Кабинетът одобри 6 национални програми за образование

Едната е свързана с патриотичното възпитание
19
Кабинетът одобри 6 национални програми за образование
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Министерският съвет одобри още 6 национални програми, които изпълняват основни приоритети за повишаване качеството и достъпа до образование, за допълнителна личностна подкрепа за всяко дете и за развитие на образованието зад граница, съобщиха от правителствената пресслужба.

През тази година е заложена нова програма за професионалното образование и обучение с бюджет от 2,6 млн. лева. Чрез нея ще се финансира закупуване на оборудване на специализирани учебни кабинети, ремонти и обзавеждане, ще бъдат закупени учебни видеофилми и софтуер. Предвиждат се и средства за транспорт за провеждане на училищни практики в реална работна среда. Предвидени са обучения за учители, разработване 10 електронни помагала по специални предмети, както и изготвяне на учебни програми национални изпитни програми за професионално образование и обучение.

Още по темата

Националната програма „Обучение за ИТ кариера" е надградена с нов модул и ще се изпълнява с наименование „Обучение за ИТ умения и кариера". През тази година е заложено разработване й осъвременяване на учебно съдържание за учебен предмет или модул в сферата на ИТ, цифровите и високите технологии. Ще се организират и обучения на ученици - учебни практики, участие в проекти на фирми, стажове и летни академии. Чрез програмата вече няколко години успешно се осигурява обучение по програмиране на ученици от цялата страна за придобиване на професионална квалификация по професия „Приложен програмист".

Националната програма „Роден език и култура зад граница" с бюджет от 2 108 000 лв. подкрепя проекти, свързани с подпомагане на обучението по български език и литература, по история и по география на България за децата от предучилищна възраст и за учениците от I до XII клас, както и на обучението на учители от българските неделни училища в чужбина. Предвижда се създаване на електронна база данни с тестови задачи по български език. Получилите сертификат за владеене на езика ще имат възможност да продължат образованието и обучението си в училища в България при завръщане в родината. Ще се подкрепят проекти за партньорства между неделни училища в чужбина и училища в страната ни, както и обмен на училищни практики и обогатяване на знанията по български език, история и география на България на учениците от българските неделни училища. По тази програма ще бъдат създадени условия за стопанисване на къщата на Христо Ботев в село Задунаевка, Украйна, както и за популяризиране на делото и връзката на Ботев с бесарабските българи. Планирано е къщата да бъде превърната в образователен център, в който ще се обучават децата от българските неделни училища в
Украйна.

За поредна година по програмата „Без свободен час" ще се изплащат възнаграждения на учители в училища и детски градини, които заместват свои колеги в отпуск, като има и отделен модул за педагогически специалисти, които провеждат обучение от разстояние от домовете си. 37 лв. с включени дължими осигуровки ще се изплащат за компенсиране на разходи за консумативи при обучение от разстояние в условията на епидемии, пандемии, енергийни кризи, въведено извънредно положение или други случаи на преустановен присъствен образователен процес. По програмата за един учебен/астрономически час на училището, ЦСОП или на детската градина се възстановяват до 10.50 лв., което включва и дължими осигуровки за учител, когато замества в училище и детска градина в населеното място, в което е регистриран по настоящ адрес. 12.50 лв. лекторски се изплащат, когато учител замества в друго населено място.

По програма „Предоставяне на съвременни условия за подкрепа за личностно развитие на децата и учениците в институции в системата на предучилищното и училищното образование" ще се финансира създаването на съвременни кабинети за работа на децата и учениците в различни направления - науки, технологии, изкуства, спорт, като целта е постигане на ефективен образователен процес в центровете за подкрепа за личностно развитие. Ще се финансира закупуване на съвременно и модерно обзавеждане на помещения за занимания по интереси и за материали.

Нова програма е свързана с патриотичното възпитание - за изследване на историческото минало на българската армия, която е ориентирана към патриотичното възпитание и гражданското образование на учениците. Дейностите ще се изпълняват съвместно с Министерството на отбраната.


19
Още от София
София спечели проект за ремонт на три училища с пари от Европа
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Параграф 22- Държавата дава постоянно, допълнително пари на учителите, за да преподават на учениците. Учителите така преподават, че учениците нищо не разбират и се налага родителите да плащат, пак на тия учители, допълнителни пари за частни уроци! Е, какъв е смисъла държавата да дава пари на училищата. Нека дават парите на родителите и те да плащат за необходимите им учители!
17
3
 
8
 
! Отговори
7 преди 3 седмици
Не виждам най-важните програми - за съвременна квалификация на учителите ,защото както е казал още Вазов"Училище се гради не с камъни ,а с учители!"Не виждам програма за личностните отношения в класа между учениците и с учителя за изграждане на колектив , защото те не са нито механичен сбор, нито стадо!Не виждам програма за строителство на физкултурни салони и спортни площадки,за екологично възпитание в новата "Зелена Европа"и т.
16
1
 
11
 
! Отговори
6 преди 3 седмици
Нещо много се разработиха гербавите преди изборите!Да вземат да научат учениците поне на елементарна етика-да отстъпват място на възрастни в автобуса , да се извиняват ,да казват благодаря , да си пускат хартийките в кошчетата, да не наглеят защото и един лев не са изкарали още, да имат занимания и по трудови физически навици, да се научат да сготвят пона супа и едно ядене, да перат и чистят /прислужниците в училище да се освободят и те да си почистват ,както е в Германия и Япония/,момчетата д
15
1
 
6
 
! Отговори
Пижо преди 3 седмици
Каква наглост! Патриотично възпитание ще въвежда партията, която премахна целият период на турското робство, всички въстания, завери, български патриоти! Партията, която изчерпа този период с лаконичното: "Българи и турци живели заедно."
Съд и затвор за корумпираната мутренска мафия, за крадците, некадърниците и националните предатели от ГЕРБ!
14
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
тия гербавите са големи наглеци и лъжци
точно преди изборите какво ли не обещахах
ама народа си го заслужава да го будалкат - хак му е
13
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Какви 37 лв?? Например в Плевен в "елитното"у-ще Вазов такива пари директора не им дава. С тях смени плочките на тротоарите, а те са на общината. Само за да не даде на учителите парите. Не може да ги гледа!.Колко трябва да ги мрази , за да не и дава парите. Целия град го говори, че редовно не им плаща всички пари. Все нещо не били направили както трябва и им реже от парите.
12
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До 4
Ами защото парите са в ръцете на директорите.Знаете ли за какво крадене става въпрос???
11
0
 
8
 
! Отговори
мак преди 3 седмици
До родител. Ми, не ги е срам и това не им беше приоритет, това не са магистрали, нито ново нс, нито метро, все големи и забележими неща. И да споменем болници като развалини, и те са на заден план.
10
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
А кой ще им ги изпълнява след 4.04?
9
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
В РОМСКИТЕ УЧИЛИЩА В БЪЛГАРИЯ ВЕЧЕ Е ДОСТАТЪЧНО ДА СИ КАЖЕШ ИМЕТО И ДИРЕКТНО ОТИВАШ В 7 КЛАС!
8
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Добронамерен
ето как се провежда изпит за завършване на 5 клас в едно от многобройните ромски училища в страната:как се казваш?асен!браво!петица стига ли ти?да!окей чао!
7
0
 
9
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 седмици
Значи досега е било ИТ кариера без умения...
6
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Кабинетът да се включи в някоя от тия програми, има нужда !
5
1
 
15
 
! Отговори
Добронамерен преди 3 седмици
Деца няма в БГ, те програми спускат...:)
4
1
 
21
 
! Отговори
родител преди 3 седмици
При толкова пари, дето се наляха последните години в образованието, защо има все още училища, които приличат на казарми ? Не ви ли е срам да има училища с олющена мазилка в стаи и коридори , с вонящи тоалетни и кабинети в стил 60-те ?
3
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Датой Боко тиквата е символ на науката.
2
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Махнете мръсните си ръчища от образованието! Без друго тотално го разсипахте, особено последата година! Престъпление е да го докосвате вече дори! Та вие го сравнихте със земята!
1
2
 
17
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 3 седмици
ТЕ ПАРИ ЗА НИЩО ГИ НЯМАТ