Учители не искат в класните стаи заради британския щам на COVID-19

Родителите пък са притеснени заради десоциализиране на децата
4 фев 2021 18:11, Нели Христова
62
Учители не искат в класните стаи заради британския щам на COVID-19
Снимка: БГНЕС

"Няма да се върна в класната стая, въпреки че преподавам на 8-и и 12-и клас. Подала съм молба за платен отпуск". Това заяви учителката по информатика във варненско училище Лилия Стоянова от фейсбук групата "Учители за безопасно образование".   

"Британският щам на коронавируса се разпространява и у нас, а проучвания показват, че училищата са най-големите двигатели на пандемията и според мен средата там не е безопасна", мотивира решението си тя и обясни, че е имунизирана вече с първата доза ваксина.

Според нея най-подходящо е електронното обучение в момента, тъй като не са били осигурени въздуховоди и вентилационни системи в класните стаи и прегради за учителите.

Стоянова беше категорична, че учениците трябва да бъдат тествани за COVID-19.

Пред БНР Цветан Цветански от Центъра за образователни практики коментира, че всеки има своите основания за позицията, която заема в дилемата "за" и "против" присъственото обучение. От една страна - учителите имат право да се притесняват за здравето си, от друга - родителите да се притесняват от прекалено дългото десоциализиране на неговото дете:

"Въпросът е кой къде поставя приоритетите си. Сигурен съм, че съвременните технологии трябва да дадат възможност за адекватен избор и на едната, и на другата страна. Подобни решения има - хибридното обучение е вариант".

Лилия Стоянова и Цветан Цветански бяха на едно мнение за предстоящите матури, като изразиха очакване да бъде преосмислено външното оценяване за учениците от 4-ти, но за 12-и клас не би трябвало да има проблем да бъдат проведени зрелостните изпити.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 46Децата ни и сега ходят на частни уроци, заото на голяма част от учителите не им дреме. Стажа и заплатата си върви...
51
0
 
3
 
! Отговори
от Село преди 3 години
Работа на полето няма. Не се заблуждавайте. Всички ниви са собственост на наши хора. Обработват ги машинно с 3-4 души персонал. Хора НЕ им трябват. Това не е 18-ти век. :-)
50
1
 
4
 
! Отговори
Родител преди 3 години
И ние не щем, но кой ли ни пита.
49
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Учител съм и досега никой не ме е попитал , какво обучение искам . Работя в голямо градско училище и всички учители изпълняваме това , което ни се сведе като заповед отгоре . Ако кажат дистанционно - дистанционно , ако кажат присъствено - присъствено . Писна ми га гледам и да слушам журналистически простотии , и глупави коментари на злобни и дребни душици .
48
0
 
4
 
! Отговори
Intel Inside преди 3 години
До всички "умници" дето спорят за ПЛАТЕНИЯ отпуск на учителката:1. Директорът не може да я пуска неплатен, ако тя има да ползва платен отпуск.2. Ако все пак я пусне неплатен - утре ако госпожата реши да напусне, то директорът трябва да й ПЛАТИ неизползвания платен отпуск, което ще е поне за 2 месеца заплатите.
47
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Дистанционното обучение отнема повече време на учителите и полагат много повече труд и щом учителите предпочитат по-трудно то дистанционно обучение, ясно има защо."Вярно, дистанционното обучение отнема повече време на учителите да се готвят, но АКО се готвят. Който има ученици вкъщи, е наясно, че такива учители, дето НАИСТИНА и СЪВЕСТНО се готвят, със свещ да ги търсиш. Един на 20. А пък тия, дето искат дистанционно обучение, не са от тия, дето се готвят, повярвай.
46
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дистанционното обучение отнема повече време на учителите и полагат много повече труд и щом учителите предпочитат по-трудно то дистанционно обучение, ясно има защо. Въпросът тук е друг - има родители, които гледат да се отърват от децата си през деня и да ги трапосат на учителите.
45
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как така на учителите, които отказват да отидат на работа, разрешават платен ?!? отпуск - пускат ги в неплатен и това е. В моята фирма, когато има работа, шефовете не подписват платени отпуски на никого, излизаме всички през лятото. Който напъва да не работи - неплатен, в този случай никой не може да го спре.
44
8
 
6
 
! Отговори
Учител преди 3 години
Лъжа, никой колега не желае онлайн обучение, ефектът върху децата е катастрофален
43
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Дето толкова ревете, че от вашите данъци....ами да питаме тогава на тия дето пък хич не работят сега как плащат по разните му там програми по 80% от заплатата за излежаване?"----Ами да ги питаме, ама отговор ще получаваме един и същ: че НЕ ПОЛУЧАВАТ никакви 80%. Не познавам собственик или работник от затворен бизнес, който да е взел някаква помощ от държавата. НИТО ЕДИН. Тия милиони, дето се развяват по новините, може и да отиват в нечии (правилни) джобове, ама не на реално потърпевшите.
42
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Къде са сега дежурните ковид-истерици, които пращаха протестиращите и останали без препитание хора със затворени бизнеси да копат на полето? Работа на полето и в строителството имало много. Защо сега със същото настървение не призовават учителите, които отказват да влизат в час, да хващат кирката и лопатата?Макар че разликата е съществена - хората със съсипан бизнес искат да РАБОТЯТ, за да взимат заплати, а тези учители искат да взимат заплати като НЕ РАБОТЯТ.
41
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мдааа... не искала да влиза в клас заради британския щам, ама си пуснала молба за ПЛАТЕН отпуск. Сега като не ходи на работа, какво ще прави през лятото, когато учениците ги няма, ама тя си е взела платения отпуск? А, да, ще преподава на гаргите.
40
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
*борсата
39
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 40Супер! Ще идат на цорката ама са плащали пълни осигуровки, нямя нищо скрито! Хем не са и млади! Смятай че са им дали по 800-900 лв на месец и то поне за година половина! Като ви затъпеят децата, ще ги търсите и за частни уроци!
38
6
 
14
 
! Отговори
Завръщане преди 3 години
Днес в училище всички бяха скупчени в двора, преди да ги пуснат. В час - учениците без маски. Всички говореха, учителката ги надвиква , но никой не се съобразява. Ядат в час, на телефоните , сладки приказки и никаква дистанция. Кому е нужно това ? Скоро всички ще пламнем.
37
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Едно време учителя беше горфо създание, сега мижитурки.
36
2
 
11
 
! Отговори
Калашников преди 3 години
До 37Дето толкова ревете, че от вашите данъци .... и т.н. на 1 учител удържат много повече от заплатата, отколкото укритите ви осигуровки и пари под масата. Ами да питаме тогава на тия дето пък хич не работят сега как плащат по разните му там програми по 80% от заплатата за излежаване? Така че да не излезе обратното кой на кого какво плаща.
35
5
 
12
 
! Отговори
Калашников преди 3 години
До 40 Бъдещето на децата си ще го унищожите сами - днес излезе информация, че повечето от преболедувалите, дори с миимални симптоми, остават стерилни задълго. А новият щам масово води до пневмонии при децата - питайте началните учители по колко деца с пневмонии имат вече в клас от 1 месец социализиране.
34
1
 
5
 
! Отговори
dakotabg преди 3 години
До 37ми:Ти,ваксинира,ли се?
33
17
 
12
 
! Отговори
на борсата преди 3 години
Ами на БОРСАТА ги очакват! Направиха им заплатите космически на тия търтеи, сега искат заплати за нищоправене в къщи! Да напускат като ги е страх и да стават планинари - на чист въздух! Не може да унищожаваш бъдещето на децата и да твърдиш, че ставаш за учител!