Родни компании ще търсят студенти работници

МОН прави списък на специалности с недостиг на кадри
1 фев 2021 14:58, Анисия Иванова
10
Родни компании ще търсят студенти работници
Снимка: БГНЕС

Заявки от предприятия, които искат студенти да станат техни служители, започват да набират организациите на работодателите на национално равнище у нас. Те са по линия на обнародваната вече Наредба за условията и реда за осигуряване на заплащането на разходите за обучение на студенти със сключени договори с работодател.

В нея е посочено, че държавата ще плаща напълно или частично таксите на студенти, които имат сключен договор с работодател за осигуряване на стаж по съответната специалност за периода на обучението и на работно място след успешното му завършване, пише "Труд".

Студентите с договор няма да плащат такси в университета, като в същото време ще имат стаж по специалността си. След успешно завършване, ще продължат работа при работодателя си за минимум 5 години. През това време ще им се полага възнаграждение не по-малко от средната основна заплата в предприятието.

Министърът на образованието ще утвърждава списък със специалностите с недостиг на квалифицирани кадри, за обучението в които се осигуряват средства от бюджета. Очаква се тази година това да стане до 31 май, посочват от Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ). Два месеца след това Министерски съвет ще приеме Списъка с работодателите, които могат да сключват договори със студентите по реда на наредбата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
6
 
! Отговори
Az преди 3 години
Търсите арапи с бели бради. И децата вече не ви се връзват на лъжите, да завършват и да бягат навът, че тук цял живот ще са роби на мутрите.
7
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А защо точно студенти? Само те ли ви се връзват на ниските заплати и осигуровки? Пълно е с безработни, пък вие точно към студентите сте се насочили.
6
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Поредната Малоумщина на червеният"капитал"от(АИКБ)и неговият "говорител" ВасилЧо Велев!!!
5
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Те ще търсят, то ясно, а ще плащат ли или както досега?
4
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На тоа сайт не вервайти
3
2
 
5
 
! Отговори
Ми добре преди 3 години
Сетила се Мара да се побара. А ще правите ли разлика леэду платилите си студенти и държавната поръчка? Или то вече държавата не се интересува от въпроса с кадрите?
2
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За да им плащат не само осигуровките на 4 часа ли?
1
3
 
7
 
! Отговори
Стефанов преди 3 години
Искам да наема девойчето на втория ред до пътеката. Как мога да се свържа с нея?