За образованието няма връщане към старото нормално

Експерти от "Заедно в час" пред Bloomberg TV Bulgaria
27 апр 2021 17:45, Анисия Иванова
43
За образованието няма връщане към старото нормално
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

След продължителното онлайн обучението няма връщане назад към старото нормално – необходим е фокус върху нещата, които искаме да запазим като задълбочаване на познанията за работа в дигитална среда. Около това мнение се обединиха Мила Иванова, специалист “Развойна дейност и оценка на въздействието”, “Заедно в час”, и Юлия Мишкова, специалист “Обучения на учители първа година”, “Заедно в час”, в предаването "Смарт час".

По думите на Мила Иванова е силно вероятно да продължава да има дистанционен елемент в образованието дори и пандемията да отмине.

"Трябва сериозно стратегическо планиране. Стратегията за следващата учебна година трябва да стъпи на реални данни и реални нужди на учениците", смятат още гостите.

Дълъг е периодът, в който продължава онлайн обучението, ще има последици със сигурност, но тепърва ще виждаме какви са. Сегашната ситуация обаче дава и възможности, обясни още Мила Иванова пред Bloomberg TV Bulgaria.

Юлия Мишкова смята, че на преден план е излязъл проблемът с качеството на образователния процес.

"Не са нови проблемите, които наблюдаваме, но може да ги поставим под прожекторите много ясно. Неравенството обаче се задълбочи още повече при дистанционното обучение – по технологични причини, заради нисък социално-икономически статут, достъпа до качествен интернет и дигиталните умения, както на учениците, така и на техните родители. Разширяват се разликите в достъпа до образование“, подчерта Мила Иванова.

Според нея трябва да си дадем ясна представа каква е картината и какви са пропуските и да говорим за социалните мерки.

"Определено е необходимо да сме наясно какви са знанията и уменията, които са пропуснати и как и дали могат да бъдат наваксани през следващата учебна година“, допълни Мишкова.  

По време на разговора беше обсъдена и темата за мотивацията по време на дистанционното обучение и как пандемията се отразява на социално-емоционалното развитие на учениците.

Целия разговор гледайте във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 31Определението, което давате за този ... е изключително меко! Аз бих се изразил значително по-"каруцарски"...
28
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Щом и такъв тъ...ер като "Странджата" започна да дава мнение по образованието правете сисметка до къде сме стигнали...
27
0
 
10
 
! Отговори
6 преди 2 години
Ами тогава защо севръщат в училище ?За онлайн формат ли ?Това за мен не е обучение , а нещо помощно , което ощетява вече два випуска!
26
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Супер си е! Не се подиграват с мен, не ме заплашват с нож, не ме бият ...
25
1
 
11
 
! Отговори
Ае Баста! преди 2 години
Нормалното си е нормално, а туй - новото, не е никак нормално. Наврете си го отзад!
24
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Изследвате лиНикой не те спира да се движиш дали си във ВУЗ или вкъщи, но ИТ не вземат заплата от чорбаджията ако почиват повече и не работят на компютъра.
23
1
 
11
 
! Отговори
Изследвате ли преди 2 години
Дали се получават негативни резултати върху здравето, конкретно на очите, но и на нервната система, от обездвижване и др.?
22
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До Няма съкращенияЩом си поел ангажимента - ЩЕ БАЧКАШ!АААА! Слаба държава от предатели станахме! Няма ДОСТОЙНСТВО! Няма ВОЛЯ! Събдата ни накзва! Младите страдат! Време е за промяна!
21
0
 
3
 
! Отговори
Saki преди 2 години
В началото прочетох за обрязването ,ама то заглавието важи и в този контекст.
20
0
 
0
 
! Отговори
Тап, преди 2 години
по-***, най-***... Експрет!
19
0
 
10
 
! Отговори
"Неравенството преди 2 години
обаче се задълбочи още повече при дистанционното обучение по технологични причини, заради нисък социално-икономически статут, достъпа до качествен интернет и дигиталните умения, както на учениците, така и на техните родители."Неравенство винаги е имало, но едва сега отваряте дума за него. И "ученици", които не знаят български, минават от клас в клас и продължавате да им раздавате дипломи. Как за 1 г. ще "наваксате порпуснатото" не само от учениците, а и от поколенията преди тях? Няма шанс!
18
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще им се!
17
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Ааааа 17Децата ви отдавна са дебилни каквито сте и вие.Образованието не ви е виновно!!!То винаги е наоколо но не въф Фейсбук и Инстаграм, нито в чалготеките.Каквито родителите такива и децата, дебилни изтърсаци.
16
1
 
9
 
! Отговори
До Няма съкращения преди 2 години
"2 години от начало на короната и ГЕРП не могат да направят качествено образование а дигнаха заплатите на учители и професори и точат бюджета."Ами тогава да им направим заплатите пак 600 лв., може пък да повишим качеството на образованието... Щото ГЕРП, с корона или без, и след 20 г. няма да може да го направи качествено.
15
2
 
8
 
! Отговори
Ааааа преди 2 години
Идиотизма няма край! Масово неграмотни *** словоблудстват на теми, които не разбират! Децата са *** и зорлем се мъчим да ги направим тотални д.***.ли!
14
2
 
13
 
! Отговори
А какво става навън? преди 2 години
Частните уроци вървят повече от всеки друг път, цените са други вече!Не съм чул НАП да е съобщил за посъпили суми от данъци на суми от частни уроци!
13
6
 
22
 
! Отговори
Shark преди 2 години
Това беше целта на пандемията, нали? Да бъде съсипано образованието. И не само в България, а навсякъде. Не са необходими знаещи и интелигентни хора!
12
3
 
23
 
! Отговори
Аз преди 2 години
Тези, така наречени експерти бъкел не разбират от образование, само дрънкат глупости и усвояват европейски пари за нищо правене. Тези проекти са абсолютно безполезни, и никому не помагат. Аман от мързеливи некъдърници в тази държава.
11
19
 
5
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 2 години
Комунисти прости! БЪЛГАРСКОТО ОБРАЗОВАНИЕ Е НА ЕВРОПЕЙСКО НИВО БЛАГОДАРЕНИЕ НА ИВАН КОСТОВ И БОЙКО БОРИСОВ!
10
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименКОСТОВ НАПРАВИ ПЛАТЕНО ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУЧИ ХОРАТА ДА РАБОТЯТ А УНИВЕРСИТЕТИТЕ ДА ПЕЧЕЛЯТ!