С 20 млн. лв. изграждат модерни центрове в 113 училища

Правителството отпуска средствата за втора поредна година
30
С 20 млн. лв. изграждат модерни центрове в 113 училища
Снимка: Правителствена пресслужба

20 милиона лева отпусна правителство за националната програма, с която се изграждат и оборудват модерни центрове в училищата.

В центровете ще се развиват иновации в областта на природните науки, дигиталните технологии, инженерното мислене и математиката.

"За втора поредна година предоставяме 20 милиона лева за националната програма. Средствата ще получат 113 държавни и общински училища", заяви премиерът Бойко Борисов по време на правителственото заседание. За големите учебни заведения е предвидено максималното финансиране до 300 000 лева, а за по-малките - до 50 000 лева.

През 2020 г. 153 училища също получиха 20 милиона лева за изграждане и оборудване на такива иновативни учебни кабинети. "Миналата година стартирахме Национална програма "Изграждане на училищна STEM среда". Постъпиха много добри проекти, разработени от училищата. STEM центровете са не просто оборудване - обзаведени и модернизирани кабинети. Те са и модел на учене, който стимулира в по-голяма степен подготовката по математика и природни науки", съобщи министърът на образованието Красимир Вълчев.

Той отбеляза, че благодарение на тези центрове децата са мотивирани в по-голяма степен да се ангажират с тези важни области на познанието. Образователният министър информира още, че по Плана за възстановяване и развитие на Европа е предвидено във всички над 2000 училища в страната да се изградят подобни модерни кабинети.

През месец януари тази година премиерът Бойко Борисов посети Основно училище "Христо Ботев" в село Дъбница, община Гърмен, където се обучават 150 деца. Това е едно от училищата, което има одобрен проект по линия на националната програма и вече започна изграждането на такъв център за природни науки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
1
 
! Отговори
Краси преди 3 години
Важното е,на комуниста-милиционер Винету шкафчето да се пълни !
19
0
 
5
 
! Отговори
До 17 преди 3 години
Не повечето, а почти всички училища в София не са санирани. Да не говорим, че дворовете са с асфалт, а не с ударопоглъщаща обезопасителна настилка. Футболните врати, баскетболни кошове и други съоражения са в лошо състояние. За всичко това дружно благодарим на Самоковската картофена глава и Банкянския светец.
18
0
 
8
 
! Отговори
БГ преди 3 години
и какво учат по история видели ли сте? ужас..гърция и рим,а за България нищо, и то само глупости.Децата да не знаят истинската ни славна история,за да не обичат България един ден...
17
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ютията ми вече говори с гласа на този.Аман!
16
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Повечето софийски училища - НЕ СА САНИРАНИ. В дворовете има ръждясали лампи откакто са построени, ръждясали, изкривени и изпочупени огради. Били виновни родителите и живущите. А сменихте ли оградите с и лампите със здрави такива. Сложихте ли камери да се следи имуществото? Крадат само. То се вижда на какво приличаме. Този Бойко като слезе от магистралата, слага розови очила, да не вижда мизерията, калта, ***.
15
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Управлява ни крадливо зомби. Това е истината.
14
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хубаво,но кога ще учат ..по две седмици ,и онлайн ,20 милиона
13
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Онова училище в Дъбница е евродепутскогербаджийско, както и останалите в региона. Затова и гуруто ББ ги посещава, освещава и ....щавя!
12
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Странно, преди нямаше пари за нищо освен за "магистрали" и то с чужди пари,сега се раздават милиони на ляво и на дясно...... как стана така?
11
0
 
10
 
! Отговори
Перката на дрона преди 3 години
За изграждането на новия централен софийски затвор кажи, ще има ли чекмеджета по килиите.
10
0
 
11
 
! Отговори
Койчо преди 3 години
Като знаем че се краде 70% значи са дали 6 милиона
9
0
 
12
 
! Отговори
Герб са гадове преди 3 години
Това на снимката да беше помислил и за след 04 04 да построи един затвор където ще прекара остатъка от безмисленния си живот.На 100% съм сигурен, че този примитив ще лежи в затвора както и доста хора от неговата банда ГЕРБ.Няма нещо което да е изградено от тези некадърници да не е пропаднало, и да се разруши цялото им управление е едни кражби и разрухи.
8
0
 
15
 
! Отговори
Финансист преди 3 години
Този на снимката отдавна не е добре. Само раздава пари от собствените си, а бюджетния дефицит се увеличава. Вече пари и във фискалния резер няма. Разбира се, че няма да си изкара мандата. Най-после е разбрал, че протестиращите искат да си подаде оставката за пореден път.
7
0
 
9
 
! Отговори
До знахарят преди 3 години
Чул те господ!
6
0
 
14
 
! Отговори
знахарят преди 3 години
Не изглежда добре здравословно, може и да не завърши мандата!
5
1
 
15
 
! Отговори
L. преди 3 години
Инвестирайте в здавеопазване и профилактика, щото няма да има кой да учи в тези модерни училища.
4
0
 
25
 
! Отговори
Сатира преди 3 години
А кой ще учи в тези училища, при тази ниска раждаемост? Кога ще имате демографска политика?
3
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако си бил крадлив като млад ще си крадлив и като стар./китайска сентенция/
2
1
 
18
 
! Отговори
Истината преди 3 години
Те на училище не ходят ама пак ще се крадат пари!Пък и извън градовете вече по селата 100% а в малките градчета 80% от "учениците" са неграмотни потомци на пришълците от индийския щат Раджастан незнаещи да говорят български език...камо ли да четат и пишат!
1
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Омръзнаха ни лъжите ти!Отпускат се милиони и милиарди, а след три месеца се оказва, че не са стигнали до получателите.Объркали си били сметките.Жалки сте вече!