Учениците от 7-ми и 12-ти клас най-дълго в клас

До края на седмицата ще се реши една или две пролетни ваканции
3 мар 2021 11:57, Ния Христова
22
Учениците от 7-ми и 12-ти клас най-дълго в клас
Снимка: БГНЕС
Седмокласниците и зрелостниците най-дълго време ще учат присъствено в училище. Причината е, че на тях им предстоят сериозни изпити. Това е заложено в новия график за ротация на учениците, който регламентира връщането на част от тях в класните стаи за още шест седмици, съощава в. Монитор.
 
Кои класове кога ще се завърнат в класните стаи зависи от това дали пролетната ваканция ще е една или ще са две. От 18 март, ако няма промяна във ваканциите, или от 22 март, ако има 4-дневна почивка до Великден, ще се редуват 3 от 8 випуска от 5 до 12 клас. Това обясни образователният министър Красимир Вълчев.
 
"Ако останем на този вариант, за 6 седмици ще зачести присъственото обучение на 7 и 12 клас. Те ще бъдат половината от времето присъствено в училище, а другите ще бъдат една трета от учебното време", обясни министърът.
 
"Ако има подобряване на ситуацията, техният брой може да се увеличи. В момента нямаме такова подобрение. Най-вероятно ще вземем решение със 7, 8 и 10 клас да продължим, тъй като в момента 12 клас за втори път се завърта в това редуване", каза той.
Още по темата
 
Десетокласниците ще се върнат в клас по новия график след 2 седмици обучение в електронна среда, тъй като те са в присъствено обучение до днес.
 
Вълчев посочи още, че до края на седмицата ще бъде взето решение дали ще има нов график на ваканциите. Ако бъде приет такъв, вместо от 3 до 12 април, учениците ще почиват 18 до 21 март и от 29 април до 9 май. Образователният министър уточни, че има аргументи „за” и „против” промяната. Тези, които са в подкрепа на разделянето на пролетната ваканция, смятат, че така се прави по-голяма почивка, тъй като ще се обхванат 5 и 7 май, които сега са учебни, отделно великденските празници, като така се дава възможност и за една по-малка ваканция в средата на март. Доводите „против”са, че решението се предлага в последния момент и много хора вече са си направили планове, които ще се наложи да променят. 
 
"Дори и да не могат да ги променят, родителите могат да заявят до 10 дни отсъствия на децата си", допълни Вълчев.

22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
5
 
22
 
! Отговори
. преди 1 месец
Крайно време е поне големите ученици да преминат на ДО! Дано вече не е прекалено късно!!
20
5
 
5
 
! Отговори
A 9 клас преди 1 месец
Какво става с 9 клас
19
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Защо малките училища преминаха на постоянно присъствено обучение, при положение, че в тези училища няма възможност да бъде осъществено хибридно обучение?? Моля министъра за отговор!
18
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Заболелите ежедневно се увеличават, новият щам е опасен за младите, а задължават децата да са в училищата? Гимназистите са самостоятелни и могат спокойно да учат онлайн, вместо да стоят накуп в една стая по 7 часа!! Има болни, никой не прави тестове!! Никаква логика няма в "мерките", на какво прилича всичко това??! Спрете да разболявате насила децата, учителите и родителите!
17
24
 
11
 
! Отговори
Г-н Министър, преди 1 месец
Г-н министър, а заведенията на ротационен принцип ли работят? Време е всички деца да се върнат на училище!
16
1
 
10
 
! Отговори
Аз преди 1 месец
Добре да го обмислят. Хората са си направили планове за пролетната ваканция. Ясно е че промяната се обмисля заради изборите, но стратегията не е добра защото хората от раздразнение ще гласуват срещу правителството...
15
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Самодостатъчна система.Училището в 21 век ще е като каруците с коне през 20 век.
14
17
 
20
 
! Отговори
Истината преди 1 месец
Още не са почнали да учат (Да ходят на училище) ,
И хоп...ваканция !
От година и два месеца нищо не са правили (освен някое друго напиване) .
Ой лай "обучението " е пълен провал .
Децата са тотално деградирали (откъм учение) .
А на учителите не им се работи и системата го позволява .
Спомнете си по тошово време колко пъти имаше грипни дървени и други измислени ваканций? При положение че зимата беше наистина свирепа и без да са обявявани *** кафяви и пембени кодове . И през войната са ходили
13
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Истината е че в 21 век училището става ненужно след като целият свят се събира в едно телефонче.Сори, но е така.
12
2
 
9
 
! Отговори
7 преди 1 месец
До Анонимен
Не,една учат -две отучват на купон!Иначе там са колективисти-никой не осъства!Повръща ми се от тази пародия!Добре ,че децата ми пораснаха , а внуците са в чужбина!Тук вече няма нищо свястно!И пак ли ще гласувате за тях ,начело с мутрата!?
11
0
 
14
 
! Отговори
6Гусин преди 1 месец
Гусин Министре, ти преди няколко месеца беше апологет на дистантното!Какво стана с тебе?Защо се преобърна на 180 градуса?Толкова много го хвалеше , а сега -обратно!Да си чувал за науката педагогика?Съмнявам се ! Но тези край теб също не са я чували пустата дидактика!Провалът на два випуска вече е пълен !Родители,отделяйте от хапкатаси , но пратете децата си а частни уроци , ако искате все пакнещо данаучат !Образованието е пълен крах!
10
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Пазарна икономика! За нуждите на капитализма е необходимо в колониите да има роби, които малко поназнайват чужди езици и това е. Ако хората са умни, няма да има потребление на скъпи и ненужни стоки.
9
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За съжаление ефекта от кръчмите ще видим след 10-15 дни. В момента се наслаждаваме на ефекта от моловете и присъственото обучение на учениците от горен курс.
Дерзайте
8
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Безмозъчник. Какво очаквате от него?
7
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тоя е зле, но на фона на всички останали държави ние направо сме цвете!
Лошото е че децата се демотивираха жестоко, а и вече ги хваща депресията! Зимата в студа по биваше, така или иначе не се излиза много, но сега вече се усеща жестоко това затваряне.
Истината е че никой не знае как да постъпи в такава ситуация. Но като гледам трагичното онлайн обучение на острова, фияското във Франция и тоталния провал в Италия и Испания, ние сме си ок!
6
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 3

Не са пили заради онлайн обучението. Коментарът на моя тинейджрър беше "ама родителите нали не си мислят сериозно, че в училище не се случват такива неща? Разликата е, че тогава родителите не знаят."
5
4
 
27
 
! Отговори
София преди 1 месец
423 души са настанени в интензивни отделения - почти двойно повече в сравнение с миналия месец, а министъра кълчи китки и обяснява как присъственото обучение няма нищо общо. Ситуацията от есента този път може и да ни се стори песен пред това, което ни очаква.
Адекватно в момента би било да останат присъствено единствено децата до 4 клас и то в разделени по 12-15 деца в класна стая, а останалите дистанционно до края на април за да се види как това ще се отрази на заболеваемостта.
4
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До: 2

Аз най-много съм му набрал на здравния министър!
Той забърка тоя качамак!
Мислих си че от предишния министър по-зле не може да бъде, като го изтъпаниха тоя се оказа че може!
3
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
То вече уйде коньо у барата, дето се вика, тоя чак сега се загрижил за седмокласниците!
Много зле станаха децата с това измислено онлайн обучение!
Пресен, но трагичен пример е с ученичките от Благоевград, които са решили че най-добре се учи материала онлайн с водка, уиски, енергийни напитки и други подобни субстанции.
В резултат от онлайн купона се е стигнало до интубация в Пирогов!
Изобщо не трябваше да има онлайн обучение, това е срам за нацията ни!
2
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Все още искам оставката на Вълчев. Като муха без глава се лута и не знае какво прави. Само е във вреда.