Защо родителите се разделиха за тестването на децата?

Липсва добра комуникация между училищата и здравното министерство, смята експерт
15 фев 2021 15:23, Петя Славова
37
Защо родителите се разделиха за тестването на децата?
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Идеята за тестване на учениците за COVID-19 разедини родителите. От днес се разрешава на част от учениците да се върнат в клас и да учат присъствено. Според новата заповед на здравния министър, това е възможно само заучилищата, в които има по една паралелка от 5 до 12 клас.

В останалите продължава да действа правилото за редуване на дистанционно и присъствено обучение за срок от 2 седмици.

"През последните месеци директори и учители също призоваваха в училище да се върнат децата, където има по- малък брой класове, но никой не ги чуваше, но се радвам, че тези деца се върнаха в клас“, каза пред БНР Антонина Кенова от Национален инициативен комитет за качествена и иновативна образователна система по повод връщането на учениците след 5 клас присъствено в малки училища с по една паралелка от клас.

Във връзка с темата за тестването на децата с антигенни тестове в училище Кенова заяви, че тя е категорично против тези проверки за статуса на децата, защото никой не е дал информация на родителите за начина на провеждане на това тестване – как ще се вземат, кой ще ги взема, за колко време ще протиче процеса.

"В Австрия също се вземат тестове два пъти седмично, но се твърди, че там не се ползва точно този метод, с дълбока проба в носоглътката. Това за мене не е добре за моето дете.Според мен е по-добре да се тестват и проследяват учителите. Защото те са по-малък брой, организацията ще стане по-лесно, още повече, че веднъж вече ги тестваха.", допълни Кенова.

Още по темата

Темата коментира и Даниел Киряков - пиар експерт от Центъра за анализи и кризисни комуникации: "Аз като родител на две деца бях леко изненадан като получих запитването дали желая да се вземат тестове на децата ми, а имаше и срок за отговор, като в моето семейство единият отговори с да, другият с не".

"Дори може да питаме децата дали искат да бъдат тествани", посочи още Киряков.

На въпрос дали има комуникационна грешка по темата с тестването на учениците Кирияков посочи, че независомо, че в тези институции има комуникационни експерти, в случая се касае не за еднократна грешка, а за дефицит, няма добра комуникация и координация между училищата и министерствата.

По думите му решението ресторантите да отворят от първи март ще създаде проблем, защото това е действие на публичната власт, което не е подкрепено със солидни аргуменити:

"Това ще доведе до серия от спекулации. Още повече че, тази година има два избора, има проблеми с избирателната система, не се знае точно как ще се гласува, ние изпадаме в ситуация да се чудим какъв е този ход - предизоборен или нещо друго?" Това коменитира още Киряков.

По думите на Киряков няма как да няма документ, в който ясно е разписано кой е собственик на шахтата, където загина нелепо 16 годишно момче вчера в столицата.

"Абсурдно е да не може да се докаже кой е виновен за този трагичен случай." Това посочи още Киряков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
10
 
! Отговори
славянин преди 3 години
Аз под ''се разделиха'' разбирам приблизително 50 на 50, а реалността е че почти никой родител не иска да бъркат с 12- сантиметрова клечка в носа на детето му! Поредната лъжа и манипулация!
34
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ДО АНОНИМЕН 22Въобще не е сложно, ние сме толкова глупави, а ти т.олкова умен.
33
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Така ли пък един умньо не излезна с лицето си за да го видим,не излезна да каже-"Аз искам всеки ден да се бърка в носа на децата "Да го видим този "мозък"неземен и да му бръкнем и ние ама не в носа-разбираш ли.
32
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Прифесорката епидимиолог в сутрешния блок каза-"Това е безсмислено тестване,още вечерта детето може да се зарази,болезнено е и са възможни кръвоизливи.Ако някой иска да си тества детето,нека първо на себе си направи тест за да види какво е чувството."
31
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Родителите не се разделиха,родителите са против! Не можеш да минипулираш,че при 10/90 процента е разделяне.Безсмислен и болезнен тест за да си направи някой от щаба научния труд.
30
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кой е луд да позволи детето му да участва в медицински експеримент бе, хора.
29
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много ясно че няма да се съглася защото:Никой не казва, коя марка и производство ще са тия тестове.Никой не казва, кой медицински персонал ще ги прави. Опитния е по болниците и лабораториите и е претоварен, а да дадеш най-фината работа на някой без опит (децата), си е кощунство.Никой не казва, какво става ако детето е положително.Никой не казва, каква е процедурата за родители, при положително дете.РЗИ не си вдигат телефоните от месеци, защото са претоварени, а и да вдигнат информация йок.
28
1
 
14
 
! Отговори
LOLcat преди 3 години
До АнонименМи да, най-нахъсаните фенки на тестовете са съзнателни, спретнати невротични ***, работещи нещо там маркетинг или свързано с айти. Направо оргазъм изпитват да борят вируса с научни подходи.
27
7
 
24
 
! Отговори
ДО АНОНИМЕН 22 преди 3 години
Относно: ...,слушаме чинно Мангъров, на който всеки учен се подиграваНай-вероятно четете новините само на български. Ако е така няма как да знаете, че Американски Лекари на Първа Линия и стотици практикуващи лекари, вирусолози, инфекционисти и епидемиолози в Европа са на същото мнение с доц. Мангъров. 1. Това НЕ е медицинска пандемия. 2. Ваксините базирани на ГМО са рисков експеримент с човечеството и са все още във 3та фаза на клинични изпитания. Не е толкова сложно за разбиране.
26
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като тръгнаха за ГЪРЦИЯ, КЪДИМ БЪРКАХА-В НОСОГЛЪТКАТА ИЛИ В ГЛАДКИТЕ МОЗЪЧЕТА НА КИФЛИТЕ И ЧАВЕТАТА! КОЛКО СМЕ ИНФОРМИРАНИ И РЪСИМ МОЗЪК!
25
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До някойТо сигурно половината не знаят каква е разликата между "антигенен" и "за антитела", както и начина, по който се взимат пробите. На 10-годишно ще му бъркаш с клечка в носа чак до мозъка... айде нема нужда. Аз едва издържах този антигенен, за дете, което постоянно шава, да не говорим.
24
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Защо родителите се разделиха за тестването на децата?"Аз не бих го определил като "разделяне" при положение, че родителите гласували "против" са 95%. За разделяне можехте да ми говорите ако бяха на кантар.И тъй като това е огромно мнозинство, ще се съобразявате с мнението им, вместо да търсите вратички как да ги преметнете за да се съгласят.
23
0
 
27
 
! Отговори
ъъъ преди 3 години
Ама вие на това "разделение" ли му викате? Щото близо 90% "против" срещу 10-тина % промитаци си е абсолютно обединение.
22
18
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименБолезнени са за тези, които си внушават, че са болезнени.
21
22
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво значи защо се разделиха?! Защото в едно и също училище в общия случай има деца на различни класи хора- обслужваща, средна, висока. Нормално е да има огромни различия в мисленето. В общия случай мислене = ценности = месечен доход (има и изключения, разбира се). Къде се е чуло и видяло люлински шкембак с BMW и заплата в плик да иска да тества детето си?! За него вирус няма и всички трябва да се разболеят. Нищо, че имунитетът е 3 месеца, слушаме чинно Мангъров, на който всеки учен се подиграв
20
3
 
4
 
! Отговори
истина ли е? преди 3 години
Кой повярва, че ще тестват децата ? Театър пари за тестове няма да има, както няма за докторите в ВМА. Сега ще кажат родителите не са съгласни за това не тестваме децата. Те никога не смятали да ги тестват .
19
1
 
2
 
! Отговори
До 16 ската преди 3 години
Що не идеш са метнеш, ам без бънджи от някой от виадуктите на Хемус умнико.
18
5
 
17
 
! Отговори
До Gog 8 преди 3 години
"Като не искат да се тестват да напуснат България и ЕС , да отиват в Сибир или Сахара и там да си вият."На - гъл, пък и с претенции! Напусни я ти! Или *** си сътвори десетина теста, па дано се кротнеш. Че акъл няма да те споходи е ясно, ама дано те кротнат и други като теб.Никой гражданин не е длъжен да се подлага на принудителни изследвания и то от такъв тип, които нищо не доказват и от които нище не се установява. Да тестват първо за антитела населението.
17
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не е налице "разделяне", като се има предвид, че над 90% реално са против безсмислено тестване. Пуснаха от *** по-*** анкета с "да" и "не", като за американци - никой не обясни на родителите каква е целта на занятието и какво ще последва от това. Че като не проявяват култура да пояснят защо ме питат, аз защо да им се съгласявам?Направете тестване за антитела, а! Ама се дърпате нещо, не щете! Що така?Щото не е купила "една фирма" нужните тестове и ще се разбере колко много хора са изкарали.
16
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ко ми цъкате минуси ве :) почнете да използвате тия празни глави :) чипове, пръскания простотии :) вие сте глупави. Това е факт. Вече очевиден.