Клас, стани! Три хипотези за децата в училище след 17-ти февруари

Учителите одобряват разпределението на учениците
29 яну 2021 07:00,
76
Клас, стани! Три хипотези за децата в училище след 17-ти февруари
Снимка: БГНЕС

След като всички класове от 5-ти до 12-ти се завъртят присъствено за по две седмици до 17-ти март, има вариант това да се повтори отново. Яснота ще има в началото на март, каза за пред БНТ заместник- министър Таня Михайлова.

В най-голямото столично училище, 18-то, очакват на 4 февруари 7-ми, 8-ми и 12-ти клас. Никой не спори, че те трябва да се върнат първи.

"Според мен е справедливо, тъй като 7-ми, 8-ми и 12-ти клас наистина имат най-голяма нужда, 7-ми и 12-ти имат външни оценявания, съответно НВО и ДЗИ, 8-ми клас в повечето училища изучават интензивно чужд език", каза Десислава Николова, зам.-директор на 18-то СУ.

Две седмици след тях, на 18 февруари, на училище ще тръгнат 5-ти, 10-ти и 11-ти клас.

Защо бяха избрани точно тези класове? "Пети клас са най-малките и нямаха време да се адаптират към различните преподаватели и кабинети. Те бяха много малко присъствено, за да се получи тази адаптация, все още нямат и тези навици за самостоятелно учене, така че това наистина е безспорно, че трябва да бъдат в класната стая", каза Таня Михайлова, зам.- министър на образованието и науката.

10-ти клас пък е последният на Първи гимназиален етап, предстои им Национално външно оценяване, а на учениците от Обединените училища- важен избор къде да продължат. 11- ти клас е първият ни випуск по новия закон, за първи път тези ученици имат профилирана подготовка, догодина за първи път те ще имат матура по профилиращ предмет.

"За един учител винаги е важно всички да бъдат в училище, но когато трябва да намерим баланса и да преценим наклониха тези доводи, за да бъдат учениците в клас", обясни Таня Михайлова.

Така в третата група последни останаха 6-ти и 9-ти клас, които тази година нямат важни изпити. С тях отново ще се върнат и дванайсетокласниците, които имат най-кратка учебна година и изпитите им наближават.

"Смятам, че добре е направено разпределението", категорична е Десислава Николова, зам-директор на 18-то СУ.

При всяка от тези групи, заедно с началния етап, в училищата ще има около 60-70 % от учениците, казват от министерството.

"Сградата е голяма, ще можем някъде да преразпределим, където стаите са били по-малки, с оглед на новата ситуация ще преразпределим в по-големи стаи", допълни Николова.

Три са хипотезите след 17 март - учениците продължават да се редуват, минават на онлайн обучение, връщат се всички в клас. Зависи от обстановката.

"Напълно реалистично е в началото на март да знаем какво ще следва", каза Таня Михайлова.

Единични са случаите на учители в страната, които няма да се върнат на 4 февруари и ще излязат в отпуск. В 18-то училище такива няма. Колкото до учениците - в цялата страна около 0,09% ще останат онлайн по желание на семействата си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
2
 
0
 
! Отговори
Вв преди 3 години
Аз имам въпрос. Когато стане 4 март трябва да се върнат 6,9 клас в училище . Ами училищата които са от 8- ми клас нагоре само 9 клас ли ша бъде в училище ?
58
0
 
1
 
! Отговори
Ученик преди 3 години
Ситуацията от моята гледна точка е сравнително интересна. Обучение има, но все пак го exploit-ваме по много варианти. Понеже сме паралелка информатика, аз и няколко други съученици създадохме програма, която да ни вкарва онлайн часовете автоматично по график. Доста е полезно, така или иначе нямам интерес в часове като биология, география.(предпочитам математика/физика) Най-голямата простотия са почти непосилния брой домашни, понеже уж имаме повече свободно време.
57
2
 
8
 
! Отговори
Опитен преди 3 години
Цялата дандания е направена от престъпната управляваща хунта с цел да зарази народа и убие възрастните хора. Искат до изборите да има максимум заразени и да не могат хората да гласуват.
56
2
 
7
 
! Отговори
СПРЕТЕ ДЕЦАТА преди 3 години
ПУСНЕТЕ БИЗНЕСА. СПРЕТЕ безотговорното размножаване по време на епидемия
55
2
 
5
 
! Отговори
НУЛЕВА ГОДИНА преди 3 години
Деца сеят зарази и са убийци. Дръжте си ги у дома вашите деца убийци и не правете деца и да нямам бебета в следващите 5 години.
54
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Клас,стани!Мирно!Равнис.Строй се преброй се.И маска си сложи.
53
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 13Ами аз съм онази с 5, 7, 12 клас. Работя в двете смени. Една паралелка 12 клас, 2 паралелки 7 клас и 3 -5 клас. 2рият срок ще бъда с 25 часа при норматив 19 ч.седмично. Няма такова нещо като гимназиален и прогимназиален учител.До колегатаВие явно ще ги водите от класната стая. Нас ни карат да е в другата смяна. Затова всъщност се получава да се работи от 8 до 18.30 с прекъсвания, пътуване до у-ще и тн..
52
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Децата ще ходят на училище,когато реши Меркел,толкова е просто...Преди е било Москва,сега е ЕС.Или по бойковски ,през просото,ей така....
51
12
 
9
 
! Отговори
Lan преди 3 години
55, мисленето на мишки, ще ни превърне в мишки. Мястото на учениците е в училище!
50
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Явно целта е да станем като Словакия: да си стоим по къщите и да се изисква отрицателен тест дори при отиване до хранителния магазин. Нямаш ли PCR тест- 1000 евро глоба. А за 2 седмици е ясно, че учениците нищо в повече няма да научат!
49
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ми тези 2 седмици присътвено са, за да може поетапно останалите, които са се разминали с вируса, да се заразят и да го изкарат и да се постигне стадния имунитет. Съответно после като ваксинират населението да могат да кажат "ето бе, ваксините действат, хвала на Бил Гейтс, че ни спаси от страшния вирус"... А иначе през тия 2 седмици нищо няма да научат, просто някои учителки ще се юрнат да изпитват като невидели да стресират децата и толкова. Никаква полза няма.
48
7
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Три хипотези, 5 хипотези.. първа група, трета група...от 4ти, от 17ти, от 36ти... СПРЕТЕ ДА СИ ИГРАЕТЕ С ДЕЦАТА!!! След като има пандемия и риск- обучението да е само онлайн!!
47
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И каква е целта на тези 2 седмици присъствено, да не би за 2 седмици децата да изучат целия материал или това е отново експеримент със здравето на хората?! А за какво се изсипаха милиарди евро за електронно обучение ?Нима смятате ,че е било случайно,че просто това са средства подарени на МОН. Или тази година децата ще учат онлайн или да връщат ПАРИТЕ, след като карат учениците отново да са присъствено в условия на пандемия!!!
46
7
 
18
 
! Отговори
Анти Тяло преди 3 години
Децата Ви изнесоха цялата криза на гърба си... а вие рамо в рамо в градския транспорт и в големите магазини си се заразявате... Добре, че не сме на война, че щяхте децата да пратите!!!
45
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От 4-ти ще има, клас стани и бързо вируса на мама и тате занеси.
44
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Възможно ли е в някои гимназии да не спазят графика и да пуснат повече класове, тъй като нямат 5, 6 и 7 клас и класовете им в присъствено стават по-малко? Така се говори в нашата гимназия. Аз не си представям как ще действат срещу заповед на министъра, ама все пак сме страната на неограничените възможности...
43
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пич, бройките "намаляват", щото не ги ли пуснат сега големите, трябва да обявят нулева година. Та хич не намаляват, просто са скрити. Ама мисленето не се отдава на всеки. Всеки ден си мисля, че на може простотията да удари по-голямо дъно и на другия ден изненада!
42
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вече питат дали си завършил образование преди 2020г.
41
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Поздравявам всички родители, които са съумели да се погрижат за т. нар. "първи седем години". На всички останали - сърдете се на себе си!
40
10
 
25
 
! Отговори
Минка преди 3 години
Едно "невинно" вирусче... Нито грипните вируси вече са "невинни", нито короната. Може да ги изкарате леко, но от пораженията, които нанасят ще си ближете раните с години. Ще си говорим след време, когато ще се чудите, защо децата ви страдат от екзотични автоимунни заболявания, за които лек няма и още по-масово мретe от рак.Не случайно ваксини за коронавирус за деца няма и няма и да има.Жервайте децата си, за да ги пратите да ядат помия в стола, че да не се налага да готвите.