ЮНЕСКО: Затварянето на училищата може да доведе до катастрофа!

Децата не могат да придобият основни умения
27 мар 2021 13:47, Петя Славова
35
ЮНЕСКО: Затварянето на училищата може да доведе до катастрофа!
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

ЮНЕСКО предупреди, че нови 20 процента от ученици по света през 2020 г. не са придобили основните умения за четене, очаквани за възрастта им поради частичното затваряне на училищата по време на пандемията.

"Броят на децата с проблеми с четенето се е увеличил със 100 милиона, достигайки 584 милиона през миналата година, което е увеличение с повече от 20 процента, което неутрализира напредъка, постигнат през последните две десетилетия", се казва в подробен доклад на ЮНЕСКО, в който се говори за "катастрофа на поколение".

Този ключов показател измерва способността за четене на децата във втори и трети клас на началното училище всяка година, което е основно знание, което, ако не е солидно, може да попречи на образованието на учениците в дългосрочен план, предава БГНЕС.

ЮНЕСКО се опасява, че ще последва десетилетие на прекъсване поради пандемията, и призова за извънредни усилия, като въвеждане на курсове и стратегии за компенсиране на този недостиг.

"Образованието трябва да бъде приоритет в мерките, предприети заради здравна криза и в плановете за възстановяване. Международното сътрудничество трябва да бъде мобилизирано, за да се спази основното право на образование и да се осигури приемственост в обучението", заяви генералният директор на ЮНЕСКО Одри Азуле преди международната среща на министрите на образованието в понеделник.

В доклада се посочва, че 65% от правителствата на страните с ниски доходи са намалили финансирането за образование, в сравнение с 35% от страните с високи доходи.

„Загубите от учене“ ще бъдат най-високи в Латинска Америка и Карибите и в Централна и Южна Азия.

Училищата са напълно затворени в около 30 страни, включително Мексико, Унгария и Саудитска Арабия. Образователните институции са напълно отворени в около половината свят (107), главно в Африка, Азия и Европа.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
8
 
! Отговори
Били Спасителят преди 3 години
До До 3Да, сериозно. Всъщност децата, както всички нормални хора търсят подкрепяща среда и хора, които ги разбират. Никое дете с нормално развитие не ограничава представата си за себе си като за "дете". Това е условност, която върастните са приели, но не присъства в набора на себеосъзнаване в децата, докато не им бъде вменена. Затова свободно общуват с всякакви хора. Ако Вашето малко дете предпочита среда на деца пред общуването с Вас това е защото не чувства разбиране и взаимност от Вас.
27
1
 
5
 
! Отговори
до 29 преди 3 години
И що не може да си напише името? Това трябва да може да го прави преди да е тръгнало на училище, както и да чете. Май едни родители са си проспали задълженията. Много е лесно да пафкаме цигарка в кафето или парка, докато *** пие вода от локвата, щото вездесъщата му майка си гледа само в телефона и нищо не я интересува.
26
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Спокойно! ЮНЕСКО може да не се шашкат. То вече доведе. Елате, вижте - втори клас деца не могат да си напишат името.
25
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Асоциализацията води до катастрофални увреждания на психиката. Децата жадуват да бъдат в среда на деца. Не си ли наблюдавал дете , което гледа група от хора , сред които има дете...._________За асоциализацията сте прав.Но, извън часовете, детето ми си играе със съседчетата, с които е и в училище. Тоест, същия риск. И така е социализирано!
24
7
 
12
 
! Отговори
Bili преди 3 години
Ясно е че това е катастрофа, както е и ясно че умишлено бе предизвикана от координирани действия на всички правителства.Сега да видим как тази глобалистка организация юнеско ще се притече на помощ и ще извади от шапката "решение" на проблема с децата.
23
11
 
11
 
! Отговори
До 3 преди 3 години
Ти сериозно ли говориш? Асоциализацията води до катастрофални увреждания на психиката. Децата жадуват да бъдат в среда на деца. Не си ли наблюдавал дете , което гледа група от хора , сред които има дете. Към кого ще насочи интереса си - не към възрастните, разбира се. Не само ще насочи интереса си, но и ще търси контакт с него, а не с баби, дядовци, лели, чичовци.
22
16
 
5
 
! Отговори
Demonaz преди 3 години
Е,нали ще спасяваме пенсиите дето са с три маски. Децата са виновни сигурно,че старците си отиват. Смях,смях. Оставете децата да имат детство. Старците с орлите ли ще живеят.
21
4
 
8
 
! Отговори
Чичи преди 3 години
Катастрофата е налице и тя не е в училището-загинали хора, инвалидизирани такива, разделени семейства, страх да отидеш при по - възрастен роднина, безработица !
20
1
 
17
 
! Отговори
Юнеско преди 3 години
Ако не пуснете децата на училище скоро, заразата ще изчезне! Това ще нанесе огромни загуби за фармацевтичната мафия!
19
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
АА да му мислят политиците(фашистите) и страхливите овчици... Ако ще да е края на света заради тия мръсни пари някой да забогатява...
18
1
 
5
 
! Отговори
практиката преди 3 години
На всяка редичка в класната стая си имаше по един доносчик като страничен съдия
17
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ДжонНима ученето не се превърна в развлечение за децата?През соца учителите ни обискираха и изземваха всичко излишно в полза на училището!В паралелките се внедряваха безпризорни деца и разваляха цели класове.Но за децата на шумарите си имаше елитни езикови училища и преподаватели!...
16
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Така е: Някои неща не се научават само като гледаш на лаптопа как г-жа Едикояси се натиска пред камерите и после ти казва : "Прочетете 12ти урок , за днес довиждане "___________Подайте оплакване до директора, РУО и т.н.Нашите във 2 клас карат съвсем истински часове, но на камера.Имате право на добро обучение!
15
4
 
27
 
! Отговори
Юнеско Такев преди 3 години
Пускането на детски и училища - сигурен знак, че предстои ново затваряне. Играхме го на есен, видяхме го и сега, пролетта. Защото едно е да вкараш 30 деца в една стая за цял ден, а друго да отвориш огромен мол. Това беше ясно, но натиска на родители, които не искат да гледат собствените си деца надделя. Моите деца аз съм ги научил да четат и да смятат, приятно ми е с тях. Сутрин им правя закуска, давам им задачите, а аз отивам да работя в другата стая. А бразилците остават неграмотни и в училище
14
19
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
училищата и големите магазини трябва да се отворят.Затворени да останат само заведенията, театрите и фитнесите и кината.Стига са ни тероризирали заведенията
13
4
 
6
 
! Отговори
папагали и доносчици преди 3 години
До Анонимен На това ни учеха комунистите ! Взаимно да се обаждаме и докладваме!
12
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До: Сега ли го разбрахте "Децата не могат да придобият основни умения "По долните нека да ми обяснят как учениците от професионалните гимназии придобиват умения без да ходят на училище?Автомонтьор. Шофьор. Ел.техник. Готвачи. Строителни специалисти. Финна механика и оптика. Заварчици.....да не говорим Хирурзи!Не всички на този свят са "Хоум офис "Не съм ли прав. А?--------------------------------Не сте прав! Не сте чел и статията.Основни умения за четене! 2-3 клас. Заварчици? Хирурзи?
11
6
 
12
 
! Отговори
Сега ли го разбрахте преди 3 години
"Децата не могат да придобият основни умения "По долните нека да ми обяснят как учениците от професионалните гимназии придобиват умения без да ходят на училище ?Автомонтьор. Шофьор. Ел.техник. Готвачи. Шивачки. Строителни специалисти. Финна механика и оптика. Стругари. Заварчици.....да не говорим Хирурзи !И да . Не всички на този свят са "Хоум офис " и учителите също нямат работа в къщи !Не съм ли прав. А ?
10
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
тази държава и без това е взела дала. голяма работа.
9
1
 
18
 
! Отговори
!!! преди 3 години
Хайде стига глупости... ако родителите на тези деца не могат да четат, ОК, разбирам. Но аз самият съм бил научен да чета преди училище от родителите ми. Чак "катастрофи" обявяват...