Тема №22 се падна на матурата по български език и литература

Близо 50 000 зрелостници се явяват на изпита днес
Обновена: 19 май 2021 06:19 | 19 май 2021 06:18, Елка Василева
119
Тема №22 се падна на матурата по български език и литература
Кадър: БНТ

Над 49000 зрелостници днес се явяват на матура по български език и литература.

В 5.15 ч. в просветното министерство беше генериран тестът за матурата сред 11 млн. възможни комбинации.

За 41-ви въпрос, който е писане на съчинение или есе, се падна тема номер 22, но кой е авторът и какво е произведението ще стане ясно по-късно днес, предаде БНТ.

По последни данни днес на матура ще се явят и осем карантинирани ученици, те ще бъдат в отделни стаи. Има и двама болни, които ще се явят на втората дата 26 август.

„Знаете, че сме изградили видеонаблюдение, което ще бъде в реално време, от център тук в Министерството на образованието и науката, а също така и за първи път във всички регионални управления по образование също ще има такива центрове. Пожелавам на всички зрелостници успех, да са спокойни, също на колегите, които са ангажирани с провеждането на държавните зрелостни изпити - успешна работа“, заяви Мария Гайдарова, заместник-министър на образованието.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
3
 
10
 
! Отговори
до 59 преди 2 години
Образователната система до преди Кунева беше многостранно развитие на личността. След това се профилираха. Преди години ни подготвяха за живота. Няма българин от нашето поколение, който да не може да се справи с почти всичко. Развиваше се мащабно личността. Сега ако попиташ познати не могат да си сменят батериите в банята. По наше време хората нямаха пари осъзнаваха, че на вълка му е дебел брата понеже сам си върши работата.Сега имат пари и си плащат за всичко.Не им е важно да си могат всичко.
57
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Трябва да се наблегне на изучаването на световни езици: английски, испански, китайски и тн, както и фундаментални науки-физика, химия, география и др, българският е език със затихващи функции, както и цялата държава, за съжаление.
56
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 45жалка работаМоето образование е от лошия социализъм и с него живях в САЩ и сега в Европа но не в ЕС!Това поколение с малки изключения, родено между 90г. и сега, и не учило се както трябва, ще размие България!Вижте как България, която винаги е била между първите десет на математически олимпиади .org сега вече съвсем изпадна от класациите. Имс едно две изключения! А Нинова да се маха! БСП стана заради нея неизбираема!Поздрави от Люцерн!
55
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен 22 преди 2 години
Матурите от МОН, които с нищо не допринасят за начина на мислене и развитие на децата. Зазубряне на морално остарял социалистически начин на мислене. Никакво право на лично мнение и интерпретация. Никаква съпоставка със съвремието. Кому е нужно това? Днес от 5 деца, с които говорих - 3 са приети в чужбина. Това е положението.
54
3
 
17
 
! Отговори
държавата преди 2 години
Тоталното изкривяване на правилата в държавата /отсъствието им и жонглирането с тях на всички нива/ е най-страшното и най-деморализиращото. Оттам и последиците в образованието, здравеопазването и т. н. Младите са напълно объркани от гледките и случките, пък ти като родител му говори за ценности колкото си искаш, той друго вижда и чува. Който поведе държавата в добрата посока, името му ще свети в историята и ще го благославяме. Но трябва да е сърцат и да е готов да си сложи главата на дръвника!
53
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до 49Чалгата измести фокуса на хората.Това са цели 32г. опростачване на народа.Дали е било замислено или е чиста проба 24 карата народопсихология аз не мога да конкретизирам защото не съм компетентен като специалист в тази област. Моето виждане е на база житейски опит.Правя ретроспекция на времето назад и виждам основната причина в чалгата. Народа много лесно се подвете.Пееха му се песни шат на паmката главата и с два пистолета във всяка ръка.Възхваляваха мутрите цели 32г.и в тв шоуто на Слави.
52
1
 
29
 
! Отговори
до 33 преди 2 години
Като гледам нивото на грамотност на журналистите, матурата по БЕЛ е от жизненоважно значение.
51
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 45 От забатаченото ни образование полза голяма няма ,но пък за сметка на това допълнителните пари за даскалите са доста големи
50
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 45 От забатаченото ни образование полза голяма няма ,но пък за сметка на това допълнителните пари за даскалите са доста големи
49
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До и все пакВсяко нещо с времето си! С много малки изключения,днешните деца се интересуват,кой е Вазов,Яворов,Дебелянов или Вапцаров.Просто в съвремието това не им върши,кой знае каква работа!
48
1
 
20
 
! Отговори
до жалка работа преди 2 години
Точно за това иде реч- образователната ни система по никакъв начин не гарантира нормално бъдеще на отрочетата. Тотално губене на време след 7 клас. Затова процъфтяват и ще продължават да процъфтяват частните курсове и уроци, защото там си осигуряваш знанията, които ти трябват по предмети, които не учиш в училище, поради тъпотиите на МОН с въведената профилирана подготовка. Уж въвеждали европейската образователна рамка - въвеждат- ама с левия крак. Създават проблеми, които се чудим как да решим.
47
1
 
15
 
! Отговори
До 44 преди 2 години
Абсолютно си прав - това, което се случи, е наистина деморализиращо и тази деморализация продължава и до сега. Никой не те оценява по това, което можеш, а по партийна принадлежност. Чрез нея можеш и шеметно да забогатееш в това число. Ще ми се да мисля, че на този "феномен" неизбежно ще му мине времето. Все пак търсим добър хирург, който да ни спаси живота, без да ни пука от коя партия е. Но... колкото до хирурзите, все по-често пътуваме до Турция, там са добрите. Последица от нравите ни тук!
46
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
*** *** - ***.***
45
1
 
22
 
! Отговори
до жалка работа преди 2 години
Така е.Но вижте какъв е примера, който дават политиците! На политиците децата учат в чужбина.На Нинова сина завърши в Бъркли и Нинова дори години лъга, че е на стипендия там, но Бъркли не дава пари на чужденци.На Деса Радева сина учи в САЩ, на Йотова сина завърши в САЩ, на Цветанов дъщерята също.Те са много.Няма как да ги изреждя тук поименно.Мисълта ми е, че те дават по 400 000 щ.д.да учат в САЩ.Такъв е модела.Хората си казват няма живот в България.Теглят кредити и ги пращат напълно мотивирано.
44
1
 
7
 
! Отговори
Минчо преди 2 години
Кой е авторът и произведението (или тази информация е умишлено скрита от някой, докато може да се търгува, напр.до 11,45 ч.) ?
43
1
 
20
 
! Отговори
жалка работа преди 2 години
От всичко най-жалко ми се струва това, че в голямата си част родителите подготвят децата си за живот и работа в чужбина. В Лондон например приемат всеки, който е в състояние да си плати /напоследък се промениха нещата/. Тоест ценностната система на амбициозната българска майка е да може да каже "пък ние учим в Лондон". Докато българският родител не разбере, че цялата работа не в "Лондон", а в онова образование, което ще гарантира бъдеще на отрочето, частните уроци ще цъфтят и процъфтяват!
42
1
 
43
 
! Отговори
до 4 2 преди 2 години
Децата не виждат смисъл в образованието и не е от сега така. Това сел случи още през края на 90-те години когато борците от групировките ВИС, СИК и Мултигруп направиха милиарди за нула време. Те започнаха да карат супер скъпи автомобили и да парадират с луксозен начин на живот. Децата видяха, че едни киfли с джуки правят по 3 заплати за два дни. Демотивираха се хората защото шефовете им не могат да пишат, но управляват фирми.Така с годините се подмениха приоритетите на цели 3 поколения с чалгата
41
3
 
19
 
! Отговори
и все пак преди 2 години
И все пак приятно впечатление оставя човек с добри познания по родния си език и постиженията на националната му литература. Пък този човек може и да е с насоченост към точните науки. Въпрос и на национална чест е да знаеш кой е Вазов, Ботев, Дебелянов или Гео Милев. Защото по света ги знаят колкото и да ви е чудно!
40
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пазар на частни уроци има,защото има и търсене!А защо има търсене-се пита в задачата!Отговорите може би са много,но единствения верен е,че децата ни не виждат голям смисъл в образованието.Учиш-не учиш,висшист или не,най-вероятно няма да работиш онова,за което си учил! С две приказки-образованието ни не отговара на нуждите в живота и обществото!
39
1
 
12
 
! Отговори
до 35 преди 2 години
Не съм сигурен, че са от ГЕРБ. Те не казват кой как гласува. СТрахуват се да говорят за политика. В училищата не се споменава дори за пари. Там вирее друг тип хора когато преобладават по- възрасатни учители. Няма кой с над 30 години страж като учител да си рискува кариерата и да политиканства. Според мен не трябва да има матури за хората с петица и шестица. Трябва да има стимул да учит и стимула е да бъдат освободени като са отличници. Вярно е-за пари се прави всичко. Заради пари образ.се топи.