Нов график за ваканциите - 4 дни почивка през март

7-и и -12 клас в класните стаи на ротация през две седмици
21
Нов график за ваканциите - 4 дни почивка през март
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Нов график на ваканцията предлага Отрасловия съвет към образователното министерство. Идеята е вместо дълга почивка в началото на април учениците да отдъхнат 4 дни средата на март, а след това пролетната им ваканция да се съчетае с почивните дни покрай Великден.

Според одобрения учебен график учениците от 1-и до 11-и клас ще имат пролетна ваканция в рамките на 9 дни – от 3-и до 11-и април. За зрелостниците паузата е по-кратка. Тяхната пролетна ваканция е само 4 дни – от 8-и до 11-и. Отрасловият съвет предлага първата почивка да бъде от 18-и до 21-и март (б.а.- тогава приключва ротацията на учениците в школата и всички ще имали по 2 присъствени седмици, а 12-и клас – 4). Промяната в графика предвижда втората част от пролетната ваканция да бъде от 29-и април до 9-и май. Така тя ще се съчетае с множеството почивни дни през май. Великден е на 2-и май и затова 3- също спада към празничните дни. Денят на труда (1 май) обаче се пада през уикенда и за него пък ще се почива на 4 май. Официален почивен ден е и 6 май – Гергьовден.

Три са причините за предложените промени в графика, обясни председателят на Съюза на работодателите в системата на народната просвета на България и директор на 119-о СУ Диян Стаматов.

Поради три причини. „У учениците се натрупва умора, която се усеща от редуването на дистанционно с присъствено обучение, което води до напрежение у тях, това трябва да се преодолее”, каза той пред "Монитор".

Освен това, на 17-и приключва първия цикъл на ротация и така учениците ще могат да си отпочинат 4 дни преди следващия. Стаматов допълни, че ще бъде и по-лесно да се правят графиците, ако се започва от понеделник, а не от средата на седмицата.

Втората причина за предложението е, че пред май има много редуване на учебни и неучебни дни. „Това не е добре в тази ситуация със смесване на потоци, движени на хора. По този начин пролетната ваканция ще се слее с великденската и майските празници”, обясни Стаматов.

Нагласата за по-добра подготовка на учениците от 7-и и 12-и клас чрез редуване на концентрирано учене и ваканция пък е третата причина. „За 7-и и 12-и клас ще има концентрация на учебни седмици, ще се редуват по-често. 7-и или 12-и клас винаги ще бъдат третия випуск в присъствено обучение, след като приключи първия цикъл на ротация”, посочи Стаматов. Така след средата на март 7-и и 12-и клас ще бъдат в класните стаи през две седмици.

Отрасловият съвет е с нагласата да не се затварят повече учебните заведения. Ако все пак се стигне до това, обаче начален етап задължително ще останат в присъствено обучение.

Социалните партньори са и на мнение, че трябва да бъдат положени всички усилия за нормалното провеждане на националното външно оценяване в 4-и,7-и и 10-и клас и матурите в 12-и клас.Стаматов допълни, че изпитите за 4-и и 10-и клас трябва да бъдат проведени, но не на всяка цена – само ако епидемичната обстановка го позволява.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има 2 учебни дни по Великден - 5. и 7. май, съвсем логично би било да са неучебни. Не разбирам защо се бавят с обявяването на това решение..И без това повечето родители са си взели отпуск тогава и няма да пуснат децата си на училище..
20
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Идеята, макар и добра, е повод за недоволство. Защо не предвидиха още в началото на учебната година, че се натрупват почивни дни през м. май. Нямат ли календари в МОН? Не е нормално през час, внезапно, да се правят промени - така в неделя следобяд спешно променихаграфика за присъственото обучение.
19
0
 
11
 
! Отговори
??? преди 3 години
Какви са тези ваканции по 2 работни дни дето ги пишат, че са 4, 9 и т.н.?Защо не се върнат към работещия вариант, който много десетилетия се прилагаше в България - ваканция от 1 до 10 януари вкл. и ваканция от 1 до 10 април вкл., без значение как са съботите и неделите.
18
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Учениците от първи до четвърти клас са си в присъствена форма .Така ,че ваканцията да си остане за тях такава каквато е планирана в началото.
17
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Плюсовете са повече.Като минус виждам само, че някои родители може да имат резервация за почивка. Но, няма да са много заради епидемиологичната обстановка. Здрав разум, все пак.
16
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До уморенияОт какво да отдъхнат 4 дни в средата на март?!Иначе ще насилват децата 1-4 клас вместо да приключат уч. година в края на май, още почти месец през юни!________Първо, и да остане в началото на април, пак началния курс ще са до към края на юни. Второ, става въпрос за 2 дена през март - четвъртък и петък. Тоест, ще учат 1-2 дни повече при новото предложение за ваканция, а ще почиват два пъти.За децата е по-добре, за уч.материал - по-добре, ...
15
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чудесно предложение.Така има 2 почивки, през март и през априлУчебните дни общо са 2 + 2, и учениците хем ще реват повече дни през срока, хем ще изгубят по-малко учебни дни.
14
4
 
20
 
! Отговори
PIF преди 3 години
Пълна глупост е това решение! Отрасловият съвет не изразява мнението на учителите. София не е България, за да се съобразяват всички с това решение. Ваканциите се определят в началото на учебната година, календар нали са имали, пълни некадърници са в МОН!
13
8
 
3
 
! Отговори
Супер преди 3 години
Отлично предложение!
12
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тъпaнари! Сега трябва да местим резервациите за Занзибар :)
11
7
 
4
 
! Отговори
Ахъм преди 3 години
Заради Фигуранта, който уж беше радетел за висока избирателна активност? Защо тогава сложи изборите в пролетната ваканция и на католическия Великден? Тогава знаем кои нямат проблем да са си вкъщи да да хвърлят (както те го наричат) бюлетината. Тютюнджиите и пенсионерите на БКП. После искал промяна. Хайде по-скоро да се разкара.
10
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Опитват се да замажат малоумието да сложат изборите през пролетната ваканция... Като гледам образователната система корупцията направо не се класира като проблем в тая държава.
9
3
 
12
 
! Отговори
уморения преди 3 години
От какво да отдъхнат 4 дни в средата на март?!Иначе ще насилват децата 1-4 клас вместо да приключат уч. година в края на май, още почти месец през юни!
8
1
 
1
 
! Отговори
Джо преди 3 години
Много *** , многооооооо
7
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Умора се натрупа вече у учениците от 1ви до 4ти клас. Те ходят присъствено на училище от 4ти януари! Може ли някой все пак да помисли и за тях?! Не стига, че им удължиха и учебната година до 23.06., ами сега и тази глупост! И пак в последния момент. Ами родителите вече имаме пуснати отпуски, които са одобрени от работодателя и планове. Просто ми писна вече от тоя вирус и всички промени, които измислят всеки ден!
6
3
 
14
 
! Отговори
Доктор преди 3 години
Правят всичко възможно хората да не са на почивка по време на изборите.
5
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Георги Илиев МитевТо да беше отзарана, с мед да ви намажем,по цял ден се тълпите, как да ви накажем?
4
3
 
7
 
! Отговори
Георги Илиев Митев преди 3 години
Пенсионерска жалба : Рано станах отзарана коридор зелен да хвана . Тез зелени коридори кой ли така ни ги стори ? С коридорите зелени пак настанаха промени . Тез управници игриви ги превьрнаха в сиви . Автор: Георги Илиев Митев. Потьрпевш от милицията, военните, полицията, медиците, институции и граждани. Трето поколение репресиран.
3
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много семейства са планирали и платили почивка през ваканцията и ще освободят децата си от училище .Промени не се правят в последния момент.
2
6
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
У учениците се натрупва умора, която се усеща от редуването на дистанционно с присъствено обучение, което води до напрежение у тях, това трябва да се преодолееМного кекави тия ученици... не знаят кой пол са, не знаят какво учат, не знаят какви субстанции да приемат, въобще - нищо не знаят. Но се натрупва умора. Къде отиваме с такива уморени 14 годишни? Направо от сега да ги пенсионираме.Как съм преживял 3 месеца без почивка да уча физика на лятна лагер-школа... без да се уморя... мистерия!