Учител: Владеенето само на английски не е достатъчно днес

Как се променя езиковото обучение през годините у нас?
20 апр 2021 10:54, Анисия Иванова
71
Учител: Владеенето само на английски не е достатъчно днес
Снимка: Pixabay

Методите на преподаване на езици се променят много през годините. Учителят трябва да е в крак с времето - да може да предложи на децата нещо, което да събуди интереса им и да ги мотивира да учат. Това заяви Валя Завялова, програмен директор Фондация "Корпус за образование и развитие КОРПлюс", в предаването “Смарт час” с водещ Живка Попатанасова по Bloomberg TV Bulgaria.

Завялова разказа повече за дейността на фондация "Корпус за образование и развитие КОРПлюс". Тя отбеляза, че огранизацията е създадена от нея и нейни колеги, които в продължение на години са работили с доброволци от Корпуса на мира на САЩ.

“Направи ни впечатление, че те са изключително свободни да изразяват мнение, имат умения за дебатиране, за комуникация. В българското образование това е ниша, в която могат да се направят много неща”, посочи Завялова.

“Мисията ни е да развиваме потенциала на българските деца, така че те да са подготвени за живота след училище”, каза тя.

Завялова отбеляза, че фондацията продължава работа по два основни проекта, започнати от доброволците - творческо писане на английски език и правопис на английски език. Тя посочи, че в двете състезания през миналата година са се включили по над три хиляди ученици.  

“Самите състезания не са еднократен акт. Това са месеци, в рамките на които децата се готвят, едновременно им се предлагат различни други дейности и проекти”, обясни гостът.

“Работим с децата целогодишно, тъй като имаме ангажимент към тях и много искаме да им предложим нещо различно - да излязат извън учебниците”, каза още тя.

Завялова изтъкна, че фондацията работи и с учители, така че да ги подкрепи професионално.

Според нея и децата, и родителите им, разбират колко е важно изучаването на езика, като в днешния свят дори владеенето само на английски не е достатъчно. “Учителите също правят всичко възможно “да запалят” учениците и да ги мотивират да учат”, разказа гостът.

“Това е триъгълникът - учителите, родители и учащи се, които работят заедно за една цел, за да може накрая да излезе от училище един наистина подготвен млад човек, който да намери добра реализация”, обобщи гостът.

Целия разговор вижте във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Без връзки си умрял прав с три висши. И може да си *** като га-лош и да си на "правилното" място -там нямаш проблеми.
9
0
 
3
 
! Отговори
българин преди 2 години
Тези от Корпуса на мира са готини хора. Разговарял съм с някои от тях навремето.
8
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Точно така , и 100 езика да знаеш нямаш ли връзки нищо хубаво не те чака
7
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Живея на границата между Германия и Франция и по тая причина дъщеря ми, която е на 15 говори тези 2 езика свободно. На практика с български има 3 майчини езика. Като добавим, че още от детската градина я занимават усилено и с англйски, а баба й и жена ми са рускини, говори 5 езика. И пак малко идва. Искаше ми се поне някой от азиатските езици да владее поне малко от малко, мандарин или японски.
6
0
 
5
 
! Отговори
Точно преди 2 години
Така черни с магистратура по мио и три езика
5
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
50% от децата в бг са черни вече и немогат дори Български да говорят, за какво говорим...
4
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ок, че овладеем китайски, японски и суахили за всеки случай.
3
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами и моето дете като научи английски и има основата на още 3 езика, сега се опитва да учи още няколко, ама от училище толкова ги товарят, че няма време! То са по 2 часа домашни по всеки предмет, освен ученето на уроците! И кога да отделиш време на нещо полезно? Напоследък се увлякоха даcкалите мислейки си, че децата имат много свободно време заради онлайн обучението.
2
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Те младите не могат български да научат, вие зор им давайте за още 5 езика. Да се стегнат, че масово са неграмотни, не знаят НЕ, не знаят как се членува, бедни речници, пък после ще учат английски и другите езици.
1
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
'Мисията ни е да развиваме потенциала на българските деца, така че те да са подготвени за живота след училище'с мен никой не е 'работил' и вижте ме сега!