Учител: Владеенето само на английски не е достатъчно днес

Как се променя езиковото обучение през годините у нас?
20 апр 2021 10:54, Анисия Иванова
71
Учител: Владеенето само на английски не е достатъчно днес
Снимка: Pixabay

Методите на преподаване на езици се променят много през годините. Учителят трябва да е в крак с времето - да може да предложи на децата нещо, което да събуди интереса им и да ги мотивира да учат. Това заяви Валя Завялова, програмен директор Фондация "Корпус за образование и развитие КОРПлюс", в предаването “Смарт час” с водещ Живка Попатанасова по Bloomberg TV Bulgaria.

Завялова разказа повече за дейността на фондация "Корпус за образование и развитие КОРПлюс". Тя отбеляза, че огранизацията е създадена от нея и нейни колеги, които в продължение на години са работили с доброволци от Корпуса на мира на САЩ.

“Направи ни впечатление, че те са изключително свободни да изразяват мнение, имат умения за дебатиране, за комуникация. В българското образование това е ниша, в която могат да се направят много неща”, посочи Завялова.

“Мисията ни е да развиваме потенциала на българските деца, така че те да са подготвени за живота след училище”, каза тя.

Завялова отбеляза, че фондацията продължава работа по два основни проекта, започнати от доброволците - творческо писане на английски език и правопис на английски език. Тя посочи, че в двете състезания през миналата година са се включили по над три хиляди ученици.  

“Самите състезания не са еднократен акт. Това са месеци, в рамките на които децата се готвят, едновременно им се предлагат различни други дейности и проекти”, обясни гостът.

“Работим с децата целогодишно, тъй като имаме ангажимент към тях и много искаме да им предложим нещо различно - да излязат извън учебниците”, каза още тя.

Завялова изтъкна, че фондацията работи и с учители, така че да ги подкрепи професионално.

Според нея и децата, и родителите им, разбират колко е важно изучаването на езика, като в днешния свят дори владеенето само на английски не е достатъчно. “Учителите също правят всичко възможно “да запалят” учениците и да ги мотивират да учат”, разказа гостът.

“Това е триъгълникът - учителите, родители и учащи се, които работят заедно за една цел, за да може накрая да излезе от училище един наистина подготвен млад човек, който да намери добра реализация”, обобщи гостът.

Целия разговор вижте във видеото.


71
Още от Образование
Кандидатстудентски наръчник посочи ВУЗФ като един от най-добрите университети за следване на икономика и финанси
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
0
 
0
 
! Отговори
до вас, другарю преди 2 седмици
До Анонимен
слава на бога, че не е в.Дума. Аз съм антиглобалист.За каскетите съм чел само книги.
52
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Без ромски сме за никъде!
51
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До майка

Тук не е сайта на в-к Дума, успокойте се, дишайте дълбоко.
50
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
По правилно би било да се каже, че без английски не става,
колкото повече езици владеете, толкова по-добре.
49
0
 
1
 
! Отговори
43 до 45 преди 3 седмици
До До 43
Да ,така е никой не може да знае всичко. Просто се изразих по- общо по темата, че поразгледах коментарите по-надолу и останах леко разочарован.
48
5
 
4
 
! Отговори
майка преди 3 седмици
Бих посъветвала доброволците от Корпуса на мира на САЩ да се върнат там откъдето са дошли да възпитават подрастващите американци в изкуството на вербалната комуникация Когато това се случи, тинейджърите няма да имат нужда да купуват оръжие и да стрелят в училища и по улици.Да избиват комплекси, трупани с години. Иначе, нашите деца са умни и схватливи. Нямаме нужда от американска инвазия, още повече, някой да дава тон как да живеят и от какви умения имат нужда.
47
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Там е работата, че използваме език, който е малко разпространен. Ако не владееш нито един от масовите езици, се лишаваш от изключително много информация, била тя полезна или просто забавна
Естествено има хора, дето това не ги бърка - мирогледа им стига до ТВ Планета, ракийката, салатката. Какво се случва извън техния малък свят- нямат амбиции и не ги касае. Каквото кажт по ТВ-то - това. Това, че сме на последните места по безпристрастна журналистика, не ги бърка. Тези сега ще сложат минусите тук
46
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен 41

Ако беше съчетал немския с програмиране, щеше да имаш полза. Напоследък такива се търсят повече.
45
0
 
8
 
! Отговори
До 43 преди 3 седмици
Естествено че е по-добре да знаеш, отколкото да не знаеш каквото и да е било, но в крайна сметка ние сме просто хора и не е възможно да знаем всичко, няма такива хора. Ако помислим разумно обаче, ние трябва да сме максимално практични и да се концентрираме върху области от човешкото познание, с които работим и ни влизат често в употреба.
44
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До реалнафантазия

Истинската трагедия е в Китай, там и някой да знае английски, акцента им е такъв, че нищо не можеш да разбераш.
43
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Според мен винаги е по-добре да знаеш, отколкото да не знаеш, било то език или определена наука или специалност
42
1
 
2
 
! Отговори
реалнафантазия преди 3 седмици
В Япония например е много трудно да намериш човек, който дори в най-добрият случай да владее добре английски, е рядкост да се разбира какво говори, заради акцента им. :)
41
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Недейте да пилеете времето на децата си с ненужни езици. Защото аз тези немски и френски, за които си скъсах г*зa да уча в езикова гимназия , досега освен да се похваля колко езици знам, за друго не са ми послужили. По-добре да учат английски и нещо наистина полезно като наука, математика, компютърни умения. Език може да се научи в Интернет когато и ако наистина потрябва.
40
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Английският език ти отваря врата към необятният океан от знания, които се съдържат в Интернет.
Аз благодарение на четенето в Интернет успях да напусна работа и сега да работя за себе си без шефове и с 10 пъти по-високи доходи.
39
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До До 34
Само за английския ли става въпрос или за втори език, като цяло?
38
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До до 28
Ти говориш за 1 компания, т. е. за частен случай. А 99% са като описаните от мен. Това, че си попаднал в свястна фирма е супер, но като човек, който заради пандемията остана без работа, мога да ти кажа, че много малко са компаниите, като описаната от теб. Докато намеря моето място, нямаш представа на какво се наслушах по интервютата.
37
4
 
3
 
! Отговори
Башбрадър преди 3 седмици
Живея си на село,гледам си животни,градина събота и неделя продавам на гражданите продукцията от моята градина,яйца,мляко плодове и зеленчуци почти целогодишно,трябват ми само здраве, ръце и глава доволен съм ,наслаждавам се на живота няма трафик,кредити и мръсотия,успех с езиците докато се научите ,работите и умувате ,живота ще ви се е изнизал без смисъл,с куп болести , похабени нерви .Успех
36
5
 
5
 
! Отговори
До 34 преди 3 седмици
Няма такава зависимост, относно развитието на една държава и владеенето на английски език. Факт е че във Франция, Испания, Италия и дори Германия, процента знаещи английски на прилично ниво за комуникация е доста под този тук в България.
35
0
 
13
 
! Отговори
реалнафантазия преди 3 седмици
Както казва Тео - не е достатъчно да знаеш език, но и да има какво да кажеш на него. :)
34
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До До 25

Тва, че работиш във Франция не гарантира, че си запознат колко точно знаят английски. Щом в Бъгария го знаят сравнително висок процент от хората родени след 90та, то във Франция този процент ще е толкова по-голям колкото им е по- развита държавата.