основните начини и способи за ориентиране в местност, да могат да оказват първа медицинска помощ, да са развили лидерски умения и тези за работа в екип.

От Министерството на отбраната ще организират и национален форум за обучение и за представяне на добри практики на ученици на тема: „Запознаване на учениците с военното дело и със славното историческо минало на Българската армия и споделяне на добри практики”. В него ще се включат 33 отбора от всички области в страната - по 10 участници, включително ръководител, пише „Монитор“.

От образователното министерство пък се очаква да организира занимания за ученици от 8-и до 10-и клас в 2000 школа. Дейностите трябва да помогнат за засилване на интереса на учениците към историята и постиженията на Българската армия. Като част от заниманията си по програмата те могат да се грижат за войнишки паметник или паметник, посветен на конкретни личности от историческото минало на Българската армия или пък да провеждат интервюта с наследници на участници във войните за национално обединение.

За 2021-ва са предвидени още две нови национални програми освен военната. Втората е насочена към професионално образование и обучение. По един от модулите й в минимум 20 училища, предоставящи професионална подготовка, учебните и производствените бази ще бъдат модернизирани.

Кабинетите по практика ще бъдат обзавеждани с демонстрационни макети, тренажори, симулатори, включително и мобилни модули и съоръжения. По националната програма за училищата ще бъдат осигурени и транспортни средства за провеждане на практики в реална работна среда. Целта е на над 1000 ученици от професионални гимназии и средни училища да бъде предоставена качествена професионална подготовка в реални предприятия, което пък да улесни реализацията им на пазара на труда.

Последната нова национална програма ще бъде насочена към рехабилитацията на учителите. Образователният министър Красимир Вълчев вече обясни, че тя ще бори бърнаут синдрома сред педагозите. Благодарение програмата у учителите ще се създават умения за справяне с хроничния стрес в работата им.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


247
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
119
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Военното обучение е нужно. Може да става по швейцарския модел или по израелския модел, щом българския модел не ви харесва.
118
0
 
1
 
! Отговори
братска Турция преди 3 години
До воиници за НАТОНа подчинение чрез турската армия под турско командване
117
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Интересен факт - преди 1989 години най-неумните ставаха офицери и старшини и само те използваха "цифра" вместо "число" и не разбираха, че това са съвсем различни неща. Сега сами виждате кои го правят и какъв им е умствения багаж.
116
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ура, децата ще видят /на картинка/ за какво ще плащат цял живот - и те, и техните деца и внуци, ако останат на територията! На Ф16 дистанционно ли ще е обучението? Шкембе войвода ли ще им води физическата подготовка?
115
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименТо и в момента в Гърция има български магазини, където продават кафе Нова Бразилия, ама това показва само какво е нивото на емигрантите ни, които я пият тая кафява ***.
114
1
 
2
 
! Отговори
Турция ни бранеше преди 3 години
Аскер не сме давали!
113
3
 
3
 
! Отговори
До до 137 преди 3 години
Хейтър, дето обясняваш, че целият ни износ за СССР се е изхвърлял, да те светна, че руснаците и до ден днешен на чушката и викат "болгарский перец", а на флексата - "болгарка".Толкова по въпроса дето сме нямали износ.
112
1
 
6
 
! Отговори
max mara преди 3 години
Дааа, сумката виснала на колана, от друата страна се проточил щика, мешката виси на гърба и чанта през рамо с противогаз... снаражение от балканската война - поне дядовците ще могат да помагат на децата за часовете по военна подотовка
111
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще създаваме войници за Американската армия, за да се противопоставят на кои близки държави...За да създаваш армия ти трябват интелектуалци със физически възможности, истински образовани, подготвени и опитни!По времето на Тошко милиционери и военни ставаха най "надарените" умствено та в момента имаме прекрасна "наследствена обременена" база за военно обучение!:))))
110
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Добре де"Как е възможно Мариус Куркински да е ходил в казарма, а Ангел Джамбазки да не е? Голям парадокс."Защото най-големите мъже може да се правят на педдали и пак са истински мъже, докато педдалите се правят на големите мъже за да компенсират че са педдали и не може да им се получи.
109
1
 
2
 
! Отговори
анти майна преди 3 години
Мравин ще ги обучава децата
108
1
 
2
 
! Отговори
воиници за НАТО преди 3 години
Ще създаваме войници за Американската армия, за да се противопоставят на кои близки държави...
107
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хората градиха и оставиха. Факт. ......И техните червени синчета и дъщерички, от истинско българско червено родолюбие го нарязаха и продадоха за скрап и така си напълниха джобчета!Червени градиха Нерентабилно, червени го разрушиха! ФАКТ!!!!
106
4
 
4
 
! Отговори
до 137 преди 3 години
Ко? Ко??? Кое работело за износ? Изнасяхме си скапаната продукция с вагони към тогавашния СССР, която моментално след това бе изхвърляна, че рециклирането не им беше познато. От време на време някоя земеделска продукция приемаха и то с условия.
105
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хранителните стоки бяха качествени и истински, а сега - не са.На запад отдавна не са истински.Това, според теб, малко ли е?Знам със сигурност че е точно обратното! Шпековият салам произвеждан по тошковата ера си беше чиста соя с подправки! А съвременното хранително производството се държи изцяло от бившите червени другари и техните синчета и дъщерички! За пореден път доказват пословичното червено българско родолюбие!!!!
104
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 129Хората градиха и оставиха. Факт. И всички предприятия работиха за износ.Но, може би, ти сега имаш по-големи постижения. Разкажи ни за тях, не се стеснявай.
103
2
 
6
 
! Отговори
Наближава 4 април! преди 3 години
"С тренажори и симулатори ще бъдат оборудвани 20 училища"За каква война се готвим??? Срещу кого ще се бием???Защо не са оборудвани кабинетите по химия, физика, биология, а ще се оборудват кабинети с военна техника??? Децата ни не са талибани!!!
102
5
 
7
 
! Отговори
Оффф до 132 преди 3 години
Ти си от хората, които упорито твърдят, че "истинското" кисело мляко трябва да вкисне на втория ден, че в "истинската" бира трябва да има парцали на третия ден, и че домата, който се тори с оборска тор е хубав и био, нали? Не си виновен ти. Виновно е образованието по онова време. Просто толкова знания ти е дало.
101
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Според мен казармата трябва да е задължителна след средното образование за хората които не успеят да се класират никъде да учат. За да са подготвени отрано за мизерийката и простотията на бачкерския живот който ги очаква.Това е алтернатива само ако имаме обособена база за обучение! Такава база никога не сме имали! Да научиш някой да надува бицепс и да гърми с пушка без да развие самосъзнание, отговорност, състрадание, доблест, мъжество във сферата на мъдростта и познанието е загуба на време.
100
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Едно време също го е имало в училищата и е било нещо съвсем нормално и за момичета и за момчета, та за какво е тази цялата олелия - да не би децата да получат някое умение повече ли?!