МОН: Столичната община абдикира от задълженията си с градините

Повече пари за неприетите в детска градина само с решение на НС
Обновена: 27 май 2021 21:20 | 27 май 2021 21:10, Веселина Йорданова
19
МОН: Столичната община абдикира от задълженията си с градините
Кадър: Bulgaria ON AIR, архив

Столичната община абдикира от свое основно задължение - да осигури места в общинските детски градини, и очаква други институции спешно да решат проблема, с който тя не се е справила в продължение на години.

Това заяви министърът на образованието и науката проф. Николай Денков по повод искането на заместник-кмета Мирослав Боршош МОН от днес да облекчи достъпа до компенсации за децата извън общинските детски градини и да увеличи повече от два пъти размера на тези компенсации, след като повече от 10 000 деца в София останаха извън класираните.

Още по темата
Министър Денков призова общината да обясни причините, поради които се отказва от дългосрочния си ангажимент към децата на София.

Наредбата за условията и реда за предоставяне и изплащане на средства от държавния бюджет за компенсиране на разходите, извършени от родителите за отглеждането и обучението на децата, които не са приети в държавни или общински детски градини или училища поради липса на свободни места, е приета от Министерския съвет преди по-малко от три месеца - на 5 март т.г.

Постановлението на тогавашния кабинет е предхождано от едномесечно обществено обсъждане на проекта за наредба. В този срок Столична община е направила 15 предложения, но само едно е било прието изцяло, а две - частично. Никое от тях не засяга съществени промени в предложения документ, съобщиха от МОН.

Месечната компенсация от 291 лв., определена със заповед на предишния министър на образованието и науката Красимир Вълчев, е изчислена в рамките на приетия бюджет за тази година. Бюджетът за 2021 г. не е актуализиран и в момента България няма работещ парламент, който да го направи.

Идеи за либерализация на режима за компенсация на децата без места в държавни и общински детски градини и за увеличение на сумата могат да се обсъждат само при наличие на редовно правителство и действащо Народно събрание. Те биха могли да актуализират бюджета на базата на надеждни разчети за нуждите не само в София, а в цялата страна, коментират от ведомството.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Очевидно е че Фандъкова разбира малко от управление. Разчита на икономически и правни експерти, които не са безкористни и я будалкат в някои случаи. Тя слушаше Борисов, а той даваше пари. Каквото каже Борисов. Само че сега Борисов е в "кръгова отбрана". Изглежда, че му предстои труден период и Фандъкова ще остане без подкрепа, а сама тя е леко не компетентна. Ако за 10 години не можеш да си направиш сметката колко ясли и градини са ти нужни работата е ясна - некомпетентност. Ами сега??!
6
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Детските ясли и градини в София НЕ са достатъчни и НИКОГА няма да бъдат достатъчни, докато не израснем до коренно различен манталитет: 1. Образование и ценности, които НЕ се съсипват с чалга-манталитета на родителите2. Образованието е ОСНОВЕН фактор за инвестиции в икономическата инфраструктура в НАЦИОНАЛЕН мащаб3. Демографията е пряко свързана с образованието и икономическата инфраструктура4. Политика: инвестиции при кому..низъм НЯМА5. След пуч не ви е ВИНОВен друг, а вие самите
5
5
 
1
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 години
10лв. почасова ставка и нещата ще се урегулират сами.Все пак явно майките смятат, че печелят достатъчно и си струва да зарежеш детето си и да правиш кариера.
4
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като не са родени в София тези деца защо ще им се дават помощи? Ежедневно се местят на квартира хора от провинцията в София. Така никога няма да има места за децата. Защо не си стоят в градовете по постоянно местожителство?
3
16
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Детските градини не се строят умишлено от кметовете на райони, които се уптавляват от Демокртатична България. Целта е да се дискредитира Йорданка Фандъкова.
2
7
 
4
 
! Отговори
?!? преди 2 години
Браво на министъра прилича на ъгъл от 91 градуса! Тези деца да не са на общината само.Ако ще делим на общината не е под наш контрол значи ще я мачкаме. Все едно мачкаме децата ни. Благодаря на министерството, че показва истинското си лице
1
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Фъндъкова обаче събира данъци от гражданите и краде парите.