Млади преподаватели в университетите на местата на стари

Промените ще струват 4 млн. лв. на държавния бюджет
23 мар 2021 08:20, Петя Славова
21
Млади преподаватели в университетите на местата на стари
Снимка: БГНЕС

Ще бъдат освободени места за млади преподаватели в университетите като за тях ще бъдат отпуснати 4 млн. лв от държавния бюджет. Средствата ще бъдат за компенсации на около 1000 служители в 33 вуза, чиито трудови взаимоотношения ще бъдат прекратени заради промяна в структурата,съобщава "Монитор".

Парите ще бъдат отпуснати по новата национална програма на образователното министерство "Оптимизиране на вътрешната структура на академичния състав в държавните висши училища". Реализацията й е необходима поради продължаващи демографски промени в страната, стремежа за повишаване ефективността на разходите на институциите, големия дял на академичния състав в системата на висшето образование в предпенсионна възраст. "В държавните висши училища продължават да бъдат ангажирани членове на научно-преподавателския състав на възраст над 65 години, които реализират определен хорариум и по този начин не се дава възможност на по-младите членове на академичния състав да получат съответно натоварване в аудиторна заетост и възможност за развитие", пише в доклада към проекта.

Промените в учебния процес и по-малкото студенти през последните години също са причина за преструктуриране и намаляване на работещите във вузовете. "Процесът, свързан с преподавателския състав, достига обезпокоителни показатели и може да се сравни по своята същност и последици с демографския срив в страната и намаляващия брой студенти", се посочва в доклада. Дигитализацията в учебния процес и намаляването на времето на присъствено обучение, нарастването на достъпната онлайн информация налагат промяна на методите на обучение.

"От традиционните лекции и учебници, написани на хартия, все повече трябва да се ориентираме към on-line конферентни разговори и web базирани ресурси. Подобряването на качеството на образованието е неразривно свързано с внедряването в учебния процес на съвременните информационни технологии. Това ще позволи, отчитайки непрекъснато намалявания хорариум на повечето учебни дисциплини, да се върви по пътя на оптимизацията на учебното съдържание с внасяне на елементи на научно търсене и научни изследвания от страна на студентите", пише още в доклада. Така с намаляването на хорариума на лекциите и упражненията на два различни курса ще могат да се водят от един и същи преподавател.

Очакваният ефект от приемането на националната програма е повишено качество на образованието, реализиращо се чрез поставяне на висшите училища в реална конкурентна среда на национално и международно равнище и стимулиране на професионалната мотивация на по-младия академичен състав.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
5
 
5
 
! Отговори
АЙДЕ, СЕГА: преди 3 години
... ДА ДУНДУРКАМЕ СИНОДАЛНИТЕ СТАРЦИ ДОКАТО ПУКНАТ, ЩОТО ВСЕ СА РОДНИНИ НА БКП/ДС, И ПАРТИЯТА ДА ИМ ОСИГУРЯВАБЕЗПЛАТНИ ПАМПЕРСИ , КАТО НА АБПФК!!!А, МЛАДИТЕ, ДА ФАЩАТ ЧУЖБИНА ТА.... ХАХАХААА Я, СТИГА ПАРТИЙНИ ТЪПИЗМИ!!!!В МЛАДИТЕ Е ИСТИНАТА!!!!!!!!!ДЪРТАЦИТЕ---В ПЕНСИЯ!!!
17
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
След 1989 година най-голямите некадърници казваха, че не са се издигнали, защото не били партийни членове. Сега пак същото. Който е млад и е кадърен, се издига, който е некадърен твърди, че по-възрастните (можещите и знаещите), му пречели.
16
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мутренска му работа. Делят хората на млади и стари, без да се отчита кой е можещ и кой неможещ.
15
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Можещите НЕ ОЦЕЛЯВАТ в България и имат по-голям шанс в чужбина. Тук се радват на кариерно развитие подмазвачите и послушковците.
14
1
 
4
 
! Отговори
Верваме преди 3 години
Идат избори ... и после пак същите
13
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Така е, работят 75 годишни преподаватели, които едва включват компютрите и не са имали даже една сериозна статия през годините! Но, това са връзкарите, които с реформи няма как да ги мръднете. До 89г. бяха партийни секретари, сега се въртят на колкото градуси е необходимо със силните на ден!
12
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Продължава разсипването на висшето образование в България. А някои се мислиха, че покрай пандемията ще се кротнат. Възрастта няма значение за добрия университетски преподавател. Обикновено дори е плюс. Справка - университетите по света.
11
4
 
11
 
! Отговори
? преди 3 години
65 годишни - 67 годишни.Университетите и Академиите да си гласували вътрешен правилник да няма пенсионирани до 70г.За какво качество и иновации в образованието говорим. Старите отстъпват място само на роднини.
10
6
 
15
 
! Отговори
Гражданин преди 3 години
Очаквало се повишаване качеството на образованието?!? Не знам как и какво се очаква, но след 30 години реформи и очаквания, днес в България има неграмотни хора, а образованието е под всякаква критика. Онези, които могат да мислят, да анализират и т.н., са получили образованието си до 1990г. Младостта е хубаво нещо, но без опита на старите, е нищо. унищожаването му.
9
0
 
29
 
! Отговори
ДРЪН преди 3 години
ДРЪН, та пляс. Няма стари и млади. Има знаещи/можещи и незнаещи/неможещи.
8
9
 
16
 
! Отговори
гост преди 3 години
Млади лапачи, на мястото на старите лапачи?
7
6
 
22
 
! Отговори
8 преди 3 години
е най - накрая се светнахте. в университетите е пълно с престарели професори от соца, които стоят на хранилката с високи заплати и пенсии защото нямало достатъчно хабилитирани лица. Предлагам да се отстранят и всички преподаватели които са участвали или участват в политиката, нека не мътят главите на децата.
6
5
 
19
 
! Отговори
123 преди 3 години
До Анонимен 1Ох, ако знаеш пък как назначават младите и с какви знания са, ум ще ти зайде. При тях няма мисъл за наука, а само как да растат в йерархията за повече пари. Естествено, че има и такива, които се вълнуват от науката, но те са малко. Парата е определяща.
5
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Браво. Адмирирам това. Не само за преподавателите.Пенсионера трябва да бъде принуден да избира: или пенсия , или на заплата. Иначе подбиват цените
4
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не ви ли е ясно драги "кадровици" че он-лайн обучението един вид полуобучение. Измишльотина родена от епидемията. Епидемията е "родена" от празноглавието на политиците. Политиците са продукт на празноглавието на избирателите. Сега идват изборите. Изберете си същите политици. Аз съм отвратен и няма да гласувам. Спасявам се поединично.
3
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А пенсионираните ченгесари, дето шеста година вече са на тавана на пенсията, с голяма заплата и куп други привилегии. Тези милиционерски нафталини кога ще се разкарат от хранилката?
2
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Преди 15 години на един директор в БАН му казах, че вместо вендинг машина за кафе е по-добре да инсталира такава за памперси. Той ми каза, че не ме е чул. Малко късно сте се сетили. Повечето, които познавам или заминаха в чужбина или са в частния бизнес.
1
10
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И какво общо има възрастта тука? Верно,герберите си нямат идея, що е то да се обучаваш в университет, но това си чиста проба възрастова дискриминация.