Тема №22 се падна на матурата по български език и литература

Близо 50 000 зрелостници се явяват на изпита днес
Обновена: 19 май 2021 06:19 | 19 май 2021 06:18, Елка Василева
119
Тема №22 се падна на матурата по български език и литература
Кадър: БНТ

Над 49000 зрелостници днес се явяват на матура по български език и литература.

В 5.15 ч. в просветното министерство беше генериран тестът за матурата сред 11 млн. възможни комбинации.

За 41-ви въпрос, който е писане на съчинение или есе, се падна тема номер 22, но кой е авторът и какво е произведението ще стане ясно по-късно днес, предаде БНТ.

По последни данни днес на матура ще се явят и осем карантинирани ученици, те ще бъдат в отделни стаи. Има и двама болни, които ще се явят на втората дата 26 август.

„Знаете, че сме изградили видеонаблюдение, което ще бъде в реално време, от център тук в Министерството на образованието и науката, а също така и за първи път във всички регионални управления по образование също ще има такива центрове. Пожелавам на всички зрелостници успех, да са спокойни, също на колегите, които са ангажирани с провеждането на държавните зрелостни изпити - успешна работа“, заяви Мария Гайдарова, заместник-министър на образованието.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
1
 
6
 
! Отговори
До 83 преди 2 години
С много патос и плам /и с правописни грешки/ се опитваш да омаловажиш българската история и не защото не я цениш /предполагам/, а просто за да докажеш тезата си. Имаш право да го мислиш както искаш, разбира се. Знанието за миналото, род, родина, език и литература те прави устойчив човек, с ценностите на рода, традициите, имаш поводи за национална гордост, включително. Ако ти не се интересуваш и не се нуждаеш от тези неща... вероятно си дете на настоящата образователна система.
77
2
 
0
 
! Отговори
Преди преди 2 години
Са наблягали върху мнемониката и съответно развитието на невронните мрежи. Колкото повече стиха знаеш наизуст, толкова по-развит интелект имаш. Сега паметта и интелектът се екстериоризират във външни устройства... Не е нужно да бъдем умни, достатъчно е да сме консуматори.
76
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До 60"Съгласявам се, с едно изключение, човек който не знае за род и родина, кой е, откъде идва, за своята литература, език и история, е загубен човек!"Аз идвам на кон, опитвам се да завладея Константинопол за 1000 години, но накрая ме поробват турците и ставам револьоционерче, а после комунистче ... Не че нещо, ама исторяита е да ти каже миналото, а не да ти каже "кой си". Ей ги в Газа - знаят кои са и ако има еидн чалм, ще си избият децата едни на други.
75
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ФПълни глупости. Дипломата на баа ми в БЪлгария му дава 2200 лева МААААКС, след 25 години стаж. В Дания това е стажантската заплата, за 40 часа на месец, но само защото взимат още толкова стипендия. А после започват от 9000 и стигат до почти 16000 лева. И не, 2200 лева в България, не са като 16000 лева в Дания.
74
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Децата в различните училища учат по различни програми. Няма как да е равен старта."Може би трябва да е различно, според различните деца, региони и религиозни групи?
73
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Преди години ни подготвяха за живота. Няма българин от нашето поколение, който да не може да се справи с почти всичко."Освен с плащането на парното ...
72
17
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поредната дивотия. Литература, музика ... това са глупости. Всичко е само математика, физика, химия и финанси!!!
71
1
 
11
 
! Отговори
6 преди 2 години
Тази форма отдавна е остаряла.Вижте по света -тук нищо няма да се измисли!Тя е проверка на частните уроци , а не на наученото в училище!Пародия -държавно финасиране за милиарди и още толкова за частни уроци!Има ли го другаде това чудо!?
70
1
 
7
 
! Отговори
трият ме преди 2 години
Да не знаеш майчиния си език е вид предателство към тази, която те е родила!
69
2
 
5
 
! Отговори
майчин език преди 2 години
Да не знаеш майчиния си език е вид предателство към мaйка ти!
68
7
 
2
 
! Отговори
Ф преди 2 години
Който е образован, има диплома и специалност, той ще сполучи и в България, и в Люцерн. Така аз успях в Мадрид, но само за 3 г., защото не исках да ставам емигрант. Работих в един музей като реставратор, по-късно разбраха, че имам познания по старинно корабостроене и настояваха да остана. Освежих си финансите, нагледах се на Реал и се прибрах в БГ да си гледам работата. Който е неподготвен, шофьор и келнер може да бъде и тук, и в Лас Вегас. Който учи, че папа едрия мангиз. Стой си Стойчо в БГ...
67
1
 
6
 
! Отговори
8 преди 2 години
Темата вече се знае , а защо тук не я съобщават или се трие?Яворов "Две хубави очи!" Особено едното!
66
8
 
1
 
! Отговори
Крайно време е преди 2 години
Да ограничим влиянието на БЕЛ за сметка на точните науки. България има нужда от творчески мислещи, а не от грамотни хора.
65
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен"Трябва да се наблегне на изучаването на световни езици: английски, испански, китайски и тн, както и фундаментални науки-физика, химия, география и др, българският е език със затихващи функции, както и цялата държава, за съжаление."Оптимистите учат Руски и Китайски,песимистите английски и турски!
64
3
 
7
 
! Отговори
Да преди 2 години
До Анонимен 60Но съгласи се, че не може да изучаваш световни езици, а да не изучаваш правоговор и правопис на българския! И дори българския език да е със затихващи функции/не зная, защо така смяташ/, то той ти е майчин език!
63
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 64Особено с това обучение в електронна среда мога да изкарам дори и оценка 10,в което си искам елитно или неелитно училище!
62
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Илчовски онзи ден в комисията им каза: Аз имам милиони и съм ел.техник. Напразно са си давали парите вашите да ви изучат.Това го каза мисля на журналистите в залата. Такава наглост имат всички неграмотни милиардери в Б-я. Те дават порочен пример.
61
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има 6 учебника по История за един клас. Има мафия в издаването на учебници. Децата в различните училища учат по различни програми. Няма как да е равен старта. Няма равен старт. В елитните училища е много трудно да изкараш шестица. В други шестиците се пишат като си отвориш устата. Не е справедливо. Децата губят мотивация за учене поради много причини. Основната е, че неграмотните държат печатите в България. Те притежават не само фирми. Те притежават по-висок стандарт на живот.Не се цени образ.
60
3
 
9
 
! Отговори
До 60 преди 2 години
Съгласявам се, с едно изключение, човек който не знае за род и родина, кой е, откъде идва, за своята литература, език и история, е загубен човек! Пример - ето го - Северна Македония. Дървета без корен - преди време довлякоха един нещастен пакистанец - бил наследник на техния древен родоначалник, отрупаха го с пари и почести. Човекът, ужасен, избяга и още не го знаят къде е. И станаха за смях на света с глупостите за древното им минало, та Гърция ги свали на земята, а сега е наш ред.
59
2
 
8
 
! Отговори
До 59 преди 2 години
Поздрави за теб, който си в Люцерн! Образованието от "лошия социализъм" се оказа изключителна инвестиция, факт! Ти просто си живият пример. Било командно, било прусашко, но върши работа! Сегашното? Докато не се канализира в руслото на нужното, практичното, както и онова, което те прави българин /задължително е/, ще се люшка насам-натам и накрая нищо и половина. Времето ще покаже, пък може и точно времето да наложи добрата промяна. Поздрави за отличния български правопис, въпреки САЩ и Швейцария.