Масов курс ще ни учи за ползите от изкуствения интелект

Софийският университет ще е домакин на обучението
Обновена: 17 фев 2021 14:28 | 17 фев 2021 14:28, Анисия Иванова
13
Масов курс ще ни учи за ползите от изкуствения интелект
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Софийският университет ще е домакин на първото по рода си у нас обучение “Елементи на изкуствения интелект”. То е създадено от Университета в Хелзинки и е сред водещите отворени онлайн курсове по темата в света. Повече по темата разказа Атанас Киряков, изпълнителен директор на Ontotext, в предаването “Бизнес старт” с водещ Христо Николов.

По думите на госта курсът по изкуствен интелект е за всеки и е проектиран така, че да е много масов.

“Основната цел на курса е базово знание какво прави тази технология”, отбеляза Киряков.

“Ако по-голяма част от населението разбира какво е изкуствен интелект, какво може да направи с него, как да го използва, то ще стане много по-добро общество”, допълни той пред Bloomberg TV Bulgaria.

Гостът коментира и средствата в размер на 650 млн. лв., които са предвидени за технологично обновяване и дигитализация у нас по Националния план за възстановяване и устойчивост.

    “Голямото предизвикателство е усвояването на тези средства и административният капацитет... Правителството и администрацията трябва да направят така, че парите хем да са достъпни, хем да отиват където трябва”.

Според Киряков за по-бързото развитие на проекти, свързани с изкуствения интелект у нас, е необходимо по-адекватно финансиране на технологичните компании.

Целият разговор вижте във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
3
 
! Отговори
Така е преди 3 години
В Бъдеще няма да има никакъв естествен интелект и затова ще се разчитан на изкуствен.То и сега е така до някаква степен. Например повечето от младите вече не могат да пътуват без GPS. Не могат и не знаят как да ползват хартиена карта и компас и изобщо не мога да се ориентират в пространството. Виждате как лесно се губят из планините като им свърши батерията на телефона. Ето това е явна загуба на интелект!
11
0
 
3
 
! Отговори
неИзкуствен преди 3 години
"средствата в размер на 650 млн. лв." :))) Знаех си аз, че кучето е заровено някъде наблизо :)))
10
2
 
4
 
! Отговори
Зоро преди 3 години
Стивън Хокинг (най-големия физик след Айнщайн и Нютон) беше предупредил, че ИИ е опасен.Ама много опасен. Гледайте Терминатор.
9
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Курса трябва да на тема: Правилно електро захранване на консуматори , че с тези самозвани жичкаджии ще измрем по улиците
8
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пи положение ,че Премиерът ни има ЕСТЕСТВЕН интелект, е срамно да му присаждат и изкуствен....
7
2
 
11
 
! Отговори
венци преди 3 години
Управляващата хунта доведе България до пълен разпад.Тия за изкуствен интелект ми говорят.Вижте какъв "интелект"имаме за премиер и си правете изводите.
6
0
 
9
 
! Отговори
Nona преди 3 години
До Анонимен 3Ми то сега не е ли така: телевизора мисли вместо една голяяяяяяма маса
5
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пълни глупости отново. Даже вече от чужбина внасят, защото в България са толкова кyxи, че даже и глупости не могат да си измислят. И глупостите им са глупави даже в България.
4
1
 
6
 
! Отговори
ДДРОнег преди 3 години
Ние едно време го минхаме тоя курс с "Терминатор-1" и "Термиантор-2" :):):)А ако говрим по-сериозно, в България имаме много талантливи деца, които могат да се насочат да работят в тази насока !!!
3
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Притеснително е, че естествения човешки интелект затъпя до такава степен, че му е нужен "изкуствен интелект".Смарт технологиите до това доведоха - масово опростачване и оглупяване.Утре вече ще разчитаме не на човек а на машина да мисли вместо нас.Май избързаха да заклеймят онези тайни документи на ЦРУ за плановете за масово оглупяване на световното население като конспирации.На ви сега
2
0
 
6
 
! Отговори
Въй Въй Въй преди 3 години
Образование нямаме в България.
1
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Т.е. няма нищо страшно,ако решат да ви чипират,щото сте интелектуално недоразвити.Ха,.ха,ха!