50 млрд. лв. за стратегия за образование за 2021 – 2030 г.

Целта - всички младежи да са функционално грамотни
Обновена: 24 фев 2021 14:48 | 24 фев 2021 14:48, Камелия Цветанова
29
50 млрд. лв. за стратегия за образование за 2021 – 2030 г.
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Министерският съвет прие Стратегическа рамка за развитие на образованието, обучението и ученето в Република България за периода 2021 - 2030 година, съобщиха от правителствената пресслужба.

Документът представя основните принципи и приоритети в развитието на образователната система и определя конкретни цели, дейности и мерки за тяхното изпълнение. При дефинирането им са обхванати ключови процеси в сферата на предучилищното и училищното образование, като достъп до образование, обхват, повишаване на качеството, кариерно ориентиране, дигитализация на учебния процес, иновативни дейности, устойчиво развитие, формиране на нагласи за учене през целия живот, квалификация на педагогическите специалисти и др.

Необходимостта от разработване и прилагане на Стратегическата рамка се обуславя от различни предизвикателства като динамиката на обществения живот в XXI-ви век, интензивността на темповете и нееднородността на процесите на развитие във всички обществени сфери. За справянето с тези предизвикателства е необходимо да се осигури възможност за българските граждани да бъдат образовани, с умения за справяне с промените и с перспективи за лично и обществено благополучие.

Рамката поставя като цел всички български младежи да завършват училищно образование като функционално грамотни, иновативни, социално-отговорни и активни граждани, мотивирани да надграждат своите компетентности чрез учене през целия живот.

Индикативната оценка на необходимия финансов ресурс за периода 2021 – 2030 година за изпълнение на заложените цели на Стратегическата рамка възлиза на приблизително 50 млрд. лв.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
функционално грамотен и безработен е загуба на време и ресурс. Айде да обвържеме първо индустрията със образованието а не държавата да хвърля пари и накрая който има акъл да хване за чужбина защото тука няма бъдеще...
23
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ето как се пишат оценките в ромските училища:как се казваш?асен!ок 5-ца стига ли ти?да!чао!
22
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
всяко ромче в българия има един учител+ромски медиатор-интегратор,здравен работник,помощен персонал(хигиенист) и готвач да му приготвя храна и всичко това е на държавна хранилка.аз мисля,че тези милиарди няма да стигнат само за една година само за ромските деца...
21
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
вие знаете ли,че в българия има цели региони,където огромни училищни сгради функционират заради шепата ромчета,които живеят там и се изливат огромни средства за тяхната подръжка и персонал-учителски и помощен.10 учителя чакат 5 ромчета да дойдат на училище.даже един учител му беше казал на един ромски ученик:ела само да те видя кой си и ти пиша 5-ца веднага а той му беше казал-я си гледай работата бе!това е положението дама и господа!
20
0
 
5
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 3 години
НЕ СА СЕ РОДИЛИ ХОРАТА ДА ПОСТИГНАТ ТАЗИ ЦЕЛ
19
0
 
2
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 3 години
Е ТАКОВА ЖИВОТНО НЯМА
18
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Застанете пред едно училище и се вслушайте в начина на изразяване на учениците и речниковият им запас. Аз съм строителен инженер и често ходя по различни обекти, където интелектуалното ниво на строителните работници уж е доста ниско. По строежите речта изглежда като на професори филолози сравнена с тази на учениците. :)
17
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пак ли ще се наливат пари в кухи каси и частни чекмеджета? В случая за "стратегия". Пореден документ е стратегията и нищо повече. Никаква промяна няма в образованието към нещо положително от вече 20 години и горница.
16
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
българското образование е наливане от пусто в празно...едни огромни суми се наливат в кухи и несъществуващи дейности в образованието.българия изобилства с училища тип: 5 учителки чакат 3 ромчета да благоволят да дойдат на училище!
15
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Целта да се изперат огромни суми пари.
14
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И тези пари ще се усвояват пак на проектен принцип, да знаете. И резултатът ще е пак същият: Едни неграмотници с дипломи и други неграмотници - с пари!
13
0
 
10
 
! Отговори
барба ганиос-ците преди 3 години
ще стават най-умните, с такава инвестиция, другите кацат на Марс, но тук просто ще бъде усвоена в суджуци и леки жени!
12
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
50 милиарда за да вкарват насила чаветата в училищата? А за българчетата - пак нищо. Да си роден с бяла кожа е проклятие в България.
11
3
 
12
 
! Отговори
Цирк преди 3 години
Колко пари за крадене ще има ей. На фона на неграмотните младежи който излизат от училищата но пък има по високи заплати за учителите, парадокс нали?!
10
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
6- МНОГО СИ ПРАВ ЧЕ ОБРАЗОВАНИЕТО КУЦА И ТИ СИ ЯРЪК ПРИМЕР ЗА ТОВА- НАРИЧА СЕ ФУНКЦИОНАЛНА ГРАМОТНОСТ, А НЕ НЕФУНКЦИОНАЛНА ГРАМОТНОСТ- НАМАЛЕТЕ БРОЯ НА ДЕЦАТА В ДГ И КЛАСОВЕТЕ.
9
2
 
6
 
! Отговори
пффф преди 3 години
Ако искате икономиката да тръгне дайте ги за Белене и други енергийни проекти и завършете магистралите. Тук само ще се окрадат и изядат и после нищо няма да остане!
8
0
 
15
 
! Отговори
9 преди 3 години
Като за начало им спрете чалгата и моделите за подражание
7
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
яко крадене ще пада
6
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хахахах, разсипахте образованието, сега сте се сетили да го оправяте... Такава нефункционална грамотност, каквато гледаме последните 10-тина години, няма да я оправят и 10 пъти по толкова...
5
1
 
10
 
! Отговори
Като ги пишат преди 3 години
тези работи не е лошо някъде под черта да напишат определение и методика за измерване на целите. Защото така единственото което е конкретно ясно са 50 млрд.лева. А за някого примерно функционална грамотност може да означава да знаеш да се наредиш на опашката за помощи в Германия без да знаеш бъкел немски с формуляра попълнен от съответния трафикант,да си иновативен - да се вредиш да взимаш детски за своите че и за комшийските деца, социално-отговорен - да взимаш детски, и учене-джебджийство