Вълчев: Ръкопис на компютър не се учи, има дефицити след онлайн уроците

Малките ученици не могат без подкрепа, няма риск от нулева година
20 фев 2021 09:24,
56
Вълчев: Ръкопис на компютър не се учи, има дефицити след онлайн уроците
Снимка: БГНЕС

Има дефицити в знанията на учениците заради дистанционното обучение, но няма риск от нулева година. Това коментира в интервю за "24 часа" министърът на образованието Красимир Вълчев.

"Дефицитите са различни при всяко дете в зависимост от възрастта, мотивацията му за самостоятелно учене, подкрепата на родителите, достъпа до електронно обучение. Педагогическата работа през екрана не e толкова ефективна, колкото при жив контакт. Реалната класна стая е среда, в която учениците се социализират и взаимно се провокират да учат", обясни Вълчев.

Още по темата

По думите му при електронно обучение се наблюдава много по-бърз спад в мотивацията за учене. Над 15% са децата от семейства, в които липсва достатъчна отговорност на родителите към образованието им. "Малките ученици не могат без подкрепа от родителя, нямат изградени навици за самостоятелно учене, а базови умения като ръкопис не могат да се изградят на компютър", обясни още той.

"Тази вероятно е най-трудната учебна година от гледна точка на компенсирането на дефицити, но положителният факт е, че до момента съхранихме в много голяма степен присъственото обучение за учениците от 1-4-и клас и децата в детските градини и при тях нямаме по-големи дефицити от предходни години. Учениците в начален етап до момента са учили средно повече дни, отколкото предишни години. 313 училища с концентрация на ученици с ниски резултати избраха да учат през юни вместо през декември", допълни образователният министър.

"Пандемията беше неочаквано предизвикателство за всички. Преходът към дистанционно обучение се случи буквално за ден благодарение на учителите и родителите. Неочакваната ситуация показа, че системата на училищно образование е читава и реактивна и че като общество можем да разчитаме на учителите. Разбира се, нищо не се случва от нулата за ден. Да се обучиш и изградиш като учител и да създадеш професионална култура като директор, изисква многогодишна работа",
 
Вълчев добави, че не възнамерява да предлага на Народното събрание отменяне на външното оценяване след 4-и и 10-и клас.

"Външното оценяване, както и вътрешното (текущото) оценяване е част от процеса на образование и ако епидемичната ситуация позволява, то трябва да бъде проведено. Нямаме основание да очакваме, че през юни тя ще бъде по-лоша от сега. Тази година е още по-важно да се оценят пропуските и дефицитите при обучението в електронна среда", обясни още той.

По думите му всяка година последните теми от съответния клас са изключени от изпита, но учениците трябва да се готвят по всички теми. "Дори и да има редуциране на теми, няма да загубят от това, че са учили повече. Образованието е усилие, което животът възнаграждава", каза Вълчев.

На въпрос ше се учи ли през лятото и следващата учебна година ще започне ли на 15 септември, министърът отговори, че началото на учебната година е фиксирано в Закона за предучилищното и училищното образование и не възнамерява да предлага промяна.

"А удължаване на учебната година вече направихме. През юли и август е много топло. Училищата не са настроени за охлаждане на класните стаи. А и не смятаме, че имаме изоставане, което да налага допълнително удължаване", допълни той.

Относно поисканото проучване на нагласите на родителите за  безплатни антигенни тестове на децата им министър Вълчев коментира, че това е една възможност за безплатен тест и за по-добро управление на кризата. "Целта не е да затворим повече ученици и училища, а да ги оставим отворени за повече време. Факт е, че редовното тестване позволява по-добро управление. Проблемът е, че тестът дава моментна снимка. Не може да си позволим да тестваме всички ежедневно, защото няма да ни стигне целият държавен бюджет за това. Но тестването в училище е възможност повече деца да останат на присъствено обучение", обясни той.

"В последните 4 г. учителските заплати нараснаха от 90 до над 120 процента от средната заплата за страната. В следващите години е необходимо да инвестираме в учители и да повишаваме привлекателността на учителската професия, като поддържаме учителските заплати поне 125% от средните за страната. Днес младите хора живеят във време на разширяващи се възможности за реализация и включването в преподавателската и учителската професия намалява. Така е в целия свят. Затова е важно заплащането на учителите и преподавателите да надвишава средното за страната като своеобразна "премия" за включване в професията", допълни Вълчев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
7
 
! Отговори
Родител преди 3 години
Плужекът имал някакво мнение по някакъв въпрос?! ОМГ! Сега му светнало. Добре дошъл!
38
1
 
13
 
! Отговори
Митко Любопитко преди 3 години
Този т.нар. министър , знае ли въобще на коя планета е ?!Стои ,стои и от време на време изтърси някоя глynocm ! Сигурен съм , че не знае какво говори , пък камо ли какво прави ...
37
0
 
1
 
! Отговори
Станко Гочев преди 3 години
Какво ли не прави човек...за да може да си купи картина на Станко Гочев...нарисувана със злато...
36
0
 
2
 
! Отговори
до 43 преди 3 години
Половината от населението на щата, около 13 милиона души все още нямат достъп до питейна вода. Причината са замръзналите тръби, а хората топят сняг, за да имат вода.Американската мечта за Бай *** отива подяволиmе.
35
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Що, бе Кумчо Вълчо? Има падащо меню и можеш да избереш да пишеш ръкописно и на компютър. :D
34
3
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
По повод външното оценяване за 4 клас. Искам министър Вълчев да ни обясни как си представя учениците да решат тест от 25 задачи за 60 минути. Според формата, първите две задачи са без изчисления, всичко останало е с по няколко пресмятания. Да не говорим за последните четири задачи. Текстовата задача е с 3 подусловия. На задача се пада средно по 2 минути. И това ми били рутинни тестове. При това отделно отговорите се пренасят на специална бланка. Това оценяване е напълно безмислено.
33
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"...Преходът към дистанционно обучение се случи буквално за ден благодарение на учителите и родителите..."Да, така беше през март 2020 година. А след това? Къде са педагогиките и методиките за преподаване едновременно и в клас и на деца в къщи? Какви изводи си направихте в МОН за обучението през 2019/2020 учебна година за следващата учебна година? Колко деца останаха без компютри? Как учителите да проверяват домашни от дистанция 1,5 m? Да не говорим за интернета - ту го има, ти го нема...
32
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ръкописа става с годините на печатни букви. Особено жените пишат само с печатни букви.По-добре е ако научат само печатното.
31
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Министре ,кога ще започнат да учат студентите ?
30
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И как онлайн обучението е съсипало здравето и психиката на учениците,особено на големите?? По тази логика всички работещи на компютър, са с разсипана психика. А и ДО, не означава да стоиш затворен 24/7, никой не е забранил да излизаш навън на въздух, дори да поспортуваш.
29
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
След време историците ще пишат че през 2020 е избухнала Първата биологична световна война. И резултатите от нея са тотална катастрафа за човечеството - материална и морална, много по-страшна от разрухата на предишните войни. Е, ще пишат, ако има историци, можещи да мислят и да пишат.
28
17
 
12
 
! Отговори
Дойнов преди 3 години
Вълчев, връщай всички деца, че не остана време! А на *** по-долу ще кажа, че най-важно е здравето на децата и младите хора!!! С това безкрайно онлайн обучение съсипахте и здравето и психиката им, а за образованието няма да говоря изобщо! Децата не са домашни любимци или пенсионери да ги държиш затворени месеци наред!!!
27
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Една учителка не може да държи ръката на 30 деца в клас така или иначе, това се върши от родителите в къщи
26
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какви ръкописи са го загонили този човек?? Здравето и живота са най-ценни. Децата на първо място имат нужда от живи и здрави родители и учители!!
25
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя *** изби около 70 учителя с глупавите си умозаключения и решения.
24
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Заболелите ежедневно се увеличават, новият щам е опасен за младите, а задължават децата да са в училищата? И защо гимназисти с по 1 паралелка /с малки стаи/са присъствено и то в големите градове, които са червени зони?? Никаква логика в "мерките" ви! Спрете да разболявате насила децата и родителите!!
23
6
 
9
 
! Отговори
Bob преди 3 години
В Норвегия отдавна е премахнато писането на ръка!
22
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ИНТЕРНЕТА ПЛАШИ КОМУНИСТИЧЕСКИТЕ МУТРИ, АМЕРИКА ГО Е СЪЗДАЛА ДА НОСИ СВОБОДА
21
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
hei, mili hora, v vsichki shishenca dostavki ot offshorni regioni v sveta na vsichki vidove bistri vaksinki na bg pazarchetata ima mnogo virusi....ogromni kolichestva jivi virusi v bistra sreda specialno vneseni v bg ot bg darjavata specialno za vas. ;-))) vsichki tesi specialno otgledani v specialni fermi raznoobrazni porodi virusi obichat komunikaciite i lubovta na horata, da se gushkat, celuvat, pregrastat, rakostiskat...:-))) kakvo ste praviat bez vas virusite, ako ne gi vzemete?!
20
9
 
9
 
! Отговори
Ко? Не? преди 3 години
Ади, в България обичайно вървим половин век след нормалния свят, но я ми обяснете къде ще пишете ръкописно при 100% електронна администрация? Че то и хартиени тефтерчета за записки вече почти няма. Търсенето отива към нула.