Дистанционно обучение във ВУЗ-овете - вече и изпити онлайн

Нова наредба ще регламентира как то да се провежда
3
Дистанционно обучение във ВУЗ-овете - вече и изпити онлайн
Снимка: flickr

Нова наредба ще регламентира дистанционното обучение във висшите училища, реши правителството.

Досега висшите училища можеха да организират дистанционна форма на обучение, както за придобиване на степен на висше образование, така и за повишаване на квалификацията на специалисти.

Промените дават възможност в дистанционна форма да се провежда и продължаващо и допълнително обучение. Регламентира се и възможността за дистанционно провеждане на семестриални и държавни изпити, както и видеоконферентна защита на дипломни работи.

Нов момент има и при оценяването в дистанционната форма на обучение за висшите училища. Те трябва да имат системи за идентификация на студентите и контрол на изпити и оценяване, системи за установяване на опити за плагиатство и съхраняване на изпитни данни и студентски работи в електронен архив поне за 5 години и др., съобщиха от правителствената пресслужба.

С друго решение правителството одобри Национална програма "Дигитална квалификация", по която в рамките на три години ще се обучават настоящи и бъдещи преподаватели по учебни дисциплини и учители по учебни предмети и модули, свързани с работата в дигитална среда, както и представители на бизнеса, които искат да започнат да преподават.

Целта е чрез допълнително обучение да се преквалифицират преподаватели по други дисциплини и да се обучат представители от практиката, за да могат да преподават дисциплини, свързани с ИКТ и дигитализацията в различните степени на образователната система.

Ще се обучат и учители по различни предмети в системата на средното образование, за да им се осигури възможност да се преквалифицират като учители по информатика и информационни технологии.

Предвижда се да бъдат обучени 1000 преподаватели. Бюджетът на програмата за тригодишен период е 2 000 000 лева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още по темата: Дигитално образование
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
3
 
4
 
! Отговори
Николов преди 3 години
Браво Борисов, браво Вълчев!!! Вие се оказахте големи революционери в образованието!!! Поредните 2 000 000, които ще бъдат "присвоени", а иначе какви специалисти ще излезнат от ВУЗ-овете не ми се мисли. После някой ще реве, че няма лекари, инженери, икономисти, архитекти.... Ама на Борисов и Цвета какво им пука... Затова ще слушаме крилати фрази от Парламента, че Пекин е във Виетнам. България удари дъното!!!
2
0
 
2
 
! Отговори
AI преди 3 години
Докато се обучават преподавателите, кой ще обучава учениците и студентите?
1
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трябва да намалят и таксите с 90 % защото сега са безбожни и пълнят ГЕРБ професори.