МОН: Атестирането на учителите да е онлайн

Това се предвижда заради противоепидемичните мерки
6 фев 2021 15:09, Петя Славова
24
МОН: Атестирането на учителите да е онлайн
Снимка: БГНЕС

Първото атестиране на училите, което бе отложено заради новата организация на учебната година във време на коронавирус, може да се проведе онлайн. Това ще обсъди работна група, която ще изработи позитивни подходи за осъществяване на атестирането на педагогическите специалисти, в това число и в електронна среда, обясни председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета в България Диян Стаматов.

Това ще даде възможност атестирането да се проведе в пъти по-бързо. „Ако се прави на хартия, а училището е голямо, с 800 ученици, ще има поне 60 учители. Те ще бъдат атестирани за 5-6 месеца. Ако се проведе онлайн, това може да стане за седмицата“, обясни Стаматов. Това ще позволи и атестирането да не се отлага отново, ако епидемичната обстановка е влошена.

Решението за обсъждането на тази възможност бе взето по време на Отрасловия съвет към образователното министерство.

Социалните партньори са взели решение допълнителните 30 лева за компенсиране на разходите на педагогическите специалисти за провеждане на обучение в електронна среда да се извършва след 1 януари 2021 година, като точно и ясно бъде разписано във Вътрешните правила за работните заплати на всяко училище. Така ще бъде ясно при какви условия домашният интернет на педагозите, които са се включили в дистанционното обучение.

Взето е решение и да бъде изнесена информация пред Отрасловия съвет за изпълнението на КТД в сферата на средното образование през месец април, след направена проверка от МОН. Така ще се види средно с колко процента са се увеличили учителските заплати, защото на места може а е 15, а на други 17.

Отрасловият съвет е възложил на МОН да подготви и реализира национално анонимно,анкетно проучване сред педагогическите специалисти за причините да не желаят да се ваксинират.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
2
 
! Отговори
ясновидец преди 3 години
До АнонименТе са атестирани политически!
23
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като не искате ваксини , ще си получите атестирането.
22
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До сащДа учиш от сайта на Уча.се, е все едно по цял ден да гледаш телевизията на Пайнер.
21
20
 
4
 
! Отговори
сащ преди 3 години
омръзнаха ни тези учители.с най големи заплати с най малко работни дни(часове)в годината.само мрънкащи за нещо.пуснете още два сайта като УЧА.СЕ и закриите всички училища в държавата.
20
2
 
14
 
! Отговори
Лили преди 3 години
Министерство на образованието да се преименува на Министерство на разболяването. Няма да пусна детето си на училище посред зима, когато всяка година има грипни и дървени ваканции. Що за безумие!
19
4
 
29
 
! Отговори
Мария- Магдалена преди 3 години
Мили Учители ! Дълбок поклон пред Вас и това , което правите ! Това е героизъм и подвиг !Стискайте юмруци !А "онова " което го дадоха на видеото за " оня " / знаете за какво става реч/ е позор за родителя му и глупаво от страна на медиите , че го публикуват ! Възмутително ! Жалко за ...... за .. не знам как да го нарека дете ли , тинейджър ли или просто *** ! И той е много жалък !Благодаря Ви Учители за труда и търпението !
18
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
*ни
17
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На нас не не дадоха пари за интернет. От Плевен съм.
16
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 14 И в нашето у-ще е така! Ако си приближен на шефа и особено на зам.-директорката( тя е в комисията)- вземаш повече!
15
1
 
23
 
! Отговори
Ели преди 3 години
Ясно е кои ще минат с "отличен" атестирането-естествено партийно-зависимите ,а за останалите -"слаб"
14
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Наясно съм как ще става това атестиране на учителите. То е същото като при определяне на диференцираното заплащане. И в двата случая уж се прави от комисия, която е избрана с гласуване на педагогически съвет. Но при диференцираното заплащане навсякъде директорите определят кои да са хората в комисиите. Няма яснота дори кой колко точки е получил защото директорите с устна заповед забраняват на учителите да си казват точките.Традиция е вътрешни хора до директора да получават максимален брой точки.
13
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На нас ни дадоха по 30 лв. за домашния интернет, не бих се учудила, ако поискат да ги връщаме.За атестирането - по принцип трябваше да изберем и да гласуваме за членовете на училищната комисия, но в крайна сметка хората бяха посочени от директора. Май-май под предлог атестиране ще гонят неудобните.
12
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ха ха.Значи пари за декември за интернет няма да им дадат!
11
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До до 4Доколкото знам все още е председател на СБУ а и на още не знам още колко си организации.Имаше писание за нея в днеса,мисля че беше вчера. Тя е вечната Амбър на образованието и доколкото разбрах хич не си стои в къщи да плете чорапи за внуците а пак се изказваше по някакъв въпрос.Трябва да намеря новината
10
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И накрая те атестират шефовете - разбирай нашите хора ще са с по-висока оценка. Като че ли не сте наясно....
9
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Атестирането на педагогическите специалисти се осъществява на два етапа-самооценка наатестираното лице и оценка от атестационната комисия в атестационна карта по образец според длъжността, която заема.Чрез професионалното портфолио се показва възможно най-пълна информация за професионалния опит и квалификацията на учителя. Информация и доказателства за работата с учениците техните учебни постижения, самостоятелна работа,резултати от оценяване постиженията на учениците и др.Онлайн е възможно.
8
0
 
31
 
! Отговори
до 4 преди 3 години
Янка Такева е родена на 30 септември 1947 г. (възраст 73 години). Тя е персионерка отдавна. :DНо като цяло много точно го описахте всичко. Отдавна трябваше да се оттегли.
7
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А в МОН кога ще ги атестират?
6
0
 
10
 
! Отговори
Запознат преди 3 години
МОН да провери защо в Икономически Университет - Варна (ВИНСА) ръководството не се атестира. Там има много какво да се проверява, но явно ще остане за следващото управление. Трябва да се правят редовни проверки и да се осъществява реален контрол.
5
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Имаше стария за една "учителка"която казваше,че земята е плоска.Сигурно тя е и то тези,които вярват че чрез ваксината Бил Гейтс ще иска да и постави чип