Тема №22 се падна на матурата по български език и литература

Близо 50 000 зрелостници се явяват на изпита днес
Обновена: 19 май 2021 06:19 | 19 май 2021 06:18, Елка Василева
119
Тема №22 се падна на матурата по български език и литература
Кадър: БНТ

Над 49000 зрелостници днес се явяват на матура по български език и литература.

В 5.15 ч. в просветното министерство беше генериран тестът за матурата сред 11 млн. възможни комбинации.

За 41-ви въпрос, който е писане на съчинение или есе, се падна тема номер 22, но кой е авторът и какво е произведението ще стане ясно по-късно днес, предаде БНТ.

По последни данни днес на матура ще се явят и осем карантинирани ученици, те ще бъдат в отделни стаи. Има и двама болни, които ще се явят на втората дата 26 август.

„Знаете, че сме изградили видеонаблюдение, което ще бъде в реално време, от център тук в Министерството на образованието и науката, а също така и за първи път във всички регионални управления по образование също ще има такива центрове. Пожелавам на всички зрелостници успех, да са спокойни, също на колегите, които са ангажирани с провеждането на държавните зрелостни изпити - успешна работа“, заяви Мария Гайдарова, заместник-министър на образованието.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ГЕРБ не ги направиха,но се плъзнаха по тая плоскост.На практика висше и средно вече нямат връзка по между си.Поредната побългарена работа.
37
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
добре де, все пак кой е в крайна сметка авторът и по кое произведение ще пишат тези 50К ученици
36
1
 
7
 
! Отговори
до 32 преди 2 години
Възможно е да има резон това, което казвате за частните уроци. Тук съм съгласен. Майка ми е учител до 4 клас. Нямам идея за частните уроци. Но частни уроци имаше и по наше време. Въпрося мисля е по-дълбок. До частни уроци се стига поради не добре подготвените млади учители. Но както вече казах това не е политизирано. Сега завършват с копи пейст и си купуват дипломите защото се приемат на килограм по университетите. Но не ГЕРБ направиха университетите на делигирани бюджети.Държавата е за ремонт.
35
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички управлявали от 1989 г. до сега,работиха твърде усърдно за унищожаване българската образователна система-начело с незаменимата баба Янка Такева и др. подобни мумифицирани крокодили!
34
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Значи ако някой зрелостник е болен ще се яви директо па поправката.Какви са тези глупости не ги разбирам?
33
2
 
8
 
! Отговори
до 28 преди 2 години
Приятел,това,че учителите вече са от ГЕРБ не ме учудва,то другите дето не искаха да стоят при такова съсипващо управление,напуснаха отдавна.Посочи ми една причина за матурите,освен финансова изгода.Във Вузовете за печалба приемат всички и пак остават места.На всичкото отгоре във ВУЗА първото нещо ,което ги карат да записват е някакво ООК за грамотност,тоест ВУЗА изобщо не признава постиженията на средното училище .
32
4
 
2
 
! Отговори
мая общата преди 2 години
оставкааааа ! как може точно тема 22 да се падне ?
31
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма нужда от матурата по БЕЛ.
30
1
 
8
 
! Отговори
До 28 преди 2 години
До АнонименПазарът на частни уроци, където се въртят милиони, е нещо, с което държавата не иска и не може да се справи. Имаше един министър по едно време Владимир Атанасов, които направи силен опит да ги разкара тези баби, които частно "учеха" децата, но му спретнаха набързо 2-3 компромата и го смениха набързо. От друга страна децата ни отказват да учат - такова ялово ни е училището, и всеотдайните родители отново прибягват до бабите учителки. Така че е порочен кръг...
29
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Изправи се!МАТУРИ вън!
28
4
 
9
 
! Отговори
до 28 преди 2 години
Това са неадекватни заключения. Нищо не са съсипали ГЕРБ точно в образованието. Майка ми работи от 32г. в образованието. Учител е. През последните години МО успя с програмата "Обратно в училище" да върне хиляди деца в класните стаи. Образованието не е политизирано. Хората започнаха да се демотивират да учат с годините след възхода на мутрите. Когато бях ученик майка ми получаваше 185лв заплата. Децата в моя клас имаха родители, които едвам са завършили средно с тройка, но притежаваха милиони.
27
2
 
7
 
! Отговори
До Валя преди 2 години
В живота не може за преписваш!Седни и го обесни на детенцето!Ще ти е трудно,можеш да започнеш с това че заплатата ти е ниска поради ниско ниво на образование!Няма как да си припишеш висока заплата и тн.
26
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кипи безмислен социалистически труд.Разбирам оценката да е важна за влизането във ВУЗ,а тя не е.ВУЗА все още провежда свои изпити,а предвид пазара и печалбата, приема куцо и сакато с 3 ки, само и само да попълни бройките.И кому е нужно всичко.Отново на машината за пари-частни уроци,издатели,писачи на помагала и учебници.Просветна мафия,която явно само Нинова имаше смелост да определи.Други политици аз не чух по темата.А тя е важна.Обърнете вече внимание на съсипаното от ГЕРБ образование.
25
5
 
7
 
! Отговори
Валя преди 2 години
Сложете децата в клетки с ток и щом някое реши да вдигне глава пускай тока.Кому са нужни тези мерки?Ненужни разходи и стрес за децата.Все по високи заплати за учителите и по неграмотни деца.За какво говорим?Крайно време е да се помисли за реформа в образованието.
24
3
 
21
 
! Отговори
матура преди 2 години
Матурата по литература и български език да не отпада никога. Ще те срещне някога по света някой си северномакедонец /с български паспорт в джоба/ и ще започне да крещи, че той ти е дал азбуката, че Вазов и Ботев са македонци и че Не плачи майко, не тъжи е стара македонска народна песен без автор. Трябва да знаеш как да му натриеш носа. Най-малкото заради това...
23
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пенчо Славейков, Гео Милев...Димитър Талев и Димитър Димов няма да ги дадат, никой не ги чете.
22
2
 
7
 
! Отговори
Интеграл от Хикс 2 преди 2 години
Лелеее, кое ли връзкарче няма да се яви и ще получи Отличен 5,5!!?!? *** корупцията.
21
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Учиш, не учиш, трябва да бачкаш, а ако не, и ще учиш, и ще бачкаш. Да се научиш как се бачка. Като ти казвах Бачкай, ти - Не, ще уча. Ши учиш ли, ши бачкаш ли сине? Тя и майка mи цял живот учи - ама бачка. Шегата настрана. :D Успех на всички! Съберете си ума и дано успеете да се представите прекрасно!
20
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И в крайна сметка, в живота, ако нямаш вуйчо владика, няма да станеш поп никога
19
6
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички матури трябва да отпаднат, но който не е доволен от срочната си оценка да има право да се яви пред изпитна комисия.По мое време всеки, който имаше 6 или 5 се освобождаваше от матура. Това беше начин да стимулират учениците да учат системно през цялата година. Училището не беше всяка седмица тест по литература и математика, не беше стрес и децата ходеха с желание на училище.Да знаете, че откакто има задължителни матури за всички, живеем във фашизъм, който ги махне, милее за БГ.