Две пролетни ваканции за учениците - добра идея ли е?

Стаматов: Има трудна адаптация, когато се върнат в клас
Обновена: 1 мар 2021 22:55 | 1 мар 2021 22:55, Веселина Йорданова
19

Две пролетни ваканции за учениците. Добра идея ли е това?

Когато говорим за ваканции, винаги има противопоставяне. Става дума за две ваканции - едната малка, а другата да е по-голяма. В начален етап особено учениците са доста изморени. Това каза за "Денят ON AIR" председателят на Съюза на работодателите в системата на народната просвета Диян Стаматов.

Дали да има такива ваканции, разбира се, решението трябва да се вземе от МОН, отбеляза той.

"Има трудна адаптация, когато учениците се върнат в клас. Струва ми се, че те приемат ставащото като форма на ваканция. Без да ги засягам - дистанционното обучение ще стане вече една година и продължи доста дълго. Вижда се, че скоро няма да приключи и създава доста притеснения за всички", обясни той за Bulgaria ON AIR.

Според училищния директор ентусиазмът за ваксиниране не е толкова голям, колкото ни се иска.

"Трябва да сме още предпазливи занапред. Този вариант, в който сме, е най-удачен", допълни Стаматов.

Той е на мнение, че в някои държави онлайн обучението продължава доста дълго, което е опасен вариант с неясни последици.

"Определено ученикът е най-потърпевш от ситуацията. Дори учителите да са изморени, все пак на тях това им е работата, а учениците са в различна ситуация. В нашето училище имаше около 60 преболедували учители и 25 се ваксинираха. Въпросът за удължаване на учебната година не е обсъждан, няма сграда, която да позволява да се работи на климатици през юли. Дори битовите моменти са важни, за да няма удължаване", обясни събеседникът в студиото.


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
При сегашната обстановка, спезиално за малките училища редно е директорите да имат правомощия сами да решават за промени във формата на обучение.
15
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Г-н Стаматов, кога малките частни училища в големите градове/червени зони/, кога ще преминат на онлайн обучение, тъй като в тези училища хибридно обучение не е възможно да бъде осъществено??!
14
0
 
16
 
! Отговори
Диана преди 1 месец
Според мен, не е виновно онлайн обучението за получаване на лоши резултати от него. Виновни са тези които го прилагат, защото без съмнение тук има редица особености, различни от присъственото в клас образование, които изискват различни подходи при образованието, но които биха донесли редица предимства в определени сфери на образованието.Например, при самостоятелната работа на ученика - умението му сам да търси и намира нужната информация, да задава въпроси, анализира и решава възникнали проблеми
13
3
 
19
 
! Отговори
Един преди 1 месец
Тия герберски *** съсипаха образованието. Сетила се мара да се побара няколко дни преди ваканцията.Ваканции, матури и неучебни дни трябва да са фиксирани със закон, а не следващите ( може министър да е някой кадър на учиндолския ) да се упражняват на гърба на стотици хиляди деца и родителите им.
Пример, коледна ваканция-да започва последният понеделник преди Рождество и завършва с първият петък след Нова година. Пример за матура - последната сряда на месец май и т.н. Да има предвидимост
12
3
 
22
 
! Отговори
T преди 1 месец
Двудневната ваканция, която предлагате на децата, не е достатъчна да отпочинат и без това натоварените им главици. А другото, което предлагате, е след два месеца, а умората за малките ученици има значение. То за какво е тази ваканция малко преди края на годината. А къде ритмичността при ваканциите? Ритмичността при оценяването? Аман от простотии. Вече има насрочени срещи по проекти и т.н. Учителите са организирани, но Вие ги принуждавате да работят на парче, от което се дразнят родителите.
11
1
 
14
 
! Отговори
S преди 1 месец
Накрая всичко се стоварва върху учителите и родителите са си изградили негативно мнение за професията без да знаят, че те всъщност изпълняват наредби на МОН, където съмнявам се някой да има стаж като учител. Ясно беше, че смяната не може да започва от четвъртък, но кой да види календара. Хората работя с дати.
10
0
 
13
 
! Отговори
S преди 1 месец
Добра или лоша идея!? Зависи кого питате. Но е много лоша идея да го съобщавате толкова късно, тъй като първата е след две седмици. Занете графика от повече от месец. Редно е да бъдете по- организирани на високо ниво. Учителите едва смогват с крайните срокове, които спускате от типа " от днеска за вчера". Насрочени са писмени изпитвания в и без това динамичната обстановка. Това не е селската бакалия, драги, давайте го малко по- организирано! Доброто управление изисква добро планиране.
9
7
 
8
 
! Отговори
Джо преди 1 месец
Да не започнаха съкращения , та започнахте да се правите , че работите ?Къде дремахте цялата минала година ?
8
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не е, понеже втората съвпада с доста почивни дни и всъщност не е ваканция.И преди е имало не един случай, когато априлската ваканция е съвпадала с Великден.
В тези случаи преди никой не се е оплаквал.
7
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"...Едната ще е 3 другата 5, това ли..."


____
Не, не това.

Едната да е 4 дни с уикенда. От 18 до 21 март. (учебни дни 2)

Другата да е 10 дни общо. Великден от петък до следващия уикенд включително. (учебни дни 2)
6
1
 
7
 
! Отговори
Колчо Слепеца преди 1 месец
Понеже не съм си сложил очилата, това Денди ли е на снимката?
5
2
 
24
 
! Отговори
le vacancion преди 1 месец
Не е, понеже втората съвпада с доста почивни дни и всъщност не е ваканция.
4
0
 
1
 
! Отговори
Милен Илиев Минков преди 1 месец
Във- качеството, на- ордена, 1913 година,..

Желая, да- има, много- любов,..

И, чипс,..

Между- България, и- Гърция....
3
5
 
22
 
! Отговори
Бай Пешо преди 1 месец
Абе стамате, и ти си една Гербава Калинка. Вместо да даваш идеи за ваканциите, иди да даваш идеи на Бай Ставри от ЦСЗ кога да ти дава ваканция на тебе. Пролетната ваканция е една от 1 до 10 Април. Какви две ваканции те гонят? Едната ще е 3 другата 5, това ли...Аре бегай, че ако ми паднеш ще те пратя във ваканция 2 метра под земята.
2
0
 
3
 
! Отговори
Милен Илиев Минков преди 1 месец
Моля, да- остане, у- дома,.

Всяко- дете,...

И, студентско- лице,...

Нека- се- яви, на- изпит, само...
1
0
 
2
 
! Отговори
Милен Илиев Минков преди 1 месец
Днес- видях, купчина- камъни,.

До- джамията, на- гр София България...

И, докладвах- на, Столична- община....