В пандемия университети привличат студенти онлайн

Вместо традиционните начини, срещите - в YouTube и Facebook
9 апр 2021 10:53, Петя Славова
8
В пандемия университети привличат студенти онлайн
Снимка: БГНЕС

Дигитални дни на отворените врати ще привличат кандидат-студенти в условията на пандемия. Срещи в YouTube и Facebook и уебинари заместиха традиционните посещения на университетите на място, в училищата или на гимназистите в отделните факултети, съобщава "Монитор".

Онлайн дните на отворените врати дават същите възможности като присъствените. Кандидат-студените могат да се запознаят с различните факултети и специалности, базата и лабораториите, в които ще се обучават, възможностите за реализация, след като завършат, както и да получат отговор на допълнителни си въпроси.

Техническият университет – София, ще привлича в специално организирано студио, което ще излъчва в YouTube канала на вуза и във Facebook. Онлайн срещите ще бъдат всеки четвъртък от 14.30 до 16.30 в периода от 11 февруари до 22 април. Ще се представят бакалавърските специалности, които 14-те факултета предлагат. По време на представянето на Факултета по електронна техника и технологии в YouTube бяха показани и въпросите на две гимназии, които се интересуват от ТУ - София. Зрелостниците на ТУЕС и ПГЕ "Джон Атанасов" имаха възможност да питат за подробностите, които ги интересуват. Ще има ли промяна в балообразуващите оценки тази година, какви са таксите за изпитите и специалностите  какво е предимството на вуза пред останалите, може ли следването да се съчетава с работа, какви преференции получават при кандидатстването с диплома от "Джон Атанасов". Учителката им пък пита за материалната база за практически упражнения. Завършващите ТУЕС се интересуваха от магистърски програми, както и от разликите в учебните програми по специалности "Електроника" и "Автомобилна електроника". Доколко е застъпено програмирането в тези специалности, какви практически занимания ще се провеждат четирите години, ще има ли дисциплини, които ще се водят от хора в бранша, бяха другите въпроси.

Тази година ХТМУ пък стартира кандидатстудентската си кампания с уебинари на тема "Защо да избера инженерно образование в ХТМУ". На 2 април университетът проведе и онлайн Ден на отворените врати. В рамките на час и половина във фейсбук страницата на университета кандидат-студентите имаха възможност да се запознаят със специалностите в различните факултети с помощта на презентации и видеопослания на представители на катедрите, които споделяха какво ще се изучава и в какви лаборатории ще работят бъдещите студенти. Включилите се в онлайн Деня на отворените врати чуха и мнението на настоящи студенти, които споделяха впечатлението си и предимствата от обучението във вуза. В началото на седмицата от ХТМУ стартираха и нова поредица във Фейсбук, в която с помощта на видеа представят различните лаборатории и катедри в университета.

Кратки видеа с част от специалностите в Русенския университет "Ангел Кънчев” също могат да бъдат намерени в Youtube канала на вуза. В тях кандидатите могат да чуят мнението на реализиралите се кадри, в какви лаборатории имат възможност да работят, каква подготовка ще получат по време на следването си, къде и на какви позиции биха могли да работят след това.

На 20 април от 10.30 часа катедра "Икономика и управление на строителството" при ИУ – Варна, ще презентира магистърските си специалности "Строително предприемачество и недвижима собственост" и "Управление на проекти". Участието в срещата ще става с помощта на Google Meet или YouTube канала на ИУ – Варна. Ще бъдат представени възможностите за реализация и предизвикателствата пред професиите консултант по строителство, консултант недвижими имоти, оценител на недвижими имоти, фасилити мениджър, ръководител проект, експерт по програми и проекти. Техническият университет – Варна, пък още от миналата година е качил видеа в YouTube канала си, с които да привлича кандидат-студенти. В тях посочват седем причини да изберат вуза, показват и част от учебната база.

Кариерен консултант съветва за избора на специалност в Тракийския

Тракийският университет също организира виртуален Ден на отворените врати в Google meet. На 9 април между 14.30 и 18.30 кандидат-студентите могат да проследят 4 различни панела. Първо преподаватели и студенти ще представят вуза, програмата "Еразъм +", ще могат да се задават и въпроси. Те ще запознаят с живота в университета – какви са възможностите за настаняване в общежития и квартири, както и клубовете по интереси. Кандидатите ще получат консултация относно избора на най-подходящата специалност от консултанта с дългогодишен опит в кариерното ориентиране доц. д-р Венета Узунова. Накрая ще могат да се запознаят и със специалностите в отделните факултети. Медицинският колеж към ТрУ пък е представил и в кратки видеа в YouTube специалностите, по които могат да се обучават бъдещите студенти. В тях те ще научат какви познания ще придобият в курса на обучение, ще чуят коя е най-интересната част от следването според студентите, къде могат да се реализират след дипломирането си.

Шуменският университет демонстрира химически опити на учениците

Факултетът по природни науки в Шуменския университет "Епископ Константин Преславски" планира да проведе Ден на отворените врати на 12 април. Проявата ще е онлайн, в платформата Google meet, обясни деканът проф. Цветеслава Иванова. Всяка от катедрите във факултета ще подготви презентация и ще заснеме предварително клипове с атрактивни опити и демонстрации по химия, физика и астрономия, биология, география, ботаника и зоология.

Поканата ще бъде изпратена до училищата в Шумен с възможност да изберат по кое време на деня ще се включат – преди или след обяд. Вече са проявили интерес от Профилираната природо-математическа гимназия "Нанчо Попович" и СУ "Сава Доброплодни" в Шумен. Освен това Факултетът по природни науки има намерение да обяви целия юни за Месец на отворените врати и да покани училища от региона да заявят участие. Те ще са на открито – в Центъра по природни науки на Шуменското плато.

Студентският съвет на УНСС споделя за спорта и дигиталните услуги

Кандидатстудентската кампания на УНСС също е ориентирана в дигитална среда. "Денят на отворени врати няма да бъде присъствен с оглед на все още усложнената епидемична обстановка, но ще направим всичко възможно, макар и онлайн, учениците да усетят духа на УНСС", обясни проф. Цветана Стоянова, заместник-ректор по институционално и бизнес сътрудничество и студентски политики. От вуза залагат на онлайн срещи между средношколците и видни представители на университета. Съвместно с представители на Студентски съвет те ще разкажат за най-важните моменти от дейността на университета, свързани с обучението, условията за живеене и спорт, както и дигиталните услуги, предвидени за студентите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много интересно как един бъдещ зъболекар, лекар, механик ще учи дистанционно? Първите двама ще мъкнат трупове от моргата (да. така се обучават), а третият ще качи цяла кола в стаята на общежитието? Всеки ден си мисля каква ли нова глупост някой ще измъдри и ето я и нея! Ами къде да се запиша на онлайн курсове за водолаз тогава? Или за алпинизъм? Нали всичко е онлайн?
3
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пандемия има в университетите ,но в кръчмите и ресторантите е няма )
2
3
 
3
 
! Отговори
Читател преди 3 години
Нещо встрани от темата.Пет телевизионни часа отдела медията на всички българи БНТ,за едно посредствено на никому не нужно предаване,"Последния печели"!Толкова ли е закъсал "водещият",че трябва да му отделят по 300 минути скъпо и ценно време!?
1
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То когато ходеха нещо не учиха, а сега е тЪшак по закон.