Имаме добро онлайн обучение, но учителите прегарят

Това заяви Юлиян Петров от Синдикат "Образование"
33
Имаме добро онлайн обучение, но учителите прегарят
Снимка: БГНЕС

В момента имаме много добро онлайн обучение, но това струваше голямо прегаряне на учители и директори в системата. Това заяви пред БНР Юлиян Петров от Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа".

По думите му само увеличението на учителските заплати не е достатъчно. За да има привличане и задържане на млади преподаватели в училище, е необходимо да се разработи комплекс от инструменти. В момента в синдиката правят проучване колко млади учители са излезли от системата за последните пет години, когато е трябвало да бъдат интегрирани.

Относно предложението за втора категория труд за учителите Юлиян Петров посочи, че "дори преди 50 години учителят не е работил 4 часа", а по време на дистанционното обучение работните часове дневно стигали до 12 заради подготовката на преподавателите за работа в нова среда. "Извън 6-те часа, които трябва да вземе с учениците, учителят има още куп задължения", допълни той.

От Синдикат "Образование" смятат, че ако се приеме философията за подкрепа на учителите с комплекс от мерки, пари ще се намерят. Синдикалистите предлагат например след всеки 4 отработени години, петата да бъде използвана от учителя като платен отпуск и да се използва за рехабилитация.

По темата за премахването на националното външно оценяване след 4-ти клас Петров поясни, че у нас "учениците минават по някаква бърза писта между 1 и 4 клас" и каквото е да са усвоили от учебния материал, преминават в пети. "Това е голям дефицит, голяма загуба, голямо несъвършенство на началния етап в училище".

Юлиян Петров акцентира върху голямото натоварване на учениците и върху това, че каквото и да се говори за облекчаване на учебното съдържание, "това не се случва поради различни академични влияния". "Малко прекаляваме с обема знания", посочи още Петров.

Според него кризата с коронавируса през последната година ако не е генерирала конкретно нови идеи за образователни политики, то е катализирала някои от старите.


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
1
 
3
 
! Отговори
Учител преди 1 месец
Прегрели или не, учителите, които имат желание, работят. Тези искания не са на учителите, а на синдикатите(с които се гордея, че нямам нищо общо) и целта им да насъскат обществото срещу нас е на 99% изпълнена. Да ни е честита поредната успешна манипулация!!!
28
0
 
2
 
! Отговори
Един учител преди 1 месец
Е ,статията постигна ефекта си - извержения срещу учителите ,още една тухла в стената "Разделяй и владей".
Колко от плюещите графомани тук работят работата на учителя?
Колко имат представа за спецификата ѝ?
Давате ли си сметка, уважаеми коментиращи,че учителите са жертва на системата ,и на цирка с " обучението в електронна среда" наравно с вашите деца- учениците ,мм??
.. А за дейността на " синдикатите" - по- добре да замълчим - ялови напъни,куп купешки думи - и толкоз...
27
0
 
1
 
! Отговори
Сервитьорката на бор преди 1 месец
Изискания за сервитьорка: владеене на английски, компютърна грамотност.А за учители???
26
1
 
1
 
! Отговори
Майка преди 1 месец
Ще им дават пари и за пижами.
25
1
 
1
 
! Отговори
Бебе преди 1 месец
Че те не са научени да работят.5, 6 часа по 45 мин.на ден с малки и големи междучасия с прочетети си урока сами или контролна с по три почивни дни през седмицата и много частни уроци с цена от 15 до максимума не го знам лв.Пожелавам им един ден да ги лекува някой от тяхните ученици
24
1
 
2
 
! Отговори
Димитър преди 1 месец
Вие сериозно ли? Ами медицинския персонал , полицаите и дори касиеркете в супермакетите.Всичси са с удължено работно време с.много контаки и по ниски заплати.Учителите не са ходили на работа повече от година но ще гласуват за Б.Б.Схемата е следната избираш бранш с най голям брой служители правиш ги с големи заплати работейки по пижами и осигурявайки неграмотни и необразовани деца .Партията печели от всякъде.
23
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ами и аз прегарям на моята работа и се притеснявам и имам стрес. Ама на кого да се оплача? Имам свободата да напусна и да си намеря по-добра работа.
22
1
 
5
 
! Отговори
SS преди 1 месец
да де, ама вече даскалите стават прекалено нахални! Явно, скоро ще искат да се барат и държавни служители, и да им плащаме осигуровките...
Ами нещата са много прости: който не е доволен от 2500 лв заплата - да напусне и да стане нещо друго! А не да иска, да иска, и пак да иска непрестанно.
А това, което дава да е неконтролируемо, с неясен резултат и със съмнителна полза
21
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А родителите питате ли ги какво им е? На учителите ще им е добре вкъщи и да си вземат заплатките, а родителите? Нали се сещате, че детето като е вкъщи, родителя няма как да иде на работа, а?
20
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Дистанционното обучение все едно го няма. Всичко е само един голям тормоз с домашни които родителите трябва да пишат, заради самозабравилите се учители, всеки от който се има за най важен! Кръгла нула и отбиван на номер. По-добре спрете това самоубийство!
19
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В нашето училище онлайн обучението е на страхотно ниво. Учи се качествено! Зависи от всички в процеса, не само от едните или другите!
18
1
 
21
 
! Отговори
реалнафантазия преди 1 месец
Много хора казват ”ама това не сме го учили.” Целта на училището е да научи децата да учат. Това означава, че този процес продължава през целият им живот.
Добрите ученици учат независимо каква е системата. Тях нищо не може да ги спре.
А знаем в България какво представлява масовото образование... и тази година е загубена. Функционалната неграмотност сред учениците ще нараства. :)
17
3
 
5
 
! Отговори
Глупости преди 1 месец
Къде са онлайн програмите специализирани за обучение /учениците да разполагат с тях/ по природни науки-напр. големи и специфични формули по органична химия, напр. как да направиш чертеж по раздел оптика по физика или чертеж и решение по геометрия.Или пишат на листове и после гледат да го докарат на фокус на камерата на компа или телефона-какво се е видяло няма значение ,да се отчита дейност. Супер "дигитално". ТОТАЛЕН УЖАСЕ!!!!!
16
3
 
3
 
! Отговори
Иван преди 1 месец
Спокойно, резултатите от матурите вече са обработени. Благодарение на онлайн обучението резултатите са по високи от предходните години.
15
5
 
6
 
! Отговори
Майка преди 1 месец
При малките горе- долу вървеше.Цяла армия баби, дядовци и родители доучваха с хартиените учебници.От 5 клас нагоре ,особено гимназиите- пълен хаос. В елитните училища тук-там може нещо да работеше, но в останалите ,особено в малките градове има по 5-6 деца от време на време в клас.Пълен провал , по-добре да имаше нулева година.
14
6
 
7
 
! Отговори
Елитна гимназия преди 1 месец
Моля?!Вие нормални сте?! Пълен провал ,тотален.Да имаш компютър и добър нет/това не винаги е налично/ не означава добро онлайн учене.Учителите масово са тотално изостанали от дигиталните технологии /не ги виня, възрастни са/, нямат стил за онлайн преподаване, няма адаптирана програма-напр. химия ,геометрия, физика-как се пишат сложните формули и чертежи-пишат на лист и го докарват на фокус пред камерата?!Масово ги няма в час- учители или ученици.Ужас -резултатите ще са пак стъкмистика.
13
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Стига сте пищяли бе, как на нашият клас всички микрофони рабатят как нашета госпожа се справя. Децата си имаха всички часове по 40м.Без забележка сме към госпожата. Вършиси работата и отгоре даже всеки ден им проверява и домашните. Какво искате повече като има желание става всичко
12
11
 
8
 
! Отговори
Родител преди 1 месец
Половината часове въобще не се провеждат. Другите са с намалено време. На учителите или микрофонът не им работи, или нямат интернет, или ток! По математика са на половината на учебника все още! Онлайн става но макс. за 1 месец. Нито учителите, нито децата са виновни за това.Тази година е напълно изгубена!!!!!
11
4
 
3
 
! Отговори
Запознат преди 1 месец
Когато Демократична България говори за дигитализация, модернизация още от 2018 всички се смееха. Сега резултатът е налице. Сега ДБ пак залага в програмата си ударна модернизация и дигитализация и вие пак не гласувайте, а после че чудете защо всичко е един хаос в тая държава!
10
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Спрете със спора за онлайн обучението! Истината е че е стотици пъти по-добро отколкото в други държави, визирам Англия, Франция и Италия. И да, има проблем в малките селца, но не е толкова драстичен. Вероятно в някои общности е много драстичен, но не навсякъде! Децата се справят, учителите също.
Сега, когато са ротационно тежестта е в/у учитилите-2 часа присъствено, после онлайн, после пак присъствено, зависят от училищния нет, около тях е шумно. Най-добре ще е от 5до 12 да са онлайн!