Омбудсманът: Матурите за 4-ти и 10-и клас трябва да се отменят

50 000 родители са срещу провеждането им
49
Омбудсманът: Матурите за 4-ти и 10-и клас трябва да се отменят
Снимка: БГНЕС

Матурите за 4-ти и 10-и клас трябва да бъдат отменени. 51 хиляди са учениците, които миналата година трябваше да се явят на матури в 10-и клас, но не го направиха, защото бяха отменени поради риска за здравето им. 50 хиляди са родителите, които се подписаха в петиция срещу провеждането им. Министерството на образованието защо отказва да чуе гласа им? Това попита омбудсманът Диана Ковачева пред БНТ.

По думите ѝ дистанционното обучение при малките ученици не върши работа, а при големите мотивацията рязко намалява. Според Диана Ковачева учебната програма не предвижда нито един ден за подготовка и изпитите са безсмислени в тази ситуация.

Омбудсманът коментира и промените на Изборния кодекс, както и организацията на проведените на 4 април парламентарни избори.

"Изборният кодекс се пипа, но проблемите остават. Изборното законодателство не трябва да се променя минимум 6 месеца преди изборите, такива са препоръките. Трябва да намерят решения, част от карантинираните лица не успяха да гласуват, защото беше прието тези, които до 3 дни преди изборите са карантинирани да нямат право да упражнят правото си на глас", коментира Диана Ковачева.

Тя бе категорична, че е недопустимо да се ограничават конституционни права със закон и карантинираните лица трябва да имат право да гласуват до самия край.

"Получих жалби от техниците, които поддържат машините, проблемът засяга 2 хиляди души, част от тях не можаха да гласуват, защото те поддържат например в Плевен, а са регистрирани в някое село и не могат да се върнат. Имах жалба от ваш колега за служебно ангажираните лица. ЦИК трябва да им даде възможност да упражнят правото си на глас. Трябва да се реши и проблемът в чужбина с хора, които са в държави извън ЕС и имат ограничение до 35 секции, те трябва да бъдат увеличени", добави Диана Ковачева.

Относно изборната нощ тя допълни, че членове на СИК са се оплакали от унизителните и тежки условия.

"Не са спали, нямало е храна, нямало е информация от страна на РИК каква е организацията, този хаос не бива да се повтаря. Необходимо е обучение на членовете на СИК. Подкрепям предложението българите в чужбина да гласуват електронно, това ще помогне това да се случи по-лесно", каза още Диана Ковачева.

Тя засегна и темата за домашното насилие.

"Само в последните 2 седмици са убити 2 жени, а за 12 месеца 27. Проблемът гравира и се усложнява. Миналата година 350 мъже са се обърнали за помощ, една част от тях са хора с увреждания. Трябва да отпадне системният характер при наказанията в момента, за да бъде наказан насилникът трябва да има 3 последователни регистрирани сигнала, а една жертва може да убита от първия път. Личните лекари трябва да са задължени да сигнализират", отбеляза омбудсманът.

Относно новия закон за ВиК Диана Ковачева заяви, че трябва да защитава интересна на потребителите, а не на ВиК дружествата.

"Цената на водата се повишава, а качеството не мърда, това е несправедливо. Не мога да подкрепя повишаване на цената на водата. Изравнителните сметки за парно трябва да са по-ясни, нова фактура, нов формат, защото хората не могат да се защитят и да ги оспорят", каза още Диана Ковачева.


49
Още от Образование
Безплатни видеоуроци в помощ на седмокласниците
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
6
 
! Отговори
До Байчо преди 3 седмици
Вие сериозно ли смятате, че резултатите от матурата в 4 клас са критерий? Ще ви разочаровам, детето Ви не е гений. 90% от децата получават отлични оценки на тези матури, в класовете и на двете ми деца беше така. Просто това е една смешна матура.
37
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
През 80 - те години се учеше политикономия на социализма и капитализма, беше интересна.
36
2
 
4
 
! Отговори
Черен Костов преди 3 седмици
С тези матури и наизустяване ме връщат в спомените на младини, когато се учеше комунизъм и КПС всичките пленуми и заседания на комунистическата партия. Беше задължително да се знае Комунизма.

Сега на децата една шепа *** съсипват бъдещето им. Липсва грижа за децата и насоки за професионална ориентация, лишават ги от всякакви мечти и желание за знания и като в концлагер да изпълняват прищевки и експерименти на *** бивши комунисти оцелели и в днешно време.
35
1
 
8
 
! Отговори
Матур преди 3 седмици
Матурите НЕ вдигат качеството и НЕ решават проблемите в системата на средното образование. Превръщат училището в мъчилище и децата да зубрят и наизуст само да минат матурите. Отблъскват и отвращават децата от това да имат мечти интереси и желание за знания.

Къде е НЯМА план и стратегия за ранно професионално ориентиране?
Учителите са безнаказани за своите пропуски и липса на качества.
Къде са летни школи за ученици които изостават и имат трудности с ученето? Така ще се пресече бизнес на тъмно
34
1
 
6
 
! Отговори
Питанката преди 3 седмици
Интересно при ромчетата ако им слагат много супер матури ще станат ли грамотни?
Матурите стимулират учителите към частен бизнес и некачествено преподаване.

Ако цялата им идея за качество на образованието се крепи на матурата, то това е пълно безумие е некомпетентност. Къде остава оценяването, следенето за качеството на преподаване на самите учители? Осветяване на техният бизнес на тъмно от частни уроци и спечелени пари без данъци без отчет пред никого.
33
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Край от 24

Прав си. И това е за пари. Приемат с двойки да си попълнят бройките, а после на преподавателите е забранено да пишат двойки, за да не вземат да окапят студентите. Иначе няма кинти за университета и ще трябва да се съкращават... И в тази среда като попадне някой, който иска да учи, какво друго може да стане, освен да се занижи нивото му! Обаче матурите няма да помогнат нещо различно да се случи. Вместо това трябва да се влагат усилия и средства в тези, които наистина искат да учат!
32
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Завършващ!
Много правилно, матурите трябва да са по предметите, които ще трябват за прием в висше учебно заведение, не по излишни предмети, които нямат нищо общо с последващото образование. Имате време да го предложите на новото правителство.
31
1
 
13
 
! Отговори
Завършващ! преди 3 седмици
Отличник съм в 12 клас и твърдо съм решил да уча медицина.Отличник съм по вс.предмети с изключение по немски,където имам 5-ца.тази учебна година съм присъствал не повече от 2 месеца реално в училище.сега вместо да се съсредоточа върху приемните изпити-биология и химия-защото никак не са лесни,аз трябва да се готвя по БЕЛ и по някакаква друга безсмислена дисциплина и да доказвам,че отново заслужавам тези оценки,които съм изкарал с много труд през годините!
30
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До БГ ***
Трябва да отпадне не ходенето на училище,а безсмислените експерименти,които си правят с децата и образованието!
Преди няколко години Кунева направи уж реформа в образованието,а догодина ще са първите завършващи,където ще се видят резултатите от този експеримент!
29
4
 
1
 
! Отговори
БГ идиот преди 3 седмици
Изискването да се ходи на училище е нарушение на правата на децата .Да ходят само тези които искат , останалите да правят каквото си решат. Това е принуда и трябва да отпадне задължителното ходене на училище
28
1
 
4
 
! Отговори
Бай Пешо преди 3 седмици
Леле, тука много учители четат, и цъкат яко минуси. Страх ги е, че ще им отиде далаверата на кино. Иначе България е единствената държава в Европа, където въпросите които ще се паднат на изпита в даден ВУЗ, ги има в книга (конспект). Т.е. купуваш си книгата на проЦесор Ганьов, и си взел изпита. Т.е. всичко е за пари.
Стария виц, попитали Ганьо за колко време ще може научи китайски. Дайте ми конспекта, и кажете кога съм на изпит..... Т.е. всичко е за пари. Учи за да не работиш...
27
0
 
5
 
! Отговори
Край преди 3 седмици
До 24. бе не се много сещам - само гледам как се имитира образование. Страна като една човешка длан с над 50 висши учебни заведения - има студентски места и за пенсионерите даже. Българите си раздават дипломи за да не работят после физическа работа - нищо че си остават неграмотни. Същото и с ромите.
26
0
 
9
 
! Отговори
Ставри преди 3 седмици
Госпожо Ковачева, всичко ще отпадне от самосебе си. Знаете ли , че новоназначените учители са неграмотни? Елате в Шумен, за да се уверите. Имат сериозни пропуски самите те.някои от тях са завършили за учители преди 10,15 години. Кой работил ката сервитьорка, барманка, птодавач-консултант др. Това са не новозавършили, а хора отдавна забравили какво са учили. Някои нямат търпение да ударизвънеца, за да запалят електронна цигара.
25
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
няма смисъл от тия матури безмислено се акцентира върху средното образования с цел да се газят и стресират учениците и юруш на частните уроци безкрай побъркване и изваждане от джобовете .. реализацията с такова супер средно образование е продавач в Кауфланд и бензинджия в Шел .. акцента трябва да е във висшето образование
24
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Край

Ти нали осъзнаваш, че матурите след 10 клас ги въведоха за тия български граждани, които ако учат след 7 клас е велико чудо невиждано? Та да имат някакво ниво на образование в случай, че някой от тях се е излъгал да продължи и след седми... И за какво всички трябва да се явяват на матура само заради тая прослойка от населението? Правилният отговор е: за пари! Защото цялата организация, включително уроците ще завърти едни пари така, че да могат да бъдат усвоени от едни хора.
23
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
То цялото училище е за отмяна с подобни родители,учители и директори.
22
1
 
3
 
! Отговори
!!?!?!?!? преди 3 седмици
Нали им вдигнаха заплатите на учителите за нищоправене,затова е неефективно ДО?От маа,лите са масово неграмотни и минават напред.Няма контрол над учителите и резултатите на децата.Половината от съученичките на дъщеря ми,които едва изкараха до 12 клас с частни учители и взеха дипломи от гимназия сега учат за учители.Не е виновно ДО.Едно дете,ако иска да учи,то ще го направи под всякаква форма.
21
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Не виждам какъв е стимула на учениците да изучават прилежно различните предмети,след като знаят,че така или иначе матурите са задължителни,а за да отидеш да учиш в университет е повече от достатъчно,да отидеш и да си подадеш документите!
Смешна държава,със смешно и ненужно усложнено образование,колкото да се покажем в Европа,че сме дълбоки като котешки г.ъ.з!
20
5
 
1
 
! Отговори
Край преди 3 седмици
да бе - давайте им директно дипломи за доктори и инженери за да може да ви лекуват и да ви строят кооперациите. То после пазара ще ги отсее. На който му мрат пациентите и на който му падат кооперациите значи не си е учил уроците.
19
2
 
9
 
! Отговори
Отличник 12 кл. преди 3 седмици
Наскоро се разгледах матурите по БЕЛ за 12 клас от 2019 и 2020 г.Със сигурност частта,касаеща граматика може да бъде дадена и на Държавни изпити в някой университет-филологическа специалност и можете да сте сигурни,че много от абсолвентите трудно ще изкарат повече от 4!
Който ги е мислел тези варианти и по този начин,да се гръмне веднага,може и с метлата!