Връщат военното обучение в училищата по нова програма на МОН и МО

С тренажори и симулатори ще бъдат оборудвани 20 училища
27 яну 2021 07:04, Елка Василева
247
Връщат военното обучение в училищата по нова програма на МОН и МО
Снимка: архив, БГНЕС

Учениците ще придобиват първонaчални знания и умения по военна подготовка, ще учат какви са различните видове военни средства и правилата на общуване във военните структури. Това ще се случи в училищата, които се включат в новата Национална програма за изследване на историческото минало на Българската армия и тържествено отбелязване на Деня на храбростта и Българската армия - 6 май, на образователното министерство, която ще се изпълнява съвместно с Министерството на отбраната.

След проведените обучения от учениците се очаква още да са усвоили основните начини и способи за ориентиране в местност, да могат да оказват първа медицинска помощ, да са развили лидерски умения и тези за работа в екип.

От Министерството на отбраната ще организират и национален форум за обучение и за представяне на добри практики на ученици на тема: „Запознаване на учениците с военното дело и със славното историческо минало на Българската армия и споделяне на добри практики”. В него ще се включат 33 отбора от всички области в страната - по 10 участници, включително ръководител, пише „Монитор“.

От образователното министерство пък се очаква да организира занимания за ученици от 8-и до 10-и клас в 2000 школа. Дейностите трябва да помогнат за засилване на интереса на учениците към историята и постиженията на Българската армия. Като част от заниманията си по програмата те могат да се грижат за войнишки паметник или паметник, посветен на конкретни личности от историческото минало на Българската армия или пък да провеждат интервюта с наследници на участници във войните за национално обединение.

За 2021-ва са предвидени още две нови национални програми освен военната. Втората е насочена към професионално образование и обучение. По един от модулите й в минимум 20 училища, предоставящи професионална подготовка, учебните и производствените бази ще бъдат модернизирани.

Кабинетите по практика ще бъдат обзавеждани с демонстрационни макети, тренажори, симулатори, включително и мобилни модули и съоръжения. По националната програма за училищата ще бъдат осигурени и транспортни средства за провеждане на практики в реална работна среда. Целта е на над 1000 ученици от професионални гимназии и средни училища да бъде предоставена качествена професионална подготовка в реални предприятия, което пък да улесни реализацията им на пазара на труда.

Последната нова национална програма ще бъде насочена към рехабилитацията на учителите. Образователният министър Красимир Вълчев вече обясни, че тя ще бори бърнаут синдрома сред педагозите. Благодарение програмата у учителите ще се създават умения за справяне с хроничния стрес в работата им.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


247
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До От Сидней АвстралияИ да махнат извращенията. Това, че си слаб физически, не означава, че трябва да те тормозят.
78
5
 
5
 
! Отговори
хехе преди 3 години
като за начало добре ! след 5 години трябва да върнем и наборната служба ....малка държава като нас има нъжда от такава !
77
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Направете казармата да има някъв смисъл за да обучи хората на ефективност ако реално се наложи. 90% от времето в казармата беше пълна безсмислица."Беше добре, защото хващаше, на моменти, до 3 набора мъжки, следователно имаше нужда от по-малко работни места из заводи и ТКЗС-та. После, като излизаха, се женеха, жените им забременяваха и ... 3 години майчинство. Това беше основната функция. А и ... да ти се набие в главата, да слушаш хората отгоре. Все пак беше тоталитаризъм, макар и по-мек.
76
3
 
7
 
! Отговори
От Сидней Австралия преди 3 години
пост комунистическо творение което си отиде 89, сега пак го връщата. И да, бил съм казарма, но това няма нищо общо с комунистическите предмети дето бяха изхвърлени 89 сега да ги връщата. Нормални ли сте? Направете казармата да има някъв смисъл за да обучи хората на ефективност ако реално се наложи. 90% от времето в казармата беше пълна безсмислица. Направете казармата да дава смислени умения и практичност, някакво а не да бършем праха на листата, да косим трева с джобно ножче и т.н. безсмислици.
75
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Връщайте, връщайте! Резултатът от тези, които са ходили в казарма шкмебаци, го виждаме нагледно всеки ден. Ценности- 15-годишно БМВ, заплата в плик, живот в панелка, псуване на успелите- връзкари били, образование- техникум, мислене тип английски футболен хулиган. Да не продължаваме. Борените хора се изграждат като личности от образователните институции и семействата си. Аз съм научен, че който се учи, той ще сполучи и съм успял млад човек. Казарма? Няма лошо в нея. Просто казваме факти.
74
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 133 - бомба-какво? явно са ги замеряли с боНбони, а не с боМби...
73
6
 
15
 
! Отговори
Мда преди 3 години
Тепърва ще има войни по света и който си няма сериозна армия да се готви за тотално унищожение,ако е в критичен регион като нашия!Видяхме какво стана с Армения,която имаше мижава армия!Не е нужно голямо въображение да се сетим накъде ще е следващата агресия на Ердоган!
72
2
 
7
 
! Отговори
Факт преди 3 години
До АнонименСАЩ започнаха да унищожават гражданската инфраструктура на Сърбия(което си е военно престъпление отвсякъде) и това беше причината Сърбия да се откаже от Косово!Без поддръжка отвън-няма накъде.Сега нещата са други-видяхме го в Сирия и Венецуела.Ще станат и по-други.
71
2
 
16
 
! Отговори
Д-р Исня преди 3 години
Първо ги научете да не хвърлят пластмаси и опаковки в тревата и реките, па после може да им гладите гънките с военни привички.
70
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
колкото и зле да живееш,не идеш ли в казарма си обречен да умреш в окопа, недокоснат от фуражка.
69
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Българин и военен - две различни самоизключващи се понятия на последните 30 г.Не говоря за битовите борби!Иначе щяме да сме Швейцария на Балканите с излаз на три морета! Когато аз служих имаше в НРБ над 2500 танка и почти 500 самолета! Социалисти моциалисти, но така беше, а сега какво - шкем.бе войводи!
68
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А ще запознете ли учениците и с предателската история на българите също и черните години на комунизма
67
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 105"изпревариш събитията или си в правилните институции"Във войната участват не само тези на фронта. А и тези, в "правилните институции", които намират ресурси за фронта и които подпомагат цялата военна машина. Дори един шивач на униформи е участвал във войната, като е обличал войниците.Интересно, как са опазени журнали за всичките ти роднини от 350г. назад. Ако е така, това е супер. Дигитализирай ги и се свържи с някой музей, има хора които много ще се зарадват на информацията.
66
2
 
12
 
! Отговори
до 113 преди 3 години
Ква дисциплина, къв ред ще ги научи това прословуто военно обучение, бе? Все едно часовете по безопасност на движението научиха децата да не се трепят или да трепят други, или ги научиха на неква толерантност на пътя?Що говориш глупости рано сутрин?
65
1
 
6
 
! Отговори
Пак цирк преди 3 години
Какво обучение погледнете младежите как изглеждат и какво правят, на такива оръжие не трябва дасе дават ще се избият.
64
2
 
5
 
! Отговори
Ай Сиктир преди 3 години
До до зорито: айде не лъжи хората. И днес войните се водят предимно с калашник и М16. Инак ще си помислят децата, че ще ги учат да играят на компютърни игри.
63
3
 
10
 
! Отговори
Някой си преди 3 години
Лека полека върнаха всички простотии от социалистическото време....Иначе много го мразят социализма/комунизма :)
62
6
 
7
 
! Отговори
Ай Сиктир преди 3 години
Казано е: ако искаш мир готви се за война. Ама на жендъристи как да го обясниш?
61
4
 
8
 
! Отговори
ДДРОнег преди 3 години
Смутни времена се задават !!!ДАно да няма войни, но нека децата ни имат готовност да се защитят !!!Подкрепям военното обучение, но да е за защита на Родината !!!
60
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 95"Все тая. Семейстятото ми от 350 години не е участвало във война. Аз няма прекъсна цикъла."Ай стига ве... я обясни как точно "не е участвало във война"? Защото за тия 350г. бая войни е имало на балканите и в световен мащаб и никой, не е питал мъжете искат ли да ги мобилизират или не. А и да знаеш какво са правили роднините ти 8-10 поколения назад... преувеличаваш.