Класация на образованието: Първо място за Харвард, 551-во за СУ

Миналата година СУ "Св. Климент Охридски" е бил под номер 600
4 мар 2021 19:00,
43
Класация на образованието: Първо място за Харвард, 551-во за СУ
Снимка: БГНЕС

Масачузетският технологичен институт и Харвардският университет си поделят първото място в тазгодишната класация на световните университети, изготвена от специализирания в областта на висшето образование изследователски институт "Куакуарели Симъндс".

Двете американски висши учебни заведения са определени като най-силно представящите се университети, нареждайки се начело в 12 специалности.

Класацията на "Куакуарели Симъндс" предоставя независим сравнителен анализ за представянето на 13 883 университетски програми в 1440 университета, включващи 51 академични дисциплини и 5 широки факултетски области.

В 11-ото издание на класацията Софийският университет "Св. Климент Охридски" е на 551-о място, а Медицинският университет-София се нарежда на 601-а позиция. И двата български университета са отбелязали напредък в сравнение с миналата година, когато бяха поставени съответно на 600 и 650 място, пише БТА.

Русия и Китай са отчели своите най-добри представяния досега. Рекорден брой програми от китайския сектор на висшето образование са класирани сред първите 50, а от руския сектор рекорден брой департаменти са се наредили на първите 20 места.

Висшето образование във Великобритания продължава да поддържа силни позиции - 13 от 51 списъка по специалности се оглавяват от британски университети, като Оксфордският университет е начело на пет от тези 13.

Швейцарският федерален технологичен институт в Цюрих заема първо място сред университетите от континентална Европа, а висшето образование в Швейцария се нарежда на трета позиция в света.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
3
 
10
 
! Отговори
Краси преди 3 години
В РБ на 10 завършили средно образование/половината по милост/,се падат 15 места във ВУЗ-овете !
11
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И 1823-то място е много за този развъдник на визжизти.
10
5
 
5
 
! Отговори
6 преди 3 години
Питам се какво ви пречи, че има и някакви "имагинерни" специалности? Ми нека си ги завършват... после работодателите ги подреждат и всеки си намира мястото :)
9
6
 
12
 
! Отговори
Коментар преди 3 години
На 600 място ама всяка кифла и мутрафон с вишу и диплома!Нищо че все са с вишу Връзки с Обществеността,ПР,Социология,Философия и др. Подобни имагинерни специалности))
8
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Бай ХСкъпи Байо, да сравняваш футболен отбор с университет е като да сравняваш Бай Х със Спейс Х.Накратко - стой кротко, сел тако, маай пръжки с евтина бира и бъди щастлив, че си от Левски, а не от СУ - така си по-напред в класациите!
7
10
 
5
 
! Отговори
Си Дзинпин преди 3 години
Си Дзинпин слага край на великия рестарт в Давос,,Речта на Си Дзинпин убедително доказва, че голямото нулиране, насърчавано от Давос, няма шанс. Плановете за изграждане на нов робовладелски световен ред, който *** са възпитавали в продължение на десетилетия, рухнаха ,, *** СА ЕС И НА БОКО НОРОДО КУЛТУРИСТИТЕ ЧЕНГЕДЖИСТИТЕ И ПРОКУРОРИТЕ .
6
4
 
16
 
! Отговори
БПФ преди 3 години
До БПФВпрочем това е приликата между СУ и Калифорнийския - и тук професор бе уволнен, защото каза истината, известна за всички - за едни тъмнички субекти !!!
5
18
 
30
 
! Отговори
S преди 3 години
Най-голямата грешка,която младите могат да допуснат е да учат,живеят и работят в България.
4
5
 
34
 
! Отговори
БПФ преди 3 години
Калифорнийският присъства ли пак в топ 50, след като професор беше уволнен, защото отказал да пише високи оценки на тъмничките студенти, БЕЗ да ги изпитва? А оня университет, дето отказали да учат класическа литература, щото всички автори били бели? Тия класации отдавна са пълна пародия !!!
3
10
 
17
 
! Отговори
Бай Х преди 3 години
Ако направим съпоставка с ранглистата на УЕФА за клубни отбори, на първите три места са Байерн, Барселона и Реал Мадрид ... Левски е под номер 280, (а знаете какво представлява отбора в момента) Сега си представете какво е да си под номер 588 в ранглистата за университети.
2
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пернишкият на кое място е?
1
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дипломата показва че си учил, но не и че си се научил